Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Στο ύψος-ρεκόρ των 175,7 δισ. ευρώ που ανήλθε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο, αλλά και στο γεγονός πως μόνη διέξοδο φαίνεται να αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Στο ύψος-ρεκόρ των 175,7 δισ. ευρώ που ανήλθε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο, αλλά και στο γεγονός πως μόνη διέξοδο φαίνεται να αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

ΑΕΠ: Στο 103,6% του ΑΕΠ έφτασε το χρέος του Δημοσίου, σύμφωνα με την Ημερησία. Η Εξπρές αναφέρει πως το χρέος ”δεν μαζεύεται”, ενώ τονίζει πως οι στόχοι του προϋπολογισμού καθίστανται πλέον αβέβαιοι, ενώ η Ναυτεμπορική επισημαίνει αφενός πως το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο έφτασε στα 175,8 δισ. ευρώ και αφετέρου πως η κυβέρνηση ελπίζει σε μείωση προς το τέλος του έτους.

Το Βήμα τονίζει πως το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος Ιουνίου ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ των 175,7 δισ. ευρώ, ενώ προσθέτει πως όπως αναγνωρίζει πλέον η κυβέρνηση μόνη διέξοδος για τη μείωση του είναι οι αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες προσδοκά να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ανάλογη είναι η τοποθέτηση της Οικονομικής Ελευθεροτυπίας που τονίζει πως τα 2,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν από τις αποκρατικοποιήσεις ρίχνουν το χρέος στο 100% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Καθημερινή εκτός των αποκρατικοποιήσεων, ελπίδα για τη μείωση του χρέους αποτελεί και η αύξηση των κοινοτικών πόρων.

Μετοχοποιήσεις: Για δέκα νέες αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2003 κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία από την αρχή του έτους έχουν ήδη εισπραχθεί 1,4 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακός νόμος: Αντιαναπτυξιακές αποδεικνύονται οι πολυαναμενόμενες διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος και άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, τονίζει το Κέρδος, το οποίο συμπληρώνει πως οι βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος ζητούν να ενταχθεί ο νομός Θεσσαλονίκης στη Γ’ ζώνη κινήτρων.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Συμεωνίδης άφησε αιχμές σε βάρος συμβούλων υπουργών και του πρωθυπουργού για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ανατιμήσεις: Νέες ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται ”επί θύραις” και ανησυχούν την κυβέρνηση, όπως επισημαίνει η Εξπρές. Το Κέρδος αναφέρει πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος ζητάει από τη βιομηχανία και το εμπόριο αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κυβέρνηση κάνει πίσω στις ενδεικτικές τιμές, οι οποίες θα υπάρχουν μόνο στα νερά και στα αναψυκτικά.

Αθήνα: Η Αθήνα είναι η 26η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, ενώ είναι τσουχτερή στην έξοδο για φαγητό, αλλά φθηνή στα ενοίκια και στις μετακινήσεις με ταξί, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που επικαλείται το Βήμα.

Ευρωζώνη: Αισιόδοξη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με την Ημερησία, παρά το γεγονός ότι μετά τη Γερμανία μειώθηκε το ΑΕΠ και στη Γαλλία. Το Κέρδος τονίζει πως η ευρωζώνη βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ σημειώνει πως δημιουργούνται φόβοι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αργήσει περισσότερο από την αμερικάνικη να εισέλθει στο δρόμο της ανάκαμψης. Σημαντική αύξηση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παρατηρείται στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αναφέρει η Εξπρές.

Hedge Funds: Ο Τζορτζ Σόρος έπαιξε ομόλογα και έχασε, τονίζει στο πρωτοσέλιδό του το Κέρδος.

Οικονομία ΗΠΑ: Σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχει ”μαύρη τρύπα” ύψους 400 δισ. δολαρίων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Μεταφορά Κεφαλαίων: Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θα καθορίζεται το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Ευνοεί στρατηγικές κινήσεις η άνοδος κατά 42,9% που έχουν καταγράψει οι τραπεζικοί τίτλοι από την αρχή του χρόνου, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οριακή για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την τύχη των συμφωνιών με τον ΟΣΕ θεωρείται η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, τονίζει το Βήμα.

Τράπεζα Αττικής: Δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει η Τράπεζα Αττικής για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως γίνονται συζητήσεις μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ και υπουργείου, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίες συγχώνευσης.

Olympic Catering: Στην κερδοφορία πέρασε σταθερά η Olympic Catering, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως η εισηγμένη από ζημίες 6,36 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος κατέγραψε κέρδη ύψους 716 χιλιάδων ευρώ στο εξάμηνο.

Γρηγόρης: Άνοδο 18% στις ενοποιημένες πωλήσεις παρουσίασε η Γρηγόρης στο εξάμηνο, αναφέρει η Εξπρές.

ΕΛΤΑ: Σε στάδιο προχωρημένων συζητήσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, με τα Ολλανδικά Ταχυδρομεία TPG για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛΤΑ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Διβάνης: Επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει ο όμιλος Διβάνη, όπως τονίζει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v