Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιουσία δέσμια του κράτους

Επί τέσσερις μήνες η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε παράλυση όχι μόνο εξαιτίας της ύφεσης αλλά και λόγω των ατελειών του νόμου περί υπεραξίας. Ε, λοιπόν, αν δεν μπορούν οι άνθρωποι, ας αναστείλουν την εφαρμογή του…

Περιουσία δέσμια του κράτους

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κραυγή αγωνίας που απηύθυνε εκ νέου χθες προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, να ανασταλεί το φορολογικό πλαίσιο περί υπεραξίας ακινήτων, είναι κραυγή βοώντος εν τη ερήμω.

Η κυβέρνηση, τέσσερις μήνες μετά την υποτιθέμενη έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων περί φορολόγησης της υπεραξίας που μπορεί να προκύψει από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, εξακολουθεί να κρατά υπό ομηρεία εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και μια ολόκληρη αγορά, καθυστερώντας να εκδώσει τις απαραίτητες αποφάσεις για τον προσδιορισμό αυτής της διαβόητης -και πλέον ανύπαρκτης- υπεραξίας (σ.σ. μόλις σήμερα Παρασκευή υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις). 

Ωσάν να μην έφθανε η απαξίωση κάθε είδους ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας εξαιτίας της ύφεσης και της υπερφορολόγησης στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας αλλά και της επιβολής τεσσάρων διαφορετικών φόρων επί των ακινήτων πέρυσι (ΦΑΠ 2011-12-13 και ΕΕΤΑ), και μάλιστα επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών, που ουδεμία σχέση έχουν πλέον με τις αγοραίες, η αγορά ακινήτων παραμένει απολύτως νεκρή από την αρχή του έτους εξαιτίας των κενών και των παραλείψεων που περιέχονται στο νομοθετικό πλαίσιο περί φορολόγησης αυτής της τυχόν υπεραξίας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η.1.2014.

Κενών και παραλείψεων τα οποία, ως γνωστόν, οδήγησαν τον κλάδο των συμβολαιογράφων στην αναστολή σύνταξης συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, με στόχο την προστασία των πελατών τους, πωλητών ακινήτων, καθώς ο νόμος «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή - φορολογούμενου», όπως σημείωναν σε σχετική ανακοίνωσή τους, στις αρχές του έτους.

Ακόμη, όμως και μετά την ψήφιση και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ στις 7 Απριλίου του Ν. 4254/2014, βάσει του οποίου, υποτίθεται, θα καλύπτονταν τα κενά στον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας ακινήτων, η αγορά παραμένει νεκρή και οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν να κρατούν «τα μολύβια κάτω», καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και λοιπές κανονιστικές πράξεις από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης. 

Έτσι, λοιπόν, μολονότι «η ψήφιση των διατάξεων του Ν. 4254/2014 για τα θέματα φορολογίας υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία σκόρπισε αισιοδοξία στον Έλληνα πολίτη, ότι επιτέλους θα μπορέσει να διαχειρισθεί την εκποίηση ακινήτων του για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του», όπως υπογραμμίζει ο κ. Βλαχάκης, «η συνεχιζόμενη δυστοκία στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και πράξεων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τα συμφέροντα των φορολογούμενων όσο και για την “υπόθεση” του ελληνικού ακινήτου γενικότερα».

Το δε απίθανο της υποθέσεως αυτής είναι ότι δεδομένης της καθυστέρησης στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης είναι παντελώς αδύνατον να συνταχθούν και να υπογραφούν συμβόλαια ακόμη και εάν ο χρόνος κτήσης των εκποιούμενων ακινήτων είναι πριν την 1η.1.1995 και δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας, όπως επισημαίνει ο κ. Βλαχάκης σε ανακοίνωση προς τους συναδέλφους του συμβολαιογράφους, με ημερομηνία 10 Απριλίου.

Αν όμως οι φίλτατοι της κυβέρνησης, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη ισχύος ενός σαθρού νομοθετήματος, το οποίο έχει θέσει υπό ομηρεία έναν ολόκληρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους και να βάλουν την τζίφρα τους σε μια απόφαση, τότε τι μπορούν να κάνουν;

Αν δεν μπορούν να κάνουν αυτό, τότε ας ακούσουν τους συμβολαιογράφους και ας αναστείλουν το φορολογικό πλαίσιο περί υπεραξίας ακινήτων, «για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί σε περίπτωση που κρίνεται ανέφικτη η άμεση εφαρμογή του», όπως προτείνει ο κ. Βλαχάκης.

Ούτως ή άλλως, μιλάμε για μια ημιθανή αγορά, με καταβαραθρωμένες τιμές, στην οποία η επιβολή φορολογίας επί της τυχόν «υπεραξίας» θα συνιστούσε τη χαριστική βολή…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v