Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η απόφαση αναστολής της αποχής των συμβολαιογράφων, χθες, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του συλλογικού τους φορέα για την Αθήνα, τον Πειραιά και τα Δωδεκάνησα και η επικείμενη επανέναρξη των πλειστηριασμών, με ηλεκτρονική μορφή, αύριο Τετάρτη, σηματοδοτεί μία επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα.
Μία κανονικότητα, η οποία ορίζει, πρωτίστως, ότι οι συμβολαιογράφοι και οι λοιποί δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να διεκπεραιώνουν το έργο τους δίχως τον φόβο του προπηλακισμού εκ μέρους όσων αντιδρούν στη διενέργεια πλειστηριασμών, δεδομένης της δέσμευσης της Πολιτείας για αυξημένα μέτρα προστασίας αυτών των λειτουργών.
Δεύτερον, μία κανονικότητα, η οποία επίσης ορίζει ότι όσοι αναλαμβάνουν χρέη οφείλουν να τα αποπληρώνουν ή τουλάχιστον να επιδεικνύουν προθυμία συνεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο τερματισμός της μακράς περιόδου αδυναμίας διεξαγωγής πλειστηριασμών αλλά συνάμα και η άτυπη δέσμευση των τραπεζιτών για τον περιορισμό των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων σε αξίες υψηλότερες των 300 χιλιάδων ευρώ, εικάζεται βασίμως ότι θα επιδράσει προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση.
Ενόσω επικρατούσε η ισχύς των αντιδράσεων προς τους πλειστηριασμούς, στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων της χώρας, η κατάσταση απείχε του κανονικού.
Για την ακρίβεια, ήταν άκρως στρεβλή καθώς επέτρεπε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να απολαμβάνουν μίας ιδιότυπης ασυλίας και συνάμα διαιώνιζε το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εμποδίζοντας έτσι το τραπεζικό σύστημα από την ανάληψη του φυσικού ρόλου του, δηλαδή αυτού που αφορά στην παροχή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η επανέναρξη των πλειστηριασμών θέτει και το τραπεζικό σύστημα προ των ευθυνών του.
Πλέον, ουδεμία αιτιολογία μπορεί να προταθεί για τη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ρύθμισης των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» που παρέχει στο τραπεζικό σύστημα ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, όπως αυτός καταρτίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το νομοθετικό οπλοστάσιο για την προστασία των τραπεζικών στελεχών υφίσταται από εφέτος το καλοκαίρι και καινοτόμες μέθοδοι ρυθμίσεων που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει -επιτέλους- να αρχίσουν να εφαρμόζονται.
Ούτως ή άλλως, η έναρξη μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων θα όφειλε να μην είναι επιθυμητή ούτε από το τραπεζικό σύστημα, δεδομένης της ζημίας που θα υποστεί η αξία του λοιπού, ομαλά εξυπηρετούμενου, ενυπόθηκου χαρτοφυλακίου του, αλλά και των προφανών κοινωνικών επιπτώσεων που θα συνεπαγόταν μία τέτοια εξέλιξη.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί, από αύριο, η ροή των πλειστηριασμών, το είδος των ακινήτων και των δανείων που αυτοί θα αφορούν καθώς και η προθυμία με την οποία οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τις δυνατότητες ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κρίνει την επιστροφή ή μη της όλης κατάστασης σε κάποιου είδους κανονικότητα.
Στον βαθμό που όντως επιτευχθεί αυτή η επιστροφή, τότε -ευλόγως- ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή ολόκληρης της οικονομίας σε κάποιου είδους κανονικότητα.
Είτε επιδράσουν ως φόβητρο έναντι των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, είτε ως μέθοδος ανάκτησης μέρους των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πιστωτικής εξίσωσης.
Η αδυναμία διενέργειάς τους έως τώρα και η ανοχή που επεδείκνυε η Πολιτεία έναντι όσων αντιδρούσαν βιαίως στη διεξαγωγή τους, ενέτειναν το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία, διατηρώντας το τραπεζικό σύστημα όμηρο μίας μειοψηφίας.
Μετά την επανέναρξη των πλειστηριασμών, βεβαίως, εναπόκειται στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα να άρει τις όποιες παθογένειες ακόμη το χαρακτηρίζουν, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.