Bofinger: Η Bundesbank παίζει με τη φωτιά

Η αντίθεση της Bundesbank στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, λέει ο P. Bofinger. Η γερμανική τράπεζα υποτιμά τα ρίσκα από πιθανή κατάργηση του "OMT". Αιχμές για υστερόβουλα κίνητρα.

Bofinger: Η Bundesbank παίζει με τη φωτιά

Επικίνδυνη στρατηγική ακολουθεί η Bundesbank με την αντίθεσή της στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εκτιμά ο Peter Bofinger με άρθρο του στο Spiegel.

Όπως σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, η γερμανική κεντρική τράπεζα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξέταση της νομιμότητας του OMT και του ESM από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς στη γνώμη που έχει συντάξει για το γερμανικό δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ "πρέπει να εξεταστούν με κριτικό τρόπο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Bundesbank παραδέχεται στην αξιολόγησή της ότι η αγορά ομολόγων αποτελεί κοινή πρακτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, αλλά την ίδια ώρα επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μ. Βρετανίας οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας.

Η ΕΚΤ, αντίθετα, σχεδιάζει σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα να αγοράσει ομόλογα κρατών μελών με χαμηλή αξιολόγηση, για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.

Ο κ. Bofinger υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι της Bundesbank παραβλέπουν εσκεμμένα να αναφέρουν ότι τα ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μ. Βρετανίας είναι σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερα από τα αντίστοιχα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Στην περίπτωση των τριών χωρών η "υψηλή πιστοληπτική αξιοπιστία" δεν αντανακλά δημοσιονομική πειθαρχία, υπενθυμίζει ο κ. Bofinger.

Αντίθετα, σημειώνει ο ίδιος, πηγάζει από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες των εν λόγω κρατών εφάρμοσαν εκτεταμένα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων, για να δώσουν ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι μειώσεις επιτοκίων δεν έχουν φτάσει στις χώρες που έχει πλήξει η κρίση

Η υπερασπιστική γραμμή της ΕΚΤ υπέρ του ΟΜΤ βασίζεται στο επιχείρημα για τον κατακερματισμό του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Από το ξέσπασμα της κρίσης, τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στις χώρες της περιφέρειας δεν ακολουθούν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουν αυξηθεί.

Ο κ. Bofinger υπενθυμίζει ότι η Bundesbank αρνείται αυτό το επιχείρημα με το σκεπτικό ότι οι διαφορές στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων δεν δείχνουν αναγκαστικά κάποιο πρόβλημα στο μηχανισμό μετάδοσης, αλλά μπορεί να αντανακλούν το αυξημένο ρίσκο της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε χώρας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η γερμανική τράπεζα τάσσεται κατά της παρέμβασης της ΕΚΤ, ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά "στοιχηματίζουν στη διάλυση της νομισματικής ένωσης".

"Έχει ξεχάσει η Bundesbank ότι οι εθνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν όλες τις εξουσίες νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ όταν εντάχθηκαν στο ευρώ; Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων που πυροδοτείται από τις φήμες ότι θα βγει από τη νομισματική ένωση" σημειώνει ο κ. Bofinger.

Ασύμμετρη ερμηνεία

Κατά τον κ. Bofinger η γνωμοδότηση της Bundesbank δίνει την εντύπωση ότι είναι σχετικά χαλαρή απέναντι στον κίνδυνο διάλυσης της νομισματικής ένωσης.

Όπως υπογραμμίζει, ενώ η γερμανική τράπεζα αφιερώνει πολλές σελίδες στους κινδύνους του OMT για τον πληθωρισμό, δεν αναφέρεται καθόλου στους κινδύνους που θα προκαλούνταν αν η ΕΚΤ ακύρωνε το πρόγραμμα.

Αν η νομισματική ένωση κατέρρεε ξαφνικά, οι κίνδυνοι για τη Γερμανία θα ήταν τεράστιoι, προειδοποιεί.
Εκτός από τη μεγάλη επίπτωση που θα είχε κάτι τέτοιο στην ανάπτυξη, θα προκαλούσε τεράστια ανατίμηση του νέου μάρκου, επισημαίνει ο κ. Bofinger.

O ίδιος καταλογίζει στην Bundesbank ιδιοτελή κίνητρα για τις θέσεις που εκφράζει στη γνωμοδότησή της, λέγοντας ότι θα ήταν η τράπεζα που θα επωφελούνταν περισσότερο από μια διάλυση του ευρώ.

Από ένα απλό μέλος του ευρωσυστήματος, όπου τυπικά διαθέτει τις ίδιες εξουσίες με την κεντρική τράπεζα της Μάλτας, θα γινόταν η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, καταλήγει ο κ. Bofinger.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v