Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα δώσουν πόντους στην Κίνα

Πώς βλέπει ο καθηγητής Anatol Lieven το μπαράζ κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι λεπτές ισορροπίες, η ενέργεια και ο ρόλος του κινέζικου δράκου.

  • του Τάκη Μίχα
Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα δώσουν πόντους στην Κίνα

Πρόσφατα ο καθηγητής Anatol Lieven, ένας από τους μεγαλύτερους ειδήμονες για θέματα πολιτικής και οικονομίας της Ρωσίας, παραχώρησε συνέντευξη στην επιθεώρηση The American Prospect.  Ακολουθεί το τμήμα που αναφέρεται στις επιπτώσεις των κυρώσεων που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλλουν πιο σκληρές κυρώσεις παρά το γεγονός ότι αυτές στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν πουθενά να αλλάξουν την συμπεριφορά μιας χώρας. Ποιες βλέπετε να είναι οι μάξιμουμ επιπτώσεις που θα έχουν στην Ρωσία;

"Το πρώτο πράγμα που θα επιχειρήσει η Δύση είναι να επιβάλλει οτιδήποτε θα πλήξει την Ρωσία και τις ρωσικές ελίτ αλλά δεν θα πλήξει την ίδια, όπως απαγόρευση των τεχνολογικών εξαγωγών και άλλες μορφές εξαγωγών. Οι Γερμανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ρωσία κάτι που ασφαλώς θα έχει επιπτώσεις στη χώρα καθώς μεγάλο μέρος της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων είναι γερμανικής ιδιοκτησίας.

Φυσικά το μεγάλο θέμα είναι οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη ιδιαίτερα το φυσικό αέριο. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να πουν οι Ευρωπαίοι «δεν θα σας πληρώνουμε πια για το φυσικό αέριο» και οι Ρώσοι να σταματήσουν να στέλνουν. Σ’ αυτό το σημείο θα υπάρξει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Οι τιμές θα πάνε στα ύψη και ίσως να επιβληθεί δελτίο.

Ενας άλλος τρόπος να το κάνεις είναι αποβάλλοντας την Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα Swift. Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη την πληρωμή για τις ρωσικές εξαγωγές. Όμως δεν θα τις σταματούσε τελείως. Δεν θέλω να είμαι κυνικός, αλλά κανείς μπορεί να προβλέψει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να το υπονομεύσουν γιατί αλλιώς θα πρέπει να ζητήσουν από τους πληθυσμούς τους πραγματικές θυσίες.

Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες και μπορούμε να προβλέψουμε αρκετές διαμάχες μεταξύ της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών κρατών για το πόσο μακριά να το πάνε.

Όμως βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πρόκειται για μια καταστροφή για τη πάλη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο βλαβερό από τα ορυκτά καύσιμα. Ο άνθρακας είναι το χειρότερο όμως είναι το πιο ασφαλές γιατί τον παράγουν 70 χώρες.

Η Γερμανία παράγει τεράστιες ποσότητες και το ίδιο η Πολωνία. Μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα προβλέπω ότι θα δούμε μια επιστροφή στον άνθρακα. Μακροπρόθεσμα θα δούμε ευρωπαϊκές κινήσεις για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και αύξηση των εισαγωγών από Αμερική, αλλά αυτό απαιτεί την δημιουργία της ανάλογης υποδομής κάτι που θα πάρει χρόνια.

Παράλληλα, η Ρωσία θα ενισχύσει τις δικές της υποδομές για να προμηθεύσει τη Κίνα. Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας, διότι το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από αγωγούς και δεν θα μπορεί να εμποδίζεται από τον αμερικανικό στόλο.

Επίσης αυτό θα είναι και οικονομικά επικερδές για την Κίνα καθότι λόγω των κυρώσεων θα απουσιάζουν αγοραστές, οπότε η Κίνα θα μπορέσει να επιβάλλει τις τιμές πώλησης στην Ρωσία.

Οι οικονομικές δοκιμασίες του ρωσικού λαού πιθανώς να αυξήσουν την δυσαρέσκεια προς το καθεστώς και ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της διαφθοράς. Όμως δεν πιστεύω ότι πρόκειται να δούμε κανένα σοβαρό Ρώσο πολιτικό να βγει και να πει ότι πρέπει να παραδοθούμε στην Δύση. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πουν «πρέπει να τα βρούμε με την Ουκρανία».

Νομίζω το ίδιο θα ισχύει και στην Δυτική Ευρώπη. Οι οικονομικές δοκιμασίες θα οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια και ριζοσπαστικοποίηση -δυστυχώς δεξιά ριζοσπαστικοποίηση- αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μάζες που θα υποστηρίξουν τον Πούτιν ή την Ρωσία».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v