Να εκμεταλλευθεί η Κύπρος τη 2η ευκαιρία!

Οι ξένοι θα δώσουν στην Κύπρο μια δεύτερη ευκαιρία. Να σταματήσει η συζήτηση για έξοδο από ευρώ. Τι πρέπει να γίνει. Γράφει ο Θ. Παρπέρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

  • του Θ. Παρπέρη*
Να εκμεταλλευθεί η Κύπρος τη 2η ευκαιρία!
Οι προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν από την ευρωζώνη και την τρόικα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της Κύπρου είναι αναμφισβήτητα εγκληματικές. Εγκληματικές όχι λόγω των σκληρών οικονομικών όρων που επιβλήθηκαν, αλλά επειδή κατέστρεψαν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού μας συστήματος και αμαύρωσαν την εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΕΚ).

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης ανασφάλιστοι καταθέτες, δηλαδή καταθέτες πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ, έχουν υποχρεωθεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην αναδιάρθρωση εκ των έσω (bail in) και στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, συγκεκριμένα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Επιφανείς οικονομολόγοι (π.χ. ο Νομπελίστας Dr Krugman) και κορυφαίοι οικονομικοί οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης (π.χ. FT, Moody's κ.ά.) έχουν περιγράψει την απόφαση του Eurogrup ως λανθασμένη, ακόμη και παράλογη. Αυτή η απόφαση αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εφόσον αναμένεται να σπρώξει καταθέσεις δισεκατομμυρίων εκτός ευρωζώνης προς Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Άπω Ανατολή.
Στη Κύπρο, από την άλλη πλευρά, έχουμε μάθει μέσω των αιώνων να πολεμούμε και να επικεντρωνόμαστε στην επόμενη ημέρα. Μας το δίδαξε η ταραχώδης Ιστορία μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της τουρκικής εισβολής το 1974.

Χωρίς αμφιβολία, το πολιτικό και κυβερνητικό μας σύστημα μας έχει απογοητεύσει. Ο δρόμος προς τη σημερινή κρίση είχε αρχίσει εδώ και χρόνια. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο, η Παγκόσμια Τράπεζα και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας προειδοποιούσαν για πάνω από δύο χρόνια για τη δυσχερή εικόνα της οικονομίας μας και του τραπεζικού μας συστήματος, καθώς και για την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρών μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας μας.

Το τι προκάλεσε τα σημερινά γεγονότα είναι απλό και ξεκάθαρο. Από τη μια, ένα σπάταλο κράτος, όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με μεγάλα ελλείμματα της τάξεως του 5 - 7% εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος από το 48% το 2007 σε πάνω από 80% το 2012, και, από την άλλη, η υπέρμετρη έκθεση των τραπεζών μας στην οικονομία της Ελλάδας τόσο σε δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις και πρόσωπα όσο και σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους τα τελευταία πέντε χρόνια αντιστοιχεί σε τουλάχιστο 5 δισεκατομμύρια ευρώ και το κόστος πρόβλεψης για ζημίες στην έκθεση των τραπεζών μας στην Ελλάδα σε άλλα 7 - 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν όλα τα χρήματα που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία σήμερα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα επαγγελματικά σώματα, εδώ και δύο χρόνια προέτρεπε την κυβέρνηση να προβεί σε περιορισμό των δημόσιων δαπανών και την προώθηση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων. Παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αποσκοπούσαν στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα τόνιζε την ανάγκη για εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής.

Το φθινόπωρο του 2011, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου είχε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Οικονομικών και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης, ετοιμάσαμε και παραδώσαμε έναν Κώδικα Δημόσιας Διακυβέρνησης, για ενδυνάμωση της δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης στη δημόσια υπηρεσία.

Παρόλο που οι πρωτοβουλίες και οι προτροπές μας είχαν σε αρκετές περιπτώσεις επιτυχή κατάληξη (π.χ. 80% απαλλαγή πνευματικής ιδιοκτησίας, χρηματοδοτικές εταιρείες και ταμεία), εντούτοις δυστυχώς αυτά δεν ήταν αρκετά για να αποφευχθεί ένα τόσο οδυνηρό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η επόμενη μέρα; Όπως έχω ήδη πει και προηγουμένως, είναι στο αίμα μας να ανακτήσουμε τα χαμένα. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ως ΣΕΛΚ, δώσαμε τις απόψεις, εισηγήσεις και εκτιμήσεις μας προς την κυβέρνηση, τις οποίες έχουμε δημοσιεύσει για να γίνουν και πιο αποτελεσματικές. Από την ημέρα έναρξης της κρίσης έχουμε πάρει μεγάλη στήριξη από τα μέλη μας, από άλλα αναγνωρισμένα σώματα και το δημόσιο γενικότερα, σε ό,τι αφορά τη σαφήνεια και την ποιότητα των απόψεων και των προτάσεών μας

Ο σύνδεσμός μας ανελαβε την πρωτοβουλία να καλέσει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και από κοινού καταρτίστηκε ένα υπόμνημα από 10+1 προτάσεις, οι οποίες παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά τα 10+1 μέτρα αποτελούν άμεση δράση για να παραμείνει η Κύπρος αξιόπιστο και ανταγωνιστικό Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει τα 10+1 μέτρα μας, η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένα αξιόπιστο Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο με προοπτικές.

Το μήνυμα από την πλειονότητα των πελατών μας ξένων και Κύπριων είναι ξεκάθαρο. Παρόλες τις απώλειές τους, το σοκ και την απογοήτευσή τους, είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Κύπρο μια δεύτερη ευκαιρία, νοουμένου ότι η Κύπρος θα πείσει πως έχει διδαχτεί από τα λάθη της και δεν θα τα επαναλάβει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει γκρεμιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

Τέλος, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η συζήτηση για πιθανή έξοδο από το ευρώ και υιοθέτηση της κυπριακής λίρας καθότι κλονίζει αχρείαστα τη σταθερότητα στην οικονομία, η οποία επιχειρείται να επέλθει με την υπογραφή του μνημονίου. Παρόλα τα αρνητικά του, το μνημόνιο μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια υπηρεσία, τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΣΕΛΚ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των γεγονότων ως μοχλός πίεσης και εμπειρογνωμοσύνης και θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.


*Ο κ. Θ. Παρπέρης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v