Ακίνητα: Οι ξένοι αγοράζουν τη... δυστυχία των Ελλήνων!

Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική καταστροφή των σημερινών ιδιοκτητών. Η σκληρή αλήθεια με τη γλώσσα των αριθμών.

Ακίνητα: Οι ξένοι αγοράζουν τη... δυστυχία των Ελλήνων!

Βέβαιο είναι πως τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικά ακίνητα, γεγονός που έχει τονώσει ως έναν βαθμό το ιδιαίτερα χαμηλό ηθικό των προηγούμενων ετών.

Επιτέλους, κάτι άρχισε να κινείται! Είδαμε τις πρώτες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να... περνούν τα ελληνικά σύνορα (π.χ. Eurobank Properties, Πανγαία), όπως επίσης είδαμε και σειρά άλλα funds να δείχνουν πρόθυμα να εξετάσουν και αυτά το θέμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης της PwC για τις τάσεις της αγοράς ακινήτων σε 28 ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Πρώτον, η Αθήνα είναι η μόνη από τις 28 εξεταζόμενες ευρωπαϊκές πόλεις για τις οποίες προβλέπεται μέσα στο 2014 πτώση τόσο στις τιμές όσο και στα ενοίκια των ακινήτων. Σε όλες τις άλλες εξεταζόμενες πόλεις του ευρωπαϊκού νότου (Μαδρίτη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα και Μιλάνο) προβλέπεται σταθερότητα και στα δύο προαναφερόμενα μεγέθη, ενώ σε πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά (π.χ. Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Λονδίνο) προβλέπεται άνοδος.

Δεύτερον, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση από πλευράς προσδοκιών στις υπάρχουσες επενδύσεις και προτελευταία ως προς την ανάπτυξη νέων επενδύσεων.

Ανεξάρτητα δηλαδή από βορρά ή νότο, από μνημόνια ή αντιμνημόνια, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση.

Τρίτον, αν τώρα υπάρχουν κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα (πράγματι φαίνεται να υπάρχουν...) ,αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, με βάση τον δείκτη της Τραπέζης της Ελλάδος (αφορά κατοικίες) από τις 101,7 μονάδες του 2008 πέσαμε στα τέλη του 2013 στις 67,7 μονάδες (-34,4%, ποσοστό που αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στο τρέχον έτος).

Στα εμπορικά ακίνητα μάλιστα, η πτώση υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη, καθώς ετήσιες αποδόσεις ενοικίου (yields) που κυμαίνονται μεταξύ του 8,5% και του 11%, και μάλιστα σε σκληρό νόμισμα, μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα.
Για να υπάρξει εκτίμηση του ποσοστού πτώσης στα ελληνικά εμπορικά ακίνητα, θα πρέπει να πούμε ότι πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα yields δύσκολα ξεπερνούσαν το 5,5% - 6% και μάλιστα βασισμένα σε αρκετά ανώτερα ενοίκια (έως και 50%-70% υψηλότερα από τα τρέχοντα).

Άρα λοιπόν, οι όποιες αγοραστικές ευκαιρίες έχουν προέλθει από την... τέφρα της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια κανένας άλλος παράγοντας δεν λειτούργησε θετικά υπέρ της αγοράς ακινήτων:

• Η οικονομία ακολούθησε συνεχώς πτωτική πορεία την τελευταία εξαετία.
• Κλάδοι που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και τα αμέσως επόμενα χρόνια (π.χ. τράπεζες, δίκτυα ασφαλιστικών εταιρειών, εμπορικά καταστήματα).
• Το ελληνικό κράτος πολλαπλασίασε τη φορολογία.
• Το κόστος κατασκευής δεν υποχώρησε σημαντικά.
• Οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο παρέμειναν μεγάλες.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v