Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πίσω από την απλή παράθεση κερδών...

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν την εμφανιζόμενη προ φόρων κερδοφορία στους ισολογισμούς Εθνικής, Alpha και Πειραιώς, τι εντυπώσεις προκαλούν τα μερίσματα σε σχέση με τις προσδοκίες και τι ”προσέχουν” οι αναλυτές, εξετάζει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Τράπεζες: Πίσω από την απλή παράθεση κερδών...
του Γιώργου Παπανικολάου

H μείωση των μερισμάτων, αλλά και η διαμόρφωση των αποτελεσμάτων σε επίπεδα που- επί της ουσίας- δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, επηρέασαν τις τραπεζικές μετοχές και κατά συνέπεια ολόκληρη την αγορά.

Τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η Alpha Bank, διαφοροποιούνται προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της επιλογής της να διαγράψει goodwill ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, μειώνοντας βεβαίως το book value της και γλιτώνοντας έτσι σημαντικές αποσβέσεις (amortization) που θα μείωναν τα κέρδη χρήσεως.

Ομοίως, στην περίπτωση της Εθνικής, τα προ φόρων κέρδη εμφανίστηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις, πλην όμως τα κέρδη μετά από φόρους ήταν αισθητά μειωμένα, λόγω έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που ανέβασαν το συντελεστή στο 39%.

Στην περίπτωση της Εθνικής, ανοικτά θέματα παραμένουν οι υποαξίες συνδεδεμένων και θυγατρικών εταιριών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, ύψους 359 εκατ. δρχ, αλλά και οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζόμενων (ένα πρόβλημα που λιγότερο ή περισσότερο, αφορά όλο τον κλάδο).

Ακόμη και η Πειραιώς, που εμφάνισε αύξηση κερδών, ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από έκτακτα έσοδα που προήλθαν από την πώληση ακινήτων της ΕΤΒΑ, ενώ στα αδύνατα σημεία περιλαμβάνεται ο ”φόβος” των αναλυτών για τις προβλέψεις που θα προκύψουν στο μέλλον, σε σχέση και πάλι με την ΕΤΒΑ.

Στο μέτωπο των μερισμάτων τώρα, είναι σαφές ότι οι μέτοχοι των δύο μεγαλύτερων τραπεζών δεν θα ευχαριστηθούν ιδιαίτερα. Το consensus των εκτιμήσεων των αναλυτών (περί του οποίου μπορείτε να διαβάσετε σε ειδικό θέμα που δημοσίευσε προ ημερών το euro2day.gr και η εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ), έκανε λόγο για μερισματική απόδοση της μετοχής της Εθνικής στη περιοχή του 5,6%, ενώ τελικά η απόδοση με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη των αποτελεσμάτων ημέρα, διαμορφώθηκε στο 3,68%, ποσοστό ικανοποιητικό σε σχέση με τον πληθωρισμό, πλην αισθητά κατώτερο από τις προσδοκίες.

Στην περίπτωση της Αlpha Bank προέκυψε μερισματική απόδοση 3,57%- επίσης κατώτερη από τις προσδοκίες των αναλυτών που εκινούντο πέριξ του 4,3%. Πολύ κοντά στις εκτιμήσεις, αλλά και υψηλότερα ως ποσοστό σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες, κινήθηκε η μερισματική απόδοση της Πειραιώς, διαμορφούμενη στο ελκυστικότατο 4,7%.

Όπως προκύπτει και από τη πορεία των μετοχών, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, συγκριτικά, λιγότερο ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της Εθνικής, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει λόγος για ιδιαίτερη ”ικανοποίηση” σε καμία των περιπτώσεων.

Ισως την εξαίρεση να αποτελέσει –μεταξύ των τριών- η Alpha Bank, αφού πρώτα δημοσιευτούν τα πλήρη στοιχεία των ισολογισμών, κι αυτό διότι είναι φανερό ότι επιχειρεί ένα restructuring, το οποίο εξισσοροπεί τα κέρδη ανα μετοχή, σε σχέση με τη λογιστική αξία και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ενώ κατέστησε φανερή και την πρόθεση της να ορθολογικοποιήσει την τιμολόγηση των ”προϊόντων” της.

Η ”σκυτάλη” περνά τώρα σε ΕFG Εurobank και Εμπορική, ενώ με ενδιαφέρον δέον όπως αναμένονται και τα αποτελέσματα της Εθνικής και της Alpha με τα ξένα λογιστικά πρότυπα, αμερικανικά και διεθνή αντιστοίχως, παρότι έχουν ήδη γίνει βασικές κινήσεις προσαρμογής των ελληνικών καταστάσεων σε αυτά.

Στη πράξη όμως, η αγορά έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στα αποτελέσματα του... 2003 με έμφαση στο πρώτο τρίμηνο, κατα τη διάρκεια του οποίου η πορεία της Σοφοκλέους δεν αφήνει ιδιαίτερες ελπίδες για ”υπεραξίες” και συναφείς προμήθειες.

Αναμφισβήτητα, η αποτελεσματικότητα των τραπεζών στις βασικές λειτουργίες τους αυξάνει, άν και με αργούς ρυθμούς.

Ωστόσο, η σχετική ανελαστικότητα του κόστους και οι χαμηλοί δείκτες αποδοτικότητας βαραίνουν το κλίμα, ενώ ανοικτό ζήτημα παραμένει και η ευπάθεια στο ενδεχόμενο επισφαλειών από επιχειρηματικά κυρίως δάνεια.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι η δήλωση του κ. Κωστόπουλου, άκρως απαξιωτική για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων του ελληνικού συστήματος, δίνει τέλος σε ένα άλλο ”μύθο” που κατά καιρούς καλλιεργείται από ορισμένους μήπως και ανέβει η ”επενδυτική ψυχολογία” και γίνει κάποιο κερδοσκοπικό παιχνιδάκι!!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v