Στην Ελλάδα είσαι, ό,τι θέλεις λες!

Τι γίνεται με αυτούς που «έβλεπαν» ανάκαμψη από το 2012, ή με άλλους που δήλωναν βέβαιοι για Grexit; Το κακό είναι πως στην Ελλάδα η κοινή γνώμη σπάνια απαξιώνει εκείνους που οι προβλέψεις τους κατευθύνονται συστηματικά προς το γάμο του καραγκιόζη.

Στην Ελλάδα είσαι, ό,τι θέλεις λες!

Η πρόσφατη ανακοίνωση της πορείας του ελληνικού ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο άλλαξε τα δεδομένα και φαίνεται πως τώρα πηγαίνουμε προς μια φετινή υποχώρηση κοντά στο 4%, ή και ακόμη πιο κάτω.

Η νέα εκτίμηση δείχνει χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-4,2%), ή από τις προβλέψεις άλλων διεθνών οίκων και οργανισμών, που ανέβαζαν το ποσοστό της πτώσης από το 4,5% έως και το 5,5%! Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, από το -4% έως το -5,5% η διαφορά δείχνει να είναι πολύ μεγάλη.

Πού βρίσκεται το μεμπτόν; Κατ' αρχάς πουθενά. Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί στην πράξη ύφεση χαμηλότερη του 4%, κάθε πρόβλεψη ενέχει το περιθώριο του σφάλματος, ιδιαίτερα σε μια τόσο ασταθή περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αρκεί βέβαια οι επενδυτικοί οίκοι και οι φορείς αυτοί να επανέλθουν και να μας εξηγήσουν τι τελικά στράβωσε με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους.

Και οι περισσότεροι από αυτούς θα το πράξουν -έστω και στα... ψιλά- «για λόγους δεοντολογίας». Το έπραξε άλλωστε και η Citigroup, που κάποτε έδινε πιθανότητα 90% στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη...

Τι γίνεται όμως με τόσους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές και «εν γένει ειδικούς» που τουλάχιστον από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά δεν έχουν πέσει ούτε μία φορά μέσα σε όσα υποστηρίζουν;

Τι ποσοστό άραγε των κυβερνητικών προβλέψεων «έπεσε μέσα» και πόσες από τις προεκλογικές εξαγγελίες των κυβερνητικών κομμάτων υλοποιήθηκαν; Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο κ. Παπανδρέου έβλεπε την ανάκαμψη από το 2012, ο κ. Βενιζέλος είχε εκτιμήσει το φθινόπωρο του 2011 πως η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων ήταν θέμα λίγου χρόνου και ο κ. Σαμαράς είχε υποσχεθεί τον Μάιο του 2012 την αύξηση των χαμηλών συντάξεων, σε περίπτωση που αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας...

Επίσης, από τις αρχές του 2010 έχουν παρελάσει στα τηλεοπτικά πάνελ και έχουν πρωτοστατήσει σε διάφορα blogs τόσοι και τόσοι «ειδικοί», προβλέποντας πότε τη διάλυση της ευρωζώνης και πότε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επανέλθει να μας εξηγήσουν γιατί εδώ και πάνω από τρία χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί; Εξήγησαν σε όσους τρομοκρατήθηκαν και έσπευσαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό (απώλειες τόκων πάνω 10%, πέρα από κάτι κουρέματα στην Κύπρο) γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό που προέβλεπαν;

Η αλήθεια είναι πως πολύ λίγοι το έπραξαν.

Γενικότερα, το κακό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι μιλάμε ΟΛΟΙ, ΠΟΛΥ και ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ενίοτε προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα, ενίοτε όχι.

Και το χειρότερο είναι πως η κοινή γνώμη σπάνια αντιδρά, σπάνια θυμάται τι έχει πει ο καθένας, σπάνια κρίνει και ακόμη πιο σπάνια απαξιώνει όλους εκείνους που οι προβλέψεις τους κατευθύνθηκαν συστηματικά στον... γάμο του καραγκιόζη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v