Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαμένο δίκιο του Ελληνα

Η Δικαιοσύνη είθισται να αποκαλείται το τελευταίο «οχυρό» του πολίτη. Στην πατρίδα μας, κατά τα φαινόμενα αλλά και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το οχυρό έχει αρχίσει να γκρεμίζεται…

Το χαμένο δίκιο του Ελληνα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μια χώρα στην οποία δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου. Αυτή είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε χθες πίνακα αποτελεσμάτων πανευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη της.

Σε όλους τους καίριους δείκτες βάσει των οποίων αποτιμάται η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις.

Ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 ημέρες το 2010 σε 460 ημέρες το 2012, επίδοση η οποία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των 22 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία (βλέπε σχετικό πίνακα στο τέλος του κειμένου).

Σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης, από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, καθώς το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης, προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5.

Ακόμη, ο πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ.

«Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης», όμως, «ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης», σημειώνεται στην ίδια έκθεση…

Οι συντάκτες της, πιθανώς, να μην επισκέφθηκαν την Ευελπίδων. Αν το έκαναν, είναι πολύ πιθανό, η χώρα μας να φιγουράριζε ακόμη χαμηλότερα σε αυτήν την κατάταξη. Μήνες ή και χρόνια αναμονής μέχρι τη δικάσιμο. Υποθέσεις που αναβάλλονται συνεχώς. Μάρτυρες και δικηγόροι οι οποίοι απασχολούν το ακροατήριο με ατέλειωτους μονόλογους και δικαστές που στωικά τους κοιτούν μέχρι να παρέλθει το ωράριο…

Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα ή τουλάχιστον για το τμήμα της που βρίσκεται σε κοινή θέα…

Αν όμως οι πολίτες μιας χώρας αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, πού θα το βρουν;

Αν χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο δικαστικό σύστημα και στην ύπαρξη κράτους δικαίου στην πατρίδα τους, ποιο θα είναι το μέλλον για αυτόν τον τόπο;

Γιατί θα έπρεπε να έρθει να επενδύσει κανείς έστω και μια δεκάρα σε μια χώρα το δικαστικό σύστημα της οποίας δεν εμπιστεύονται ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοί της;

Όσο καίριας σημασίας για την πορεία αυτού του τόπου είναι η κάθαρσή του από όσα τον αμαύρωσαν και τον οδήγησαν στη σημερινή του κατάντια, άλλο τόσο είναι η προάσπιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.

Αν οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα φθάναμε εδώ…

Είναι ιδιαίτερα αξιέπαινο για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να ομολογεί, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, ότι «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα της ποινικής είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, που σε μερικές περιπτώσεις τείνει στην αρνησιδικία», όμως και οι ίδιοι οι δικαστές οφείλουν να αναζητήσουν τις ευθύνες τους για το γεγονός αυτό…

Εν τέλει αν χάσουμε τελικά και το τελευταίο οχυρό του πολίτη, τη Δικαιοσύνη, τότε τι θα απομείνει;

Ο νόμος της «ζούγκλας»;

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v