Η κυβέρνηση… κατάπιε τη σφυρίχτρα!

Όπως ο καλός διαιτητής ποδοσφαίρου είναι αυτός που σφυρίζει λίγο και όταν πρέπει, έτσι πρέπει να κάνει και μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης. Μόνο που η δική μας κυβέρνηση, φαίνεται πως έχει καταπιεί τη σφυρίχτρα...

Η κυβέρνηση… κατάπιε τη σφυρίχτρα!

Ήταν Νοέμβριος του 2009, όταν θεσμικοί επενδυτές είχαν καλέσει πρόεδρο μεγάλης εισηγμένης εταιρείας να προβλέψει την πορεία της νέας (τότε) κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Η απάντηση του επιχειρηματία ήταν χαρακτηριστική: «Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχω γνώμη γιατί πρόκειται για μια κυβέρνηση λίγων ημερών. Ωστόσο, είμαι ανήσυχος. Μέσα σε λίγες μέρες έχει εξαγγείλει τόσες πολλές αλλαγές που με φοβίζουν. Εγώ ξέρω πως ο καλός ο καπετάνιος, όταν έρχεται φουρτούνα, κρατάει το πλοίο στην ευθεία και δεν το στρίβει. Γιατί όταν το στρίβει, αυξάνονται οι πιθανότητες να βουλιάξει...».

Η ιστορία έδειξε πόσο δίκιο είχε ο επιχειρηματίας και πόσο αναστάτωση προκάλεσαν οι -πάμπολλες σε αριθμό και σύνθετες στην πράξη- αλλαγές που επιχείρησε η τότε κυβέρνηση...

Δυστυχώς, η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα.

Πριν από χρόνια επίσης, ένα υψηλόβαθμο επιχειρηματικό στέλεχος μου εξηγούσε την «τακτική του φιλιού»: K.I.S.S., ή αλλιώς «Keep It Simple Stupid» (άφησε το απλό ανόητε).

Την «τακτική του φιλιού» φαίνεται πως δεν την εξήγησε κανένας στους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι -γνωρίζοντας τα πράγματα μόνο στη θεωρία- προχωρούν σε συνεχείς αλλαγές, πέφτοντας από τη μία γκάφα στην άλλη!

Για παράδειγμα, προσπάθησαν να επιβάλλουν στους αγρότες την τήρηση λογιστικών βιβλίων με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε κανένας αγρότης να μην μπορεί να κάνει συναλλαγή μέσα στο 2014! Σαν να μην τους έφταναν η κρίση και τα προβλήματά της, οι αγρότες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τους πειραματισμούς των συμβούλων του Υπουργείου.

Αναμενόμενο ήταν η κυβέρνηση να υποχωρήσει σε χρόνο ρεκόρ.

Άλλο παράδειγμα. Πήγαν να εφαρμόσουν τον (θεωρητικά σωστό) φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Έλα όμως που εδώ και δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων, με αποτέλεσμα να πάμε (και εδώ) για αλλαγή νόμου σε χρόνο ρεκόρ...

Τα ίδια πήγαν έκαναν και με τις μετοχές και οι γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν πως ο νόμος τελικά δεν θα λειτουργήσει στην πράξη, γιατί ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστος!

Αναστάτωσαν την αγορά και προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση, ξεκινώντας την καταπολέμηση της ακρίβειας από τα... μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων είναι κρατικά ελεγχόμενες(!) και από τις χαμηλότερες της Ευρώπης... Εκ των υστέρων, αναγκάστηκαν και σ' αυτή την περίπτωση να κάνουν πίσω...

Νομοθέτησαν για να υποβάλλονται συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών κάθε μήνα και αφού εξόργισαν το σύνολο της αγοράς, τώρα -λόγω δυσεπίλυτων προβλημάτων- το μεταθέτουν για την άνοιξη (και βάλε...).

Η τέχνη του... θεωρητικού

Πολλοί βέβαια θα υποστηρίξουν πως κάθε αλλαγή φέρνει αρχικά αναστάτωση και πως θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να τονωθεί η παραγωγικότητα.

Σύμφωνοι, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνούμε πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του... θεωρητικού κάποιων καθηγητών πανεπιστημίου.

Για παράδειγμα, αντί για έναν ανεφάρμοστο στην πράξη φόρο υπεραξίας στο ΧΑ, ένας συνδυασμός αυξημένου τέλους επί των πωλήσεων και μια φορολόγηση στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα χωρίς να αναστατώσει κανέναν (υπάρχει σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΧΑ).

Επίσης, μια μείωση των (κρατικά ελεγχόμενων) περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς πολλές συζητήσεις και χωρίς τα πολλά «φούμαρα» που ακούστηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με άλλα λόγια, όπως ο καλός διαιτητής ποδοσφαίρου είναι αυτός που σφυρίζει λίγο και όταν πρέπει, έτσι πρέπει να κάνει και μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης.

Μόνο που η δική μας κυβέρνηση, φαίνεται πως έχει καταπιεί τη σφυρίχτρα...

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v