Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάθος συζήτηση, σε λάθος τόνο

Θα λύσει η συζήτηση περί Ορθοδοξίας και περί κοινωνικής ταυτότητας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Εντέλει, ακόμη κι αν πρέπει να διεξαχθεί σήμερα αυτή η συζήτηση, είναι απαραίτητο αυτό να γίνει με ιαχές;

Λάθος συζήτηση, σε λάθος τόνο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πόλωση, μέσω της διατήρησης του δημοσίου διαλόγου σε υψηλούς τόνους, ίσως εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, όμως ελάχιστα προσφέρει για την έξοδο του τόπου από την κρίση.

Αντίθετα, συντηρεί αυτήν την κρίση διαιωνίζοντας το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, που τόσο έβλαψε τη χώρα κατά το παρελθόν και ιδίως στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με μόνο «όφελος» την αύξηση της συσπείρωσης για το κάθε κόμμα και δη για τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» και την άγρα κομματικής «πελατείας».

Έτσι, λοιπόν, για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες μίας συζήτησης, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, επ’αφορμή των σχολικών παρελάσεων, η οποία αν και αφορά θεμελιώδη ζητήματα, όπως η εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, διεξάγεται με όρους «θορύβου» και ακραίας αντιπαράθεσης, καθώς και με μνήμες σκοτεινών για τον τόπο περιόδων, όπως η επτάχρονη δικτατορία.

«…Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα "Ελλάς Ελλήνων χριστιανών" ούτε "Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια". Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης και πρόσθεσε: «Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι "ταλιμπάν της Ορθοδοξίας". Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

Τα σχόλιά του πυροδότησαν όχι μόνο την αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «παραλήρημα ιδεοληψίας», αλλά και ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον κ. Π .Καμμένο, να τονίζει μέσω διαδικτύου ότι  «οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων».

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία ότι «η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του ‘’Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια’’ και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό».

Με άλλα λόγια, εν μέσω θέρους και καύσωνα, αλλά και μυριάδων προβλημάτων για την καθημερινότητα των πολιτών, οι δύο κυριότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου εμφανίζονται να ερίζουν για όσα τους χωρίζουν ιδεολογικά -και μάλιστα υπό ακραίους όρους- αντί να κοιτούν πώς θα συνενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα.

Επιβεβαιώνουν, όμως, με αυτήν τη στάση τους τη βαθύτατα ελλειμματική προσέγγισή τους στα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε -προς στιγμήν και χάριν συζητήσεως- ότι οι τοποθετήσεις του φίλτατου κ. Βούτση είχαν ως στόχο τη μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας προς θέματα που συνεγείρουν το «δεξιότερο του κέντρου» ακροατήριο της ΝΔ ωθώντας έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο) σε αντιδράσεις, δεν θα όφειλε η Νέα Δημοκρατία να τηρήσει μία περισσότερο νηφάλια στάση, παρά να εισχωρήσει δίκην «ταύρου εν υαλοπωλείο» σε αυτήν την προσπάθεια «αλλαγής ατζέντας»;

Αντίστοιχα, αποτελεί αυτή η έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης-–μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βούτσης είναι πρόεδρος της Βουλής και όχι κυβερνητικό στέλεχος- τη μόνη της «απάντηση» στη δημοσκοπική υποχώρηση που παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο;

Ας μη γελιόμαστε, φίλτατοι.

Όσο κι αν «βολεύει» από πλευράς πολιτικών σκοπιμοτήτων, η πόλωση είναι κακός σύμβουλος.

Όποτε η χώρα μας βρέθηκε σε κατάσταση πόλωσης, στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακόμη μεγαλύτερα δεινά.

Ας το θυμόμαστε αυτό, όταν προσπαθούμε να βρούμε εκείνα που μας… χωρίζουν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v