Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό ”παρών” των ξένων με νέα deals στο Χ.Α.

Oι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οικονομία έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υπεραποδόσεις από άλλες αγορές για να τοποθετηθούν σε εταιρίες με παρουσία στη Νέα Ευρώπη, τονίζει ο κ. Δ. Λευτάκης, ξεχωρίζοντας τις τράπεζες ως αιχμή του δόρατος. Ποιοι κλάδοι θα ”πρωταγωνιστήσουν” το 2007, ποια τα στοιχεία που βελτιώνουν το ήδη θετικό κλίμα.

Ηχηρό ”παρών” των ξένων με νέα deals στο Χ.Α.
του Διονύση Λευτάκη*

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οικονομία κατ’ επέκτασιν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα ενισχύεται και περιμένουμε νέα deals σε εταιρίες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Έχοντας σημαντικές υπεραποδόσεις από αγορές όπως της Ισπανίας ή της Γερμανίας, οι ξένοι αναζητούν στα Βαλκάνια εταιρίες που έχουν αποδεδειγμένα εισέλθει στις αγορές της Νέας Ευρώπης και μάλιστα οριοθετούν τη διείσδυση αυτή στο γεωγραφικό τόξο από Ουκρανία μέχρι Λίβανο και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Τουρκίας.

Κλάδοι όπως τα χημικά, τα μέταλλα, η ενέργεια, το real estate προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων, αν και οι επιλογές τους γίνονται με βάση τις εταιρίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Έτσι αποκτούν και αυξάνουν θέσεις σε εταιρίες με ποιότητα, μέγεθος κερδοφορίας, υψηλό μέρισμα, αξιόπιστο management, εξωστρέφεια, υψηλή εμπορευσιμότητα.

Οι τράπεζες παραμένουν η αιχμή του δόρατος για τους ξένους στην ελληνική αγορά, ενώ η εκτίμησή μας είναι ότι η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τουλάχιστον για όλο το α΄ εξάμηνο του 2007 δεν θα περιοριστούν ούτε τα περιθώρια κέρδους ούτε οι πωλήσεις δανειακών και δη στεγαστικών προϊόντων.

Ενδεικτικά αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα και κινήσεις από την Εθνική το 2007, καθώς θα έχει ενσωματωθεί και η Finansbank, και deal από την Alpha Bank αλλά και από άλλες εγχώριες τράπεζες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Βάσει της προβλεπόμενης κερδοφορίας των τραπεζών, ο Γ.Δ. αναμένεται ότι μέσα στο 2007 μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 10,5% έως 11,2%.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών παρουσιάζει μία εικόνα που θα μπορούσε να ελκύσει τους επενδυτές, καθώς διαφαίνονται μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφορίας στις προσεχείς περιόδους.

Οι εταιρίες του κλάδου κινούνται πολύ επιθετικά τόσο στην εγχώρια αγορά, προσπαθώντας μέσω εξαγορών να αυξήσουν το μερίδιό τους, όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, διεισδύοντας σε ξένες αγορές και αποκομίζοντας κέρδη και εμπειρίες τα οποία αισίως έχουν θέσει τις ελληνικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών ψηλά στη λίστα των πρωτοπόρων του κλάδου ανά τον κόσμο.

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το ενδιαφέρον επενδυτών και μη για τις εξελίξεις που διενεργούνται την τελευταία περίοδο στον κλάδο της υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, με τους επιχειρηματικούς φορείς να διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι εξελίξεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον και λόγω της άμεσης εμπλοκής των γιατρών σε αυτές συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων ισορροπιών στον κλάδο.

Ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο αυτό είναι μια καταγραφή των εξελίξεων έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται στους βασικούς παίκτες της αγοράς. Το κλίμα παρουσιάζει έντονες στρατηγικές συνεργασίες οι οποίες θα καρποφορήσουν αλλά και θα ενδυναμώσουν τις εισηγμένες εταιρίες του κλάδου τόσο στο εγχώριο στερέωμα όσο και στο εξωτερικό.

Πολλές εταιρίες προσανατολίζονται στην ενίσχυση της παρουσίας τους στα Βαλκάνια με τη δημιουργία νέων κέντρων, με στόχο τόσο την εταιρική εξάπλωση όσο και τη διασπορά των πελατολογίων.

Ο κλάδος της υγείας παραμένει στην επενδυτική ”μόδα” με τις ομώνυμες μετοχές να εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ορισμένοι αναμένουν άμεσα εξελίξεις στον κλάδο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια στους συγκεκριμένους τίτλους.

Για το 2007 εκτιμάται ότι οι θετικές εκτιμήσεις αλλά και το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού θα έχουν σαφή προσανατολισμό προς τον τομέα της υγείας.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κλάδος του μετάλλου, όπου παρατηρούνται ικανοποιητικές αποδόσεις, οι οποίες έχουν άμεση συσχέτιση με τις επιχειρηματικές επιδόσεις που καταγράφουν οι εταιρίες.

Ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους σε μετοχές όπως του ομίλου Βιοχάλκο και των θυγατρικών του (Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, ΕΤΕΜ κ.ά.), αναζητώντας και νέα μετοχικά πακέτα.

Ο κλάδος των μετάλλων βρίσκεται σε επιχειρηματική αιχμή καθώς αναμένονται αρκετά βελτιωμένα περιθώρια κέρδους από τα εκτιμώμενα, λόγω των ήδη κλεισμένων επιχειρηματικών deals που εξασφαλίζουν αυξημένους κύκλους εργασιών και βελτιωμένα margins (περιθώρια κέρδους).

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων διεθνώς έφερε σημαντικά κέρδη οδηγώντας τις εταιρίες στην καταγραφή ιστορικά υψηλών τιμών αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των προσδοκιών του κλάδου.

Η εκβιομηχάνιση χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία έχει μεγάλη επίδραση στις αγορές των μετάλλων. Σήμερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής βασικών μετάλλων, όπως τα μεταλλεύματα σιδήρου και ο χάλυβας.

Το 2006 ήταν άλλο ένα έτος με ισχυρότατη οικονομική άνοδο στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί και πάλι κατά 9% και πλέον το 2007. Η θετική επίδραση στην παγκόσμια ζήτηση μετάλλων με δεδομένο τον κυρίαρχο ρόλο της Κίνας θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κλάδο των μετάλλων.

Διεθνώς, το 2007 θα υπάρξουν νέες ενέσεις ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα να παραμείνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές. Συγκεκριμένα, για την αμερικανική αγορά, σε αντίθεση με τις υπεραποδόσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που είδαμε το 2005 και το 2006, το 2007 θα δούμε καλύτερη επίδοση από τα βαριά χαρτιά του S&P και ειδικότερα από τις φαρμακοβιομηχανίες, τη βιοτεχνολογία και την ενέργεια.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές και εκείνες των ΗΠΑ σε απόλυτα θετικό momentum, λόγω κυρίως ψυχολογίας και λιγότερο εδραζόμενες στη βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία, και η δική μας αγορά μόνον να ακολουθήσει μπορεί σε τούτη τη χρονική περίοδο.

Επιμέρους και αμιγώς εγχώρια στοιχεία-παράγοντες που μόνον βελτιωτικά επιδρούν στο ήδη γενικευμένα θετικό διεθνώς χρηματιστηριακό κλίμα είναι:

α) διαρθρωτικές αλλαγές - μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση, β) οι μετοχοποιήσεις που επίκεινται, γ) το νέο θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην Ε.Ε, δ) οι αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση που εξήγγειλε η νέα διοίκηση του Χ.Α. και αφορούν στην κατηγοριοποίηση των μετοχών επί τη βάσει κριτηρίων που ισχύουν διεθνώς, οι ανοικτές πωλήσεις, τα ETFs ε) η οριστική και αμετάκλητη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, στ) η βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία καθώς και η βελτιωμένη εταιρική εξωστρέφεια, ζ) η μεγάλη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων κυρίως στις δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 20 και η διαφαινόμενη διάχυση αυτών σε μετοχές του FTSE 40 και η) η με προσεκτικά βήματα αυξανόμενη συμμετοχή στη Σοφοκλέους των Ελλήνων επενδυτών.

Στους τελευταίους πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, ή τουλάχιστον όσοι επιθυμούν να ”εκμεταλλεύονται” την εποχικότητα του χρηματιστηρίου και τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του, θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι η διόρθωση παραμονεύει και συνήθως η πλειονότητα των επενδυτών παγκοσμίως προσέχει για πρώτη φορά μια μετοχή όταν ακούσει ότι πηγαίνει καλά.

* Ο κ. Διονύσης Λευτάκης είναι Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της MERIT AXEΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v