Το ΧΑΚ και η ανάκαμψη μέσω Φυσικού Αερίου

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αναγκαστικά θα διαμορφωθεί για την Κύπρο πρέπει να έχει ισχυρά θεμέλια στη χώρα, γράφει ο Ν. Μεταξάς. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΧΑΚ στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

  • του Νώντα Κλ. Μεταξά
Το ΧΑΚ και η ανάκαμψη μέσω Φυσικού Αερίου
Αφορμή στην παρέμβασή μου αυτή είναι μία αναφορά σε σχετική διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Χιούστον κ. Μιχάλη Οικονομίδη, όπως παρουσιάζεται στην έκδοση του «Φιλελεύθερου» ημερομηνίας 8 Μαΐου 2013. Πιθανόν δε η παρέμβασή μου να μην έχει και σχέση με τον τίτλο της διάλεξης.

Στη διάλεξη αυτή, μέσα στο πλαίσιο της «συνεπούς διαχείρισης», γίνεται η πιο κάτω εισήγηση:

«Να γίνει το συντομότερο δυνατό πιστοποίηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε η εν λόγω εταιρεία να βγει για πώληση μετοχών με τη μέθοδο IPO (αρχική προσφορά νέων μετοχών με δημόσια εγγραφή στα διεθνή Χρηματιστήρια)…………..».

Πιστεύω ότι η διατύπωση αυτή χρήζει κάποιου σχολιασμού.

Πάντοτε στην καριέρα μου είχα αποφύγει είτε να σχολιάσω, είτε να απαντήσω σε ερωτήσεις που δεν ήταν του αντικειμένου μου. Που δεν μπορούσα να στηρίξω με λογικά επιχειρήματα. Που κατά κάποιον τρόπο δεν θα είμαι προσωπικά βέβαιος για την ορθότητά τους. Με άλλα λόγια δεν είμαι εμπειρογνώμονας παντός καιρού. Μέσα στο πλαίσιο αυτό και οι πιο κάτω απόψεις.

Μία οικονομία είναι ένα σύστημα. Για να δουλέψει και να αναπτυχθεί αυτό το σύστημα χρειάζεται ΟΛΑ τα συστατικά του. Και η οικονομία είναι μέρος τους και το χρηματιστήριο μέρος της οικονομίας. Γιατί δηλαδή το IPO, ή καλύτερα με απλά ελληνικά η «δημόσια πρόσκληση» να μη γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου της Κύπρου; Αυτό στη συνέχεια, κι αν κρινόταν αναγκαίo, μέσω του ευρωπαϊκού διαβατηρίου και συντεταγμένα, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα διεθνή χρηματιστήρια μέσω είτε της παράλληλης εγγραφής είτε της αξιοποίησης άλλων χρηματιστηριακών τίτλων όπως π.χ. τα πιστοποιητικά αποταμίευσης (για τους αγγλομαθείς τα GDR’s) ή διαφόρων ειδικών ομολόγων.

Κι εδώ θα πει ένας. Είναι πολύ μικρό το ΧΑΚ για τέτοια έκδοση. Όμως ένας ακαδημαϊκός για να πει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνει τη σχετική έρευνά του. Και αν δεν την κάνει, ΔΕΝ πρέπει να το πει. Ας ερευνηθεί πρώτα η Νορβηγία, τι ήταν το χρηματιστήριο της χώρας αυτής πριν και μετά την εισαγωγή των μετοχών από την εκμετάλλευση του ανάλογου φυσικού πλούτου της.

Οι δε διεθνείς επενδυτές δεν είναι τυφλοί. Αν μία έκδοση έχει προοπτικές και γίνεται μέσω αναγνωρισμένου χρηματιστηρίου θα προστρέξουν. Είναι η έκδοση που έχει σημασία κι όχι το μέγεθος της οργανωμένης αγοράς. Άλλωστε και το νορβηγικό χρηματιστήριο ήταν κάποτε μικρό.

Όμως, μέσω της έκδοσης μεγαλώνει το χρηματιστήριο, μεγαλώνει ένας τομέας που είναι το ισχυρό αντίβαρο για χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες και που περιορίζει την εξάρτηση της οικονομίας σε αυτές. Παράλληλα, ανοίγονται ευκαιρίες, όχι μόνο για Κύπριους επενδυτές αλλά και για νέους, και ιδιαίτερα για εργοδότηση πληθώρας άνεργων επιστημόνων. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τόπος μας έχει αρκετούς και ικανότατους επιστήμονες. Παιδιά που σπούδασαν με τις στερήσεις των γονιών τους και τους αξίζει κάθε ευκαιρία για να μείνουν στη γη που τα γέννησε.

Μπορεί ένας να πει ότι το ΧΑΚ έχει απαξιωθεί. Είναι γνωστές οι σχετικές συχνές αναφορές. Ας δούμε όμως την πραγματικότητα όσον αφορά τον θεσμό. Δύο ερευνητικές επιτροπές. Η μία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με δημόσιες ακροάσεις και η μία από το υπουργικό συμβούλιο. Τα πορίσματα έχουν δημοσιευθεί. Ας τα διαβάσει κάποιος για να δει τι αναφέρουν για το προσωπικό του ΧΑΚ. Μεγάλος αριθμός ποινικών ανακριτών είχε διοριστεί τότε. Το ΧΑΚ και οι υπηρεσίες του τους καλοδέχθηκαν. Άλλωστε, ποτέ δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε. Τους έδωσαν κάθε στήριξη κι ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα, που είχαν φυλαχθεί ευλαβικά.

Παρά τον αφόρητο όγκο εργασίας, κανένα έγγραφο, ούτε ένας φάκελος, δεν εξαφανίστηκε όπως σε πλείστες άλλες γνωστές περιπτώσεις, που σύντομα ξεχνιούνται και δεν αναφέρονται τόσο συχνά όσο το χρηματιστήριο. Κι εκδόθηκαν τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών και πάλι για το προσωπικό που εργαζόταν στο ΧΑΚ δεν είχαν τίποτε το μεμπτό. Αντίθετα. Σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, πολλές υποθέσεις κατέληξαν στα δικαστήρια και στο τέλος στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κι εκεί η Δκαιοσύνη αποφάσισε ότι το ΧΑΚ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει.

Άρα είναι κρίμα να αφήσουμε σήμερα θεσμούς -τους θεσμούς του τόπου μας-αναξιοποίητους. Θεσμούς που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά την ανάπτυξη και προ πάντων τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να τρέχουμε στο εξωτερικό. Πρέπει η ανάπτυξη, για να είναι επιτυχής, να βασίζεται σε ντόπιους πυλώνες.

Μπορεί η διεξαγωγή δημόσιας πρόσκλησης από την εταιρεία για το φυσικό αέριο και η εισαγωγή των τίτλων που θα προκύψουν στο ΧΑΚ και μέσω αυτού, γιατί όχι, και σε άλλες οργανωμένες αγορές να πολλαπλασιάσει την αναπτυξιακή δυναμική. Θα δώσει μία τονωτική ένταση στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις συναφείς υπηρεσίες - όπου υπάρχει πληθώρα αξιόλογων επιστημόνων στην Κύπρο για να εργοδοτηθούν. Θα δημιουργηθούν νέα προϊόντα όπως π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια τόσο βασισμένα στην ενέργεια ή σε σχετικούς δείκτες.

Θα μπορούσα να είχα γράψει πολλά για τα σχετικά ωφελήματα. Στόχος μου είναι να πω με απλά κατανοητά λόγια ότι το ΧΑΚ, ένας υγιής θεσμός, είναι εδώ να βοηθήσει. Ας σταματήσουμε επιτέλους να κοιτάμε έξω από το σπίτι μας. Εδώ είναι η Κύπρος μας, το σπίτι μας, η πατρίδα μας και είναι ύψιστο καθήκον να αξιοποιήσουμε όλους τους υγιείς θεσμούς της.

Τελειώνω με μία έκκληση. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αναγκαστικά θα διαμορφωθεί για την Κύπρο πρέπει να έχει ισχυρά θεμέλια στη χώρα. Αν αυτά τα βάλουμε στο εξωτερικό, τότε θα είναι ένα μεγάλο κρίμα.


Ο κ. Νώντας Κλ. Μεταξάς είναι Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v