Στην Κύπρο ακόμη… ψάχνουνε την μπάλα!

Τρεις εβδομάδες μετά το επεισοδιακό Eurogroup, στην Κύπρο ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι τελικά έφταιξε! Ούτε έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Απλά, ΟΛΟΙ βάλλουν εναντίον ΟΛΩΝ.

Στην Κύπρο ακόμη… ψάχνουνε την μπάλα!
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η διαχείριση των διαπραγματεύσεων από την κυπριακή πλευρά -τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο- ήταν τραγική.

Επί της προεδρίας λοιπόν του κ. Χριστόφια, η Κύπρος είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα προμνημόνιο, μέσα από το οποίο προέκυπταν:

α) Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που θα έπρεπε να λάβει η Κύπρος, το οποίο μάλιστα ψηφίστηκε από την κυπριακή βουλή και πέρασε στον προϋπολογισμό του 2013. Σε καμία διάταξη του προμνημονίου δεν γινόταν έστω και νύξη για πιθανό κούρεμα καταθέσεων.

β) Μια πολύ καλή προσέγγιση των κεφαλαιακών αναγκών της Κύπρου, με πιθανότητα κάποιας απόκλισης για τον τραπεζικό τομέα (αναμενόταν τότε το τελικό πόρισμα της PIMCO).

Μετά τις κυπριακές εκλογές, ήρθαμε στο Eurogroup της 18ης Μαρτίου, όπου το κεφαλαιακό άνοιγμα της Κύπρου διευρύνθηκε κατά περίπου 7-8 δισ. ευρώ και επιβλήθηκε κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις. Επιπλέον, λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκαν πρόσθετα -πολύ σκληρά- μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, πέρα δηλαδή από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί στο προμνημόνιο…

Τρεις εβδομάδες λοιπόν μετά το περιβόητο Eurogroup, κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πειστικά στον κυπριακό λαό γιατί συνέβησαν αυτές οι αλλαγές.


Όλοι εναντίον όλων

Πέραν όμως όλων αυτών, εδώ και πολλούς μήνες στην Κύπρο δεν μπορούν να βρουν τι έφταιξε και οι τράπεζές τους βρέθηκαν σε τόσο δύσκολη θέση. Στο συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα, ΟΛΟΙ κατηγορούν ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Οι πολιτικοί κατηγορούν τους τραπεζίτες (κυρίως τον Ηλιάδη και τον Βγενόπουλο), τους «αντίπαλους» προέδρους της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς τους (ο ΔΗΣΥ τον Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ τον Νίκο Αναστασιάδη) και τους κεντρικούς τραπεζίτες που όρισε ο «αντίπαλος» πρόεδρος (το ΑΚΕΛ τον Αθανάσιο Ορφανίδη και ο ΔΗΣΥ τον Πανίκο Δημητριάδη).

• Πάμε τώρα στους κεντρικούς τραπεζίτες: ο Ορφανίδης κατηγορεί τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών και τον Χριστόφια, ενώ ο Δημητριάδης τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών.

• Έρχονται όμως και οι διοικητές των εμπορικών τραπεζών, οι οποίοι κατηγορούν όχι μόνο τον Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και τους δύο διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας! Και ενώ μέχρι πρότινος, μόνο ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πλευρά των τραπεζιτών έβαλλε εναντίον της κυβέρνησης και της Κεντρικής, ήρθε πρόσφατα να το πράξει και ο Ανδρέας Ηλιάδης, σπάζοντας την πολύμηνη σιωπή του!

Η απάντηση του Ανδρέα Βγενόπουλου είναι γνωστή και η προτροπή του να βγουν στον αέρα όλα τα πιθανά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις πολύμηνες έρευνες έχει αφήσει εκτεθειμένους όσους προσπαθούν να τον κατηγορήσουν (καλούνται να αποδείξουν τις κατηγορίες).

Πάμε τώρα να δούμε τι υποστήριξε άμεσα ή έμμεσα ο Ανδρέας Ηλιάδης:

Πρώτον, ότι οι χειρισμοί Χριστόφια στο ζήτημα του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν καταστροφικοί.

Δεύτερον, ότι το σωστό μοντέλο κεφαλαιακής ενίσχυσης ήταν εκείνο που είχε δρομολογηθεί αρχικά για την Τράπεζα Κύπρου, θεωρώντας προφανώς πως η «επινόηση Ορφανίδη» για τον τρόπο «διάσωσης» της Λαϊκής ήταν εσφαλμένη.

Τρίτον -και χειρότερο- ότι η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας (βλέπε Πανίκος Δημητριάδης) έπραξε ό,τι μπορούσε όχι για να προστατεύσει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, αλλά για να τις υπονομεύσει!

Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυπριακή πλευρά δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς θα πρέπει να αντιδράσει.

Η σκανδαλολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της τρέχουσας ειδησεογραφίας.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μιλά για μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ οι φορείς (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ κ.ά.) έχουν προχωρήσει σε προτάσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να τύχουν προώθησης και επεξεργασίας, προκειμένου να μπορέσουν να αποδώσουν σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

ΥΓ.1: Με τις αιτιάσεις εναντίον του Πανίκου Δημητριάδη φαίνεται να συμφωνεί και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ.

ΥΓ.2: Ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών οδήγησε ουσιαστικά στην αποπομπή του Μιχάλη Σαρρή, μόλις 1,5 μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων. Μια τόσο σύντομη αποπομπή μη υπηρεσιακού υπουργού θα πρέπει ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στη λίστα των… βραβείων Γκίνες!


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v