Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο πολιτικός κίνδυνος σε… νέα διάσταση!

Υπάρχουν τρεις λόγοι που καθιστούν τον περιβόητο πολιτικό κίνδυνο πολύ πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος. Πώς η κυβέρνηση έβγαλε τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια…

ΧΑ: Ο πολιτικός κίνδυνος σε… νέα διάσταση!

Δεν είναι πρώτη φορά που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίζει ζήτημα πολιτικού κινδύνου, και μάλιστα έχουν υπάρξει στο παρελθόν πολύ χειρότερες καταστάσεις από την τρέχουσα.

Άλλωστε, πέρα από την περίπτωση ενός «ατυχήματος», το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει το έργο του μέχρι τις αρχές του 2015, καθώς ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει αυτόματα και πτώση της κυβέρνησης.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρεις παράγοντες που καθιστούν την τρέχουσα συγκυρία ξεχωριστή και προκαλούν ανησυχία στο ευρύ επενδυτικό κοινό:

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουμε τσεκάρει τα hedge funds στα δύσκολα. Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα έχουμε εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α., που κυμαίνονται μεταξύ του 1,5 και των 2 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί που είναι σήμερα τοποθετημένοι στο Χ.Α. δεν είναι της ίδιας... πάστας με τους προηγούμενους και έτσι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν αν δουν τα πράγματα να επιδεινώνονται τους επόμενους μήνες.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ο φόβος μήπως οι -λιγότερο «ψύχραιμοι» και περισσότερο «γρήγοροι»- διαχειριστές των ξένων funds αντιδράσουν όπως στις αρχές του έτους στην επίσης «αναδυόμενη» Τουρκία, όταν μετά το σκάνδαλο των υπουργών του Ερντογάν πούλησαν Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα με... συνοπτικές διαδικασίες.

Ένας δεύτερος λόγος ανησυχίας των επενδυτών είναι ο ατυχής -όπως τον χαρακτηρίζουν- τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την προτίμηση ψήφου.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και γενικότερα το ανέβασμα των τόνων που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ανέβασαν το πολιτικό θερμότερο και οδήγησαν σε εντονότερη πόλωση. Αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και επίσης αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τότε η κυβέρνηση θα έχει πέσει θύμα μιας επιλογής που η ίδια ξεκίνησε: όσο ψηλότερα σηκώνει η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα των εκλογών του Μαΐου, σε τόσο δυσχερέστερη θέση θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας, σε περίπτωση που υστερήσει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προσεχή Μάιο.

Ένας τρίτος παράγοντας που ανησυχεί την αγορά είναι ότι όσο το πολιτικό κλίμα παραμένει πολωμένο, όλο και περισσότερο η κυβέρνηση δυσκολεύεται και καθυστερεί να υλοποιήσει τους στόχους της, που είναι:

α) Η όσο το δυνατόν ταχύτερη εύρεση συμβιβαστικής λύσης με την τρόικα (πολύ πιθανόν η τρόικα να επιμείνει στην υιοθέτηση μιας σειράς ήδη συμφωνηθέντων μέτρων).

β) Η εκμετάλλευση του καλού κλίματος που θα προκύψει από την προαναφερθείσα συμβιβαστική λύση με την τρόικα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να επαναπατρίσει καταθέσεις.

γ) Η επίτευξη μια καλής -τηρουμένων των αναλογιών- συμφωνίας αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμηκύνσεις δανείων, ψαλίδισμα επιτοκίων, μεταφορά των χρημάτων του ΤΧΣ από το χρέος στον μηχανισμό ESM, άντληση επιπλέον κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν κάνει ένα σημαντικό ράλι από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οπότε υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να κλειδώσουν κέρδη, ρευστοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πολιτικός χρόνος διαφέρει πολύ από τον πραγματικό και έτσι τα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό -είτε επί τα βελτίω, είτε επί τα χείρω- μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v