Η πανδημία βλάπτει σοβαρά τις συντάξεις της νέας γενιάς

Δεν είναι μόνο ο τομέας της παιδείας που θα επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα των νέων γενιών. Η Covid-19 παρουσίασε ένα διπλό πρόσωπο σε σχέση με τις μελλοντικές συντάξεις των σημερινών νέων. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Η πανδημία βλάπτει σοβαρά τις συντάξεις της νέας γενιάς

Oι νέοι είναι, όπως είδαμε σε παλαιότερο κείμενο, το τμήμα εκείνο του πληθυσμού που θα υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων που λήφθηκαν στην παιδεία εναντίον της πανδημίας.(κλείσιμο σχολείων). Θα υποστεί σημαντική μείωση των μελλοντικών τους εσόδων σε σχέση με μια κατάσταση χωρίς μέτρα εναντίον της πανδημίας) που ανέρχεται σε 17 τρισ. δολάρια.

Ομως δεν είναι μόνο ο τομέας της παιδείας που θα επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα των νέων γενιών. Ενα άλλος τομέας που θα επηρεασθεί αρνητικά είναι ο τομέας της μελλοντικής συνταξιοδότησης των σημερινών νέων.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η πανδημία θα έχει «ορατές επιπτώσεις» στα ποσά που θα λάβουν οι σημερινοί νέοι όταν συνταξιοδοτηθούν. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν «επηρεασθεί σοβαρά από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης» που μπορεί να επηρεάσει τις καριέρες τους αν η πανδημία «αφήσει μακρόχρονες πληγές». Μια από τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα οξύ θα είναι η Ελλάδα.

Βραχυπρόθεσμα η Covid-19 παρουσίασε ένα διπλό πρόσωπο σε σχέση με τις συντάξεις. Αφενός λόγω της πλεονάζουσας θνησιμότητας μείωσε τις κρατικές δαπάνες για τα άτομα άνω των 65 ετών κατά 0,8% στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ μεταξύ του Ιανουαρίου 2020 και Αυγούστου 2021. Αφετέρου όμως μειώθηκε και η γεννητικότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και της πανδημίας. Αυτό φυσικά προκαλεί προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο ΟΟΣΑ πιστεύει ότι η πανδημία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντικές συντάξεις των νέων. Οπως γράφει η έκθεση: «Η είσοδος στην αγορά εργασίας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι επαγγελματικές προοπτικές των νέων γενιών έχουν χειροτερεύσει. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι επιπτώσεις στις μελλοντικές συντάξεις των σημερινών γενιών θα είναι ορατές σε τέσσερις δεκαετίες, όταν δηλαδή θα έχουν συνταξιοδοτηθεί».

Αυτοί που αναζητούν την πρώτη τους δουλειά έρχονται καθυστερημένοι σε μία αγορά εργασίας που προσφέρει χαμηλές απολαβές. «Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις, η καθυστέρηση στην έναρξη της καριέρας και η μείωση των εσόδων θα έχουν επίσης επίπτωση στο ύψος των συντάξεων».

Παράλληλα με την πανδημία υπάρχει και μια άλλη τάση που επιδεινώνει τις συνταξιοδοτικές προοπτικές των σημερινών νέων. Οτι ο πληθυσμός συνεχίζει να γηράσκει. Επιπλέον σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο ρυθμός με τον οποία γηράσκει ο πληθυσμός θα επιταχύνεται.

Η Ελλάδα κατέχει σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «πρωτοποριακή» θέση όσον αφορά την ταχύτητα γήρανσης του πληθυσμού που θα πρέπει να αναμένουμε τα επόμενα 20 χρόνια. Άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη κατάσταση είναι η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v