Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η Δημοκρατία είναι ίσως ένα βαθύτατα ελλειμματικό πολίτευμα, είναι όμως μακράν το καλύτερο που έχουμε στη διάθεσή μας και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.
Υπό το πρίσμα αυτό, η δίχως προηγούμενο -τουλάχιστον σε ζώσα μνήμη- αντιπαράθεση στην οποία έχουν εμπλακεί οι δύο εκ των τριών πυλώνων του πολιτεύματος οφείλει να τερματιστεί άμεσα.
Το διακύβευμα είναι σαφώς υπέρτερο των όποιων σκοπιμοτήτων τυχόν υπάρχουν και αφορά τόσο στην ύπαρξη κράτους δικαίου στη χώρα μας όσο και στην ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας.
Το γεγονός και μόνον ότι τίθεται εν αμφιβόλω η ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας, ως αποτέλεσμα της παρούσας σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, συνιστά ένα σαφές πλήγμα.
Εάν όντως υπάρχουν τρωτά στις σχέσεις μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος, η αντιμετώπισή τους -μέσω μίας συνταγματικής αναθεώρησης- θα όφειλε να είναι κύριο μέλημα, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση, αντί της παρούσας υποβάθμισης που βιώνουμε.
Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει ρητά τις δυνατότητες αναθεώρησής του και εναπόκειται πλέον στο πολιτικό προσωπικό της χώρας η αξιοποίησή τους.
Συνάμα, όμως, το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, έως ότου αναθεωρηθεί κατά τη διαδικασία που το ίδιο προβλέπει, οφείλει να γίνεται σεβαστό από όλες τις πλευρές.
«Η αποτελεσματική λειτουργία του εξασφαλίζεται πλήρως από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία και το απαιτούμενο σθένος διαθέτει αλλά και τη βούληση να πράξει ό,τι απαιτείται, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας», όπως μας θύμισε χθες ο πρόεδρός του, Ν. Σακελλαρίου.
Όπως επίσης μας θύμισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, «λησμονείται προφανώς ότι η Δύναμις της Δημοκρατίας μας συνίσταται στην αξιοπιστία των θεσμών της, αξιοπιστία, η οποία όμως υπονομεύεται από τέτοιου είδους ατυχείς ενέργειες».
Αντί, λοιπόν, μίας αχρείαστης σύγκρουσης, ο τόπος οφείλει να εισέλθει σε μία περίοδο περαιτέρω θωράκισης και ενίσχυσης τόσο της λειτουργίας όσο και της ανεξαρτησίας των θεσμών του.
Η μακρά κρίση αρχών και αξιών που βιώνει η πατρίδα μας, η οποία συντέλεσε καταλυτικά στην παρούσα οικονομική κρίση και χρεοκοπία, δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί με επιθέσεις της μίας εξουσίας προς την άλλη.
Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίζονται και τα τρωτά σημεία των θεσμών, όπως η ύπαρξη καθυστερήσεων κατά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, όσο και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και πελατειακών σχέσεων στη λειτουργία της.
Αποτελεί, δε, πέραν των άλλων και μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας έναντι των εταίρων και δανειστών της ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών, η χθεσινή έκκληση Σακελλαρίου, περί της ανάγκης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση, όχι μόνον οφείλει να εισακουστεί αλλά πρέπει να συνοδευτεί και από τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τις διακριτές λειτουργίες των θεσμών και την ανεξαρτησία τους από παρεμβάσεις.
Μόνον ως ειρωνεία της ιστορίας μπορεί να εκληφθεί, δε, η χρονική σύμπτωση της κορύφωσης της κρίσης μεταξύ των εξουσιών στην πατρίδα μας, με τη χθεσινή επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.