Μοντέλο «made in Greece» για διεθνείς επενδύσεις

Ένα νέο ελληνικό μοντέλο – το Matrix Vectors Analytics- που δίνει σήματα επενδυτικής τακτικής χαρτοφυλακίου για αγορές και πωλήσεις διαφόρων επενδυτικών αξιών στα διεθνή χρηματιστήρια. Παρουσιάζει ο κ. Δημήτρης Κατσαμπέκης.

  • του Δημήτρη Κατσαμπέκη*
Μοντέλο «made in Greece» για διεθνείς επενδύσεις
Ένα νέο αλγοριθμικό μοντέλο επενδυτικής τακτικής που παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες για συναλλαγές (άνοιγμα ή κλείσιμο θέσεων) σε διεθνείς μετοχές, ομόλογα, εναλλακτικές επενδύσεις και νομίσματα μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ΔΑΚ ή ETFs) διατίθεται ήδη για έλεγχο στο επενδυτικό κοινό μέσω διαδικτύου. Στην αρχή δωρεάν για μια δειγματική περίοδο και στην συνέχεια θα λειτουργεί συνδρομητικά.

Το μοντέλο αυτό τακτικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου είναι προϊόν συνεργασίας δύο Eλλήνων διαχειριστών με διεθνή εμπειρία και τα σήματα εισόδου (αγορών) και εξόδου (πωλήσεων) που δίνει επιβεβαιώνονται με επιτυχία βάσει συσχέτισης τους τα τελευταία πέντε χρόνια με την πορεία αντίστοιχων χρηματιστηριακών δεικτών.

Το μοντέλο αυτό χαράσσει επενδυτική πολιτική και στρατηγική με αντίστοιχες τακτικές μέσω αγοροπωλησιών ETF's που έχουν προεπιλεγεί και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες επενδυτικές κατηγορίες. Τα ETF's μπορεί να τα αγοράζει και να τα πουλά οποιοσδήποτε επενδυτής με οποιοδήποτε κεφάλαιο και εάν διαθέτει, είτε μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας που διαθέτει ανάλογο τμήμα, ή απευθείας μέσω μιας ιντερνετικής πλατφόρμας.

Ας δούμε όμως τα έγκαιρα σήματα που έδωσε αυτό το μοντέλο σε γεγονότα που σηματοδότησαν αλλαγή τάσης στα χρηματιστήρια πρόσφατα.

Στις 22/5/13 ο διοικητής της FED οριοθετεί μια πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τα τέλη του 2013. Αυτό μετατρέπεται στις κεφαλαιαγορές σε σοβαρή αύξηση των επιτοκίων με μείωση των τιμών των ομολόγων, αλλά και απώλειες για τις μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Το Matrix Vector Analytics είχε δώσει σήμα από την προηγούμενη ημέρα (21/5/13) για την έξοδο των επενδυτών από τις μετοχικές αγορές. Τα σήματα εισόδου ή εξόδου από τις αγορές γίνονται πράξη μέσω αγορών ή πωλήσεων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν προεπιλεγεί (ETF's).

Στις 21/5/13 το μοντέλο διατήρησε τα σήματα αγοράς μόνον σε δύο διαπραγματευόμενα αμοιβαία. Το FLM που επενδύει σε μετοχές του κλάδου κατασκευών και μηχανολογικού εξοπλισμού και το IWW που τοποθετείται σε αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνονται στον δείκτη Russell Index 3000 Value.

Παρακολουθώντας το σύστημα σε καθημερινή βάση δεν καταγράφονται σήματα αγοράς μέχρι τις 8/7/2013 όταν αυτά εμφανίζονται για 8 ETFs. Από τότε και μέχρι τις 20/7/2013 υπήρχαν σήματα αγοράς για ένα σύνολο που έφθασε και τα 22 ETFs. Από τις 22/7/2013 όμως τα σήματα μειώνονται γρήγορα μέχρι τις 24/7/2013 όπου υπάρχει ένα ETF μόνο αγορασμένο.

Στην επόμενη φάση το σύστημα αρχίζει να ξαναδίνει σήματα αγοράς από τις 12/8/2013 με 2 ETF αγορασμένα μέχρι τις 16/8/2013 με 6 ETF αγορασμένα και πάλι μέχρι 23/8/2013 και 2 ETF αγορασμένα. Αυτή την περίοδο τα σήματα ήταν αφ' ενός πολύ λιγότερα από τον Ιούλιο 2013 και αφ΄ετέρου ήταν όλα εστιασμένα σε εναλλακτικές τοποθετήσεις όπως μέταλλα, πρώτες ύλες, πετρέλαιο, εμπορεύματα χρυσό και ασήμι (αναμένοντας το βομβαρδισμό της Συρίας;).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το μοντέλο δίνει σποραδικά σήματα αγοράς μέχρι και τις 13/9/13 όταν εντοπίζει 20 διαφορετικά ETFs για αγορά. Στις 18/9/13 η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του προέδρου της FED ότι θα αργήσει η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Στη συνέχεια όμως τα σήματα αγοράς με βάση το μοντέλο ημερήσιων αλλαγών σταματούν στις 23/9/13 και μέχρι τις 30/9/2013 το μοντέλο παρέμενε εκτός αγοράς.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (*)

Για την τελευταία 5ετια όταν και εξαπλώθηκε η πιο σοβαρή μεταπολεμική χρηματοοικονομική κρίση εξετάσθηκαν 3 διαφορετικά χαρτοφυλάκια για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα που προσέφερε το μοντέλο.

Χαρτοφυλάκιο τακτικής αναδιάρθρωσης: 72,56% (με 6 ETFs)
Χαρτοφυλάκιο ευρείας διασποράς: 4,87% (με 10 ETFs)
Χαρτοφυλάκιο (χωρίς διασπορά): 16,46% (με 1 ETF)

*Οι αποδόσεις αναφέρονται στην πενταετία 30/05/08-30/05/13

Από την σύγκριση των αποδόσεων είναι φανερό ότι όποιος επέλεγε ένα χαρτοφυλάκιο με 6 προεπιλεγμένα ETF και ακολουθούσε όλα τα σήματα αγοράς και πώλησής τους θα είχε απόδοση

15 φορές μεγαλύτερη από το εάν ακολουθούσε μια ευρεία διασπορά με 10 ETF χωρίς κινήσεις τακτικής
• 4,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόδοση του ETF στο δείκτη S&P 500 και πάλι χωρίς κινήσεις τακτικής

Αυτή η ενεργητική και ισορροπημένη διαχείριση μπορεί, από τα αποτελέσματά της, να προβληματίσει θετικά κάθε επενδυτή.

Βεβαίως υπενθυμίζεται ότι η τελευταία 5ετια ήταν μια περίοδος που λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων ωφέλησε τα μέγιστα όσους ακολούθησαν μία ενεργητική διαχείριση με το χαρτοφυλάκιο τους με τις απαραίτητες κινήσεις τακτικής σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Αντιθέτως, όσοι ήθελαν να αποφύγουν το κόστος των συχνών επενδυτικών συναλλαγών και κράτησαν «ακίνητο» το χαρτοφυλάκιό τους δεν είδαν σημαντική απόδοση την περίοδο αυτή.

Ουδείς όμως γνωρίζει για την επόμενη πενταετία αν η διακράτηση χαρτοφυλακίου θα έχει καλύτερες αποδόσεις από τη συχνή αναδιάρθρωσή του. Προφανώς, κάποιες κινήσεις τακτικής ίσως ωφελήσουν και πάλι την πιο ενεργητική μορφή διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

• Ο κ. Δημήτρης Κατσαμπέκης είναι Σύμβουλος και Διαχειριστής Επενδύσεων

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v