Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική αγορά ακινήτων αφορούν, δίχως υπερβολή, σκύλευση πτωμάτων.
Δεν αρκεί που οι τιμές των πάσης φύσεως ακινήτων έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, χάνοντας πάνω από το 40-45% της προ κρίσης αξίας τους ή κατά περίπτωση ακόμη περισσότερο.
Δεν αρκεί που για ακόμη μία χρονιά θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, αφενός επί αμιγώς πλασματικών αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις εμπορικές και αφετέρου με κριτήριο την εισπραξιμότητα, ώστε ο τελικός «λογαριασμός» να ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ.
Δεν αρκεί που οι τιμές σε μία ήδη «νεκρή» αγορά θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της επικείμενης έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Δεν αρκεί που όσοι διανοούνται να εμπλακούν σε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να διέλθουν έναν πραγματικό «Γολγοθά» εξασφαλίζοντας 23 διαφορετικά πιστοποιητικά, συμπεριλαμβανομένης της προσφάτως «αναστηθείσας» βεβαίωσης ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Πλέον, με το νομοσχέδιο για τον «έλεγχο του περιβάλλοντος και την αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.» που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζονται δύο διατάξεις, οι οποίες συνιστούν τη χαριστική βολή για μία ήδη ημιθανή αγορά.
Η πρώτη αφορά στην υποχρεωτική έκδοση μελέτης στατικής επάρκειας για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, ακόμη και στην περίπτωση που ήδη υφίσταται πολεοδομική άδεια αλλά υπάρχουν αυθαιρεσίες, ή ακόμη κι αν η αίτηση νομιμοποίησης αφορά ιδιοκτησία διαφορετική από τη δηλούμενη, όπως σε περιπτώσεις διαφορετικών διαμερισμάτων στην ίδια πολυκατοικία.
Βάσει της περιγραφόμενης διαδικασίας, δε, για τη σύνταξη της μελέτης προβλέπεται αποξήλωση τμημάτων του κτίσματος και λήψη δοκιμίων, τα οποία εξ ορισμού θα δημιουργήσουν σημαντική ζημία και κόστος αποκατάστασης, επιπροσθέτως του κόστους εκπόνησης της μελέτης που υπολογίζεται περί τις 3-4 χιλιάδες ευρώ.
Η δεύτερη αφορά στην επέκταση της υποχρέωσης κατάθεσης βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών πέραν των περιπτώσεων πώλησης ακινήτου και σε γονικές παροχές και κληρονομιές.
Ίσως, ουδέν το μεμπτό, όμως πρόκειται για βεβαίωση με ακριβώς αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» που είναι, πλέον, υποχρεωμένος να εξασφαλίζει κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας, ανά… πενταετία, βάσει των διατάξεων του ιδίου νομοσχεδίου.
Επιπρόσθετα, αυτές οι διατάξεις αφορούν και τις μισθώσεις ακινήτων, οι οποίες πλέον απαγορεύονται σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών πάσης φύσεως (πχ. μη νομιμοποιηθείς ημιυπαίθριος χώρος).
Με άλλα λόγια, σε δουλειά και σε έξοδα να βρισκόμαστε… και ουαί και αλίμονο εάν πρόκειται να κάνουμε μεταβίβαση ή ενοικίαση ακινήτου...
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, ακόμη κι αν υπάρξει μία σχετική αναζωπύρωση του οικονομικού κλίματος, η αγορά ακινήτων είναι καταδικασμένη σε… θάνατο.
Αυτή η αγορά, όμως, πέραν του ότι -κάποτε- συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και προσέφερε απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις, αποτελούσε και έναν θεμέλιο κοινωνικό λίθο.
Αποτελούσε το όνειρο του κάθε νοικοκύρη, που σήμερα όμως έχει καταστεί ο εφιάλτης του. Δίχως αμφιβολία, σε μία χώρα όπως η δική μας, στην οποία κυριαρχεί η αυθαιρεσία, πρέπει κάποτε να μπει μία τάξη.
Τάξη από πλευράς νομιμότητας, στατικής επάρκειας και λοιπών πολεοδομικών προβλέψεων, τήρησης των φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων κ.ο.κ.
Όμως, αυτό το οποίο επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά -πολύ απλά- μία υπερβολή πέραν κάθε ορίου.
Δεν είναι ακόμη αργά για να αλλάξει…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.