Το σκάνδαλο ΤΤ σε… στίχους Νίκου Γκάτσου!

Πώς είχε περιγράψει το... σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο ποιητής Νίκος Γκάτσος από το 1982! Και πώς το ξεκοκάλισμα των ξένων πακέτων δεν ξεκίνησε από τη βίλα Λιάπη, αλλά από το σχέδιο Μάρσαλ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σκάνδαλο ΤΤ σε… στίχους Νίκου Γκάτσου!

Η κινηματογραφική ταινία «Ρεμπέτικο» ανέβηκε στις αθηναϊκές αίθουσες το φθινόπωρο του 1982 και ουσιαστικά ήταν μια διασκευή της ζωής της Μαρίκας Νίνου.

Καμιά σχέση με τη σύγχρονη περίοδο της Ελλάδας, με την «αμαρτωλή» μεταπολίτευση, με τα «golden boys» των τραπεζών και με άλλα σχετικά πράγματα.

Παρ' όλα αυτά, οι στίχοι του αείμνηστου Νίκου Γκάτσου είναι σαν να γράφτηκαν σήμερα...

«Εμένα λόγια μη μου λες και μη με περιπαίζεις
μπορεί μια μέρα να με δεις διευθυντή τραπέζης
αβέρτα τα χιλιάρικα στους φίλους μου να δίνω
και με λουλά πολίτικο το ναργιλέ να πίνω»...

Όλα δηλαδή αυτά τα «πρωτοφανή» γεγονότα που ανακάλυψαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι μόλις τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Γκάτσος τα ήξερε (και τα έγραφε...) πριν από δεκαετίες.

Άλλη μεγάλη είδηση των τελευταίων ημερών, με αφορμή τη βίλα Λιάπη στην Ευρυτανία ήταν η εκτεταμένη κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων και ειδικότερα οι τουριστικοί ξενώνες του προγράμματος leader.

Ωστόσο αρκεί μια πρόχειρη αναδρομή στην Ιστορία για να διαπιστώσει κάποιος πως η καταλήστευση των «πακέτων» από το εξωτερικό δεν ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980 με τα περιβόητα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.

Αντίθετα, ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της τηλεοπτικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» όπου γίνεται εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά σχετικά με το πώς είχε ξεκοκαλιστεί η... αμερικανική βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Με άλλα λόγια, λοιπόν, όσα συμβαίνουν στις μέρες μας κάθε άλλο παρά πρωτοφανή είναι. Η Ελλάδα από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα κάπως έτσι πορευόταν και κάπως έτσι την έβγαζε.

Το μόνο καινούργιο που προκύπτει στις μέρες μας είναι πως -για ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον- έχει αρχίσει να διεξάγεται δικαστικός έλεγχος.

Και το ζητούμενο είναι αν οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν και θα συστηματοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, ή απλώς θα διαρκέσουν μερικούς μήνες, για να καταλαγιάσει η αντίδραση του λαουτζίκου, τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση...

Και μετά να ξαναρχίσουμε τα ίδια...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v