Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θα σώσει την Ελλάδα

Η χρήση κοινοτικών κονδυλίων στο 3ο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πολιτικά βολική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας, τονίζει ο M. Persson. Οι παραλογισμοί του κοινοτικού προϋπολογισμού και γιατί δεν θα πιάσουν τόπο τα λεφτά.

  • του Mats Persson*
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν θα σώσει την Ελλάδα

Οι παραλογισμοί του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Ε.Ε. Η κατανομή των κονδυλίων μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική, με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί τεράστια ποσά χωρίς επί της ουσίας να πιάσουν τόπο.

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, το 25% των κονδυλίων από το ταμείο συνοχής της Ε.Ε. διατέθηκε στην κατασκευή δρόμων. Φτάνοντας στη γελοία κατάσταση η χώρα να έχει 60% περισσότερα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων ανά κάτοικο σε σχέση με τη Βρετανία. Ομοίως, στην Ισπανία, πάνω από το 1/3 των ευρωπαϊκών κονδυλίων διατέθηκε για υποδομές, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την κατασκευαστική φούσκα, φτιάχνοντας δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα ακούστηκε ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μειωθεί η κρατική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η συμμετοχή γενικά κυμαίνεται στο 25% - 60%, αλλά η Ελλάδα έχει πάρει ειδική έγκριση και συμμετέχει με μόλις 5%. Θα μπορούσε αυτό να επεκταθεί και στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Αυτό είναι μεν πολιτικά βολικό, καθώς δεν απαιτεί νέο χρήμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας.

Μια γρήγορη ματιά θα μας έδειχνε πως παρότι στην Ελλάδα έχουν διατεθεί την τελευταία εικοσαετία πάνω από 64 δισ. ευρώ, ποσό που σε κατά κεφαλήν επίπεδο είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., η χώρα δεν έχει γίνει πιο ανταγωνιστική.

Επίσης, τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν μπορούν να διατεθούν για δαπάνες υγείας, παιδείας ή ακόμα και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τομείς όπου θα ήταν πολύ πιο σημαντικά. Δημιουργείται έτσι ο κίνδυνος να μη χρησιμοποιηθούν οι περιορισμένοι πόροι των κρατικών επενδύσεων στους τομείς όπου θα είχαν τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Τέλος, πρέπει να περάσεις από ένα γραφειοκρατικό εφιάλτη μέχρι να εκταμιευθούν τα χρήματα, κάτι που είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

* Ο Mats Persson είναι διευθυντής του Open Europe, ενός ανεξάρτητου think-tank με γραφεία στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, το οποίο κάνει καμπάνια για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v