Μου «βγαίνει» Καμίνης. Σε εσάς; -Ενα εκλογικό quiz

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγεται ο δήμαρχος. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Ποια είναι τα επιτυχημένα μοντέλα στο εξωτερικό. Ο απολογισμός του έργου Καμίνη. Γράφει ο Γιώργος Σταμάτης.

  • του Γιώργου Σταμάτη*
Μου «βγαίνει» Καμίνης. Σε εσάς; -Ενα εκλογικό quiz

Καθώς οι Δημοτικές Εκλογές πλησιάζουν...

Καθώς είναι ακόμη νωπή η τραγική ιστορία του λούνα-παρκ στο Ελληνικό...

Καθώς, τέλος, η υπόθεση της εκλογής Δημοτικής Αρχής είναι πολύ σοβαρότερη απ' ό, τι αρκετοί πιστεύουν...

Γι' αυτό σας παραθέτω ένα αυτοσχέδιο quiz, που θα σας βοηθήσει ίσως να επιλέξετε ποιον Δήμαρχο θα ψηφίσετε, με βάση μερικά πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Κριτήριο Πρώτο: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Αποτελεσματικότητα, εργατικότητα, συνέπεια λόγων και πράξεων, θάρρος, επιμονή, αγωγή, αξίες, πρόγραμμα, σχέδιο, μεθοδικότητα, μόρφωση, κουλτούρα, επαγγελματική καταξίωση, κοσμοπολιτισμός (ανοιχτοί ορίζοντες), ρεαλισμός, πρακτικότητα, όραμα.

Κριτήριο Δεύτερο: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι Πολιτικός ή Κομματικός; Φοβάται ή όχι το πολιτικό κόστος; Είναι πολιτικός «κομήτης» ή ήρθε για να μείνει; Εξυπηρετεί την πολιτική του καριέρα ή την πόλη του; Δουλεύει ή περνά την ώρα του στα κανάλια; Εκφράζεται με ξύλινο ή με ουσιαστικό λόγο; Είναι ή όχι ατζέντης πολιτικών ή κομματικών εξυπηρετήσεων και διορισμών; Υλοποιεί έργα βιτρίνας ή ουσίας; Προτείνει καιροσκοπικές και αποσπασματικές ή ολοκληρωμένες και με μακροχρόνιο ορίζοντα λύσεις;

Κριτήριο Τρίτο: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Κάποια από τα παρακάτω θέματα αφορούν το Δήμο της Αθήνας βέβαια, σίγουρα όμως τα περισσότερα αφορούν ή θα έπρεπε να αφορούν τον κάθε Δήμο.

Ποιες είναι λοιπόν οι θέσεις του υποψηφίου Δημάρχου για τα πολύ σημαντικά θέματα που ακολουθούν (άσχετα αν κάποια από αυτά υπερβαίνουν την αρμοδιότητά του):

Περιουσία του Δήμου, παράνομα κατειλημμένα κτίρια, κλείσιμο των δρόμων σε κάθε διαδήλωση, ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές στο κέντρο της πόλης, απολύσεις επίορκων και αργόμισθων υπαλλήλων, αξιολόγηση προσωπικού, καθαροί τοίχοι, χρήση γκράφιτι, πολιτική για τα σκουπίδια, ανακύκλωση, ρατσισμός, μετανάστευση, διάλυση Δημοτικής Αστυνομίας, τζαμί, διπλή ανάπλαση (Λεωφ. Αλεξάνδρας – Βοτανικός), Χρυσή Αυγή, όραμα για τη φυσιογνωμία της πόλης, το μελλοντικό έργο «Rethink Athens»...

Κριτήριο Τέταρτο: ΕΡΓΟ

Καθώς αρκετοί υποψήφιοι δεν έχουν αντίστοιχο έργο, αφού δεν έχουν χρηματίσει Δήμαρχοι, ας φανταστούμε ως εικονική πραγματικότητα ποιο θα ήταν το έργο τους ή ας αναλογισθούμε απλώς ποιο έργο έχουν επιτελέσει στην προ των Δημοτικών Εκλογών πολιτική τους (ή έστω και επαγγελματική τους) σταδιοδρομία.

Για να διευκολύνω το quiz λοιπόν, θα αναφέρω κάποια σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά από το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, ώστε να τα συγκρίνουμε (εικονικά, υποθετικά ή έστω και συμβολικά) με το έργο των ανθυποψηφίων της.

Πρώτον: Κοινωνική Πολιτική

Η κοινωνική πολιτική, πιστεύω, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, θα πρέπει να έχει την προτεραιότητα, γι' αυτό και ξεκινάω από αυτήν.

Σίτιση περίπου 2.000 ατόμων ημερησίως, 5.500 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, βοήθεια και υποστήριξη σε 3.500 οικογένειες, προγεύματα σε χιλιάδες παιδιά στα Δημοτικά Σχολεία και η ίδρυση ξενώνων για άστεγες οικογένειες είναι μερικές αλλά ενδεικτικές κοινωνικές δράσεις του Δήμου.

Δεύτερον: Οικονομική Διαχείριση και Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Από έλλειμμα 47 εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα υπάρχει πλεόνασμα 20 εκατομμυρίων περίπου. Ακόμη, εισέρρευσαν στα ταμεία του Δήμου 120 εκατομμύρια ευρώ μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Το ποσό είναι απίστευτο, αν το συγκρίνουμε με την εξαιρετικά αναποτελεσματική συνήθως διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τις ανά την επικράτεια Δημοτικές Αρχές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός της μείωσης του προσωπικού του Δήμου, από 11.000 περίπου, σε 7.000 υπαλλήλους και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Αθήνα 98.4», που είχε φθάσει να απασχολεί -αν δεν κάνω λάθος– πάνω από 200 υπαλλήλους και δημοσιογράφους, αριθμός τρομακτικός για τα δεδομένα ενός τέτοιου σταθμού.

Ας σκεφθούμε επίσης ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στέρησε το Δήμο από έσοδα 500.000 ευρώ.
Επιβάλλεται νομίζω, τέλος, να αναφερθώ στους Παιδικούς Σταθμούς. Το 2009, ο Δήμος είχε 72 παιδικούς σταθμούς, με 4.510 παιδιά και κόστος λειτουργίας 44,3 εκατ. ευρώ (10.148 ευρώ δηλαδή για κάθε παιδί). Σήμερα, με 72 παιδικούς σταθμούς πάλι και 5.251 παιδιά, το κόστος λειτουργίας τους είναι 24 εκατομμύρια ευρώ (4.441 ευρώ ανά παιδί, όσο κοστίζουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί).

Τρίτον: Εξυπηρέτηση Δημοτών

Πέρα από τα αυτονόητα (καθαριότητα, πράσινο, πεζοδρόμια, φωτισμός, λειτουργία σχολείων, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός κ.λπ.), έχει μεγάλη σημασία η εξυπηρέτηση των Δημοτών. Ιδρύθηκαν 7 σημεία εξυπηρέτησης πολιτών και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα την αποκέντρωση και την απλούστερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Ας μην ξεχνάμε, με αφορμή μάλιστα και το τραγικό δυστύχημα του Ελληνικού, ότι στα καθήκοντα του Δήμου, πέρα από την εξυπηρέτηση, περιλαμβάνονται και θέματα ασφάλειας των πολιτών. Πριν από έναν χρόνο, η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε ελέγχους σε θέατρα και χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το 1/3 νομίζω, δεν είχε άδεια, ενώ πάνω από τους μισούς δημιουργούσαν προβλήματα ασφάλειας.

Για την ιστορία: Όταν παρουσιάστηκε το θέμα στα ΜΜΕ, το γεγονός ότι ο Δήμαρχος έκανε απλώς τη δουλειά του, εμφανίστηκε ως εχθρική στάση απέναντι στους καλλιτέχνες...

Τέταρτον: Εξωστρέφεια, άνοιγμα σε δημιουργικές δυνάμεις, φιλική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα, υποστήριξη Παιδείας και Πολιτισμού

'Εχουν ξεκινήσει πολλές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αρκετές από αυτές βέβαια βρίσκουν μεγάλα εμπόδια στη γραφειοκρατία και τη δυσκινησία, όπως η αξιοποίηση παλαιών και εγκαταλελειμένων κτιρίων προς όφελος νέων επιχειρήσεων, αλλά και του ξαναζωντανέματος υποβαθμισμένων περιοχών.

Θα σημείωνα επίσης το διαδικτυακό τόπο «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ», για την ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό παρεμβάσεων για το κέντρο της Αθήνας, που οδήγησε και την πρόκριση της Αθήνας ανάμεσα στις 21 πόλεις από τις 155 ευρωπαϊκές, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Πρόσκληση για Δημάρχους».

Και το αυτονόητο, πλην όμως πλήρως αδιάφορο για τις παρελθούσες Δημοτικές Αρχές, Μουσείο «Μαρία Κάλλας». Φανταστείτε αν η Μαρία Κάλλας είχε μεγαλώσει σε μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη, τι θα είχε δημιουργηθεί....

Κριτήριο Πέμπτο: ΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται, ξέρετε ότι η ευθύνη:
1.- Κεντρικών οδικών αρτηριών
2.- Της Συγκοινωνίας
3.- Της Ασφάλειας και της Προστασίας από την εγκληματικότητα (κλοπές, ληστείες, βιαιοπραγίες, ναρκωτικά, κλπ.).
4.- Του παράνομου εμπορίου
5.- Της παράνομης μετανάστευσης κ.λπ.
ΔΕΝ ανήκει στους Δήμους, αλλά στο κεντρικό κράτος;

Κριτήριο Έκτο: ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η γνωστή κοινωνιολόγος και συγγραφέας Σάσκια Σάσεν, στο βιβλίο της «Κοινωνιολογία της Παγκοσμιοποίησης», αναλύοντας τους παράγοντες του νέου παγκοσμιοποιημένου πολιτισμού, αναφέρει ότι, ενώ μειώνεται η σημασία του κεντρικού κράτους, αυξάνεται δραματικά η σημασία των μεγάλων πόλεων.

Και καλά η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο. Έχουμε όμως και παραδείγματα πόλεων που άλλαξαν τελείως τη ζωή των κατοίκων τους, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έξυπνες ιδέες.

Πόλεις όμως η Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα και το παραλιακό μέτωπο, το Μπορντό με τα κρασιά του, η Στοκχόλμη με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, το Μπιλμπάο με το μουσείο του, ή η Νίκαια με το τεχνολογικό πάρκο «Sophia Antipolis» δημιούργησαν συνθήκες μεγάλης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά και πόλεις όπως η Πράγα, η Βιέννη, το Άμστερνταμ, η Κωνσταντινούπολη, το Κέιπ Τάουν, το Μπουένος Άιρες ή η Λισαβόνα, έχουν πολλά να μας διδάξουν. Σε αυτές άλλαξε πραγματικά ο ρους της ιστορίας τους. Ας τις φανταστούμε 30 χρόνια πριν...

Γι' αυτό, ο πραγματικός ρόλος μιας Δημοτικής Αρχής ξεφεύγει σήμερα από όσα ξέρουμε. Δεν αφορά πια την καθαριότητα και τα καλοκαιρινά πανηγύρια μόνον. Ας δούμε μερικούς από τους τομείς που αγνοούν δυστυχώς εν όλω ή εν μέρει πολλές Δημοτικές Αρχές:

1. Δημιουργία «τοπικής» κουλτούρας και αίσθημα περηφάνιας, σεβασμού και αγάπης για την πόλη στους κατοίκους της.

2. Δημιουργία διεθνούς «εικόνας», «ταυτότητας» και διάχυση της πληροφορίας για μια γοητευτική, λειτουργική και ελκυστική πόλη.

3. Δημιουργία «μικρών» υποδομών, που ενισχύουν τα παραπάνω.

4. Δημιουργία μιας πόλης φιλικής στο περιβάλλον, φιλικής προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τους ανάπηρους, αλλά και τους (νέους ιδιαίτερα) επιχειρηματίες.

5. Αγκάλιασμα νεωτερισμών και καινοτομιών στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση των δημοτών.

6. Δημιουργία και ανάπτυξη ενός έξυπνου τοπικού Marketing και του «Marketing της Γειτονιάς».

7. Ανάπτυξη, τέλος, μιας ξεχωριστής συλλογικότητας των κατοίκων της πόλης, που θα συμμετέχουν και θα υποστηρίζουν τις καινοτόμες, πολιτιστικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ένας μητροπολιτικός Δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σίγουρα θα βοηθούσε. Ίσως να είναι όνειρο μακρινό βέβαια, με 60 Δήμους περίπου στο ευρύτερο Λεκανοπέδιο...

Ποιος υποψήφιος Δήμαρχος πιστεύετε τελικά ότι είναι πιο κοντά σε τέτοιες συλλογιστικές;

Σε λίγες μέρες ψηφίζουμε για Δήμαρχο.

Αποφασίστε λοιπόν στο quiz, με βάση τα έξη πιο πάνω κριτήρια!

Εμένα μου βγαίνει Καμίνης. Σε εσάς;

* Ο κ. Γιώργος Σταμάτης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Συγγραφέας. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια N.Y.C. Τιράνων και Πράγας. Εξέδωσε τελευταία το βιβλίο «Ελληνοπάθεια».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v