Παράνομες απεργίες και νόμιμες αντιδράσεις

Η άρνηση απεργών να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις και οι συνέπειες. Πότε κινδυνεύουν με απόλυση και πότε η πράξη συνιστά... παραίτηση. Ποιες ανατροπές έφερε το μνημόνιο. Γράφει ο Χ. Τσέλιος.

  • του Χαράλαμπου Τσέλιου*
Παράνομες απεργίες και νόμιμες αντιδράσεις
Όπως μάθαμε από τον τύπο (βλ. Euro2day 23-1-2013), πριν από την επιστράτευση είχαν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι όμως αδιαφόρησαν παντελώς γι’ αυτές.

Έχει δίκιο ο αρθρογράφος που σημειώνει ότι θα ήταν αδιανόητο για την κυβέρνηση να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Και δεν έμεινε, και ορθώς έπραξε.

Δεν μπορούμε να τα αναμένουμε όλα από την Εισαγγελία. Χαιρετίζουμε βέβαια ειδήσεις όπως ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου διαβίβασε τη σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, αλλά θα ανέμενε κανείς άμεση και δραστική λήψη μέτρων και από τις διοικήσεις των εταιριών που πλήττονται, πέραν του γνωστού και εξαιρετικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, που λήφθηκε από την κυβέρνηση.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα αυτά;

Κατ' αρχάς, το πιο ριζικό και δραστικό είναι η απόλυση. Συνιστά αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία η συμμετοχή σε παράνομη απεργία. Και δεν είναι ανάγκη να απολυθούν όλοι, βέβαια, αλλά εκείνοι που ξεσήκωσαν και τους υπόλοιπους να παρανομήσουν.

Δεν χρειάζεται να ψάξουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών ειδικούς λόγους για να απολύσουν τους πάλαι ποτέ οιονεί μόνιμους μισθωτούς τους. Το μνημόνιο συνεννόησης, στο κεφάλαιο με τον εύγλωττο τίτλο «δεσμεύσεις από το παρελθόν και ειδικοί εργασιακοί όροι», κατάργησε τους όρους μονιμότητας που περιλαμβάνονται σε κάθε νόμο ή σύμβαση εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι για όλους τους εργαζομένους στην Ελλάδα (πλην των δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλώς) ισχύουν τώρα οι κοινοί κανόνες για την απόλυση. Κάθε όρος φανερής ή κρυφής μονιμότητας σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (αλλά και του ιδιωτικού, αφού η διατύπωση του μνημονίου είναι ευρύτατη) καταργήθηκε. Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό πλήττει το δικαίωμα στην εργασία ή στην ελευθερία επαγγελματικής δράσης κ.λπ.

Στη χώρα μας, τη σημερινή ημέρα, το μόνο που πλήττει αυτό το μέτρο είναι η άρση (επιτέλους!) της ανισότητας που επικρατούσε ανάμεσα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους «κοινούς θνητούς».

Ηπιότερο, αλλά εξίσου δραστικό, είναι το εξής μέτρο: η αδικαιολόγητη και αυθαίρετη αποχή από την εργασία, γεγονός που συνιστά η συμμετοχή σε παράνομη απεργία να εκλαμβάνεται από την εργοδοσία ως «οικειοθελής αποχώρηση» (σιωπηρή παραίτηση) του εργαζομένου, ιδίως μάλιστα όταν δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι ο απεργός ήξερε πολύ καλά ότι η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, που τη χαρακτήρισε έτσι, και τη ρητή ενημέρωσή του από τον εργοδότη.

Μπορεί να γίνει συνδυασμός των πιο πάνω μέτρων: να απολυθούν οι πρωταίτιοι της παράνομης απεργίας και να σταλεί εξώδικο στους υπολοίπους, που να τους ενημερώνει πως αν δεν επιστρέψουν στις δουλειές τους θα θεωρηθεί ότι απεχώρησαν οικειοθελώς.

Στη σημερινή εποχή των πολλών δυσκολιών και των ισχνών αγελάδων, οι πολίτες αναμένουν τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί ρολόι. Δικαιολογίες του τύπου «μειώθηκε ο μισθός μας» είναι πολύ αδύναμες συγκρινόμενες με τις στρατιές των ανέργων του καθαρά ιδιωτικού τομέα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή σε όποιον επιδιώκει παρανόμως να επιβάλει τη βούλησή του στους πολλούς.


*Ο Χαράλαμπος Τσέλιος είναι δικηγόρος.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v