Στον σύγχρονο κόσμο, οι επιχειρήσεις καλούνται να υιοθετήσουν μία σειρά από νέες τεχνολογίες -τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση, cloud computing, κ.ά.-, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον.
Η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού φαίνεται δύσκολη για τους οργανισμούς -γιατί είναι κάτι νέο, στο οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία-, όμως ακόμη πιο δύσκολη φαίνεται για τους εργαζομένους, οι οποίοι πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια να επαναπαυθούν στην εργασιακή τους εμπειρία και στα έως τώρα δεδομένα της αγοράς.
Ο σημερινός εργαζόμενος θα χρειαστεί να αλλάξει καριέρα τρεις φορές στην εργασιακή του ζωή. Όχι εταιρεία, αλλά καριέρα. Παλαιότερα, οι αλλαγές γίνονταν λόγω της οικονομικής κρίσης -ένας εργαζόμενος αναγκαζόταν να κάνει αλλαγή στην επαγγελματική του πορεία, λόγω οργανωτικών αναδιαρθρώσεων και «βίαιων» μεταβολών. Επομένως μέχρι τώρα, στην πραγματικότητα, μιλούσαμε για επανασχεδιασμό καριέρας, βασιζόμενοι στα χαρακτηριστικά και στην εμπειρία που έχει ένα στέλεχος. Πλέον, όμως, μιλάμε για επανασχεδιασμό καριέρας από την αρχή, με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς, που περιλαμβάνουν την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική κ.ά.
Οι εργαζόμενοι της επόμενης γενιάς θα μάθουν να συνυπάρχουν και να εργάζονται δίπλα δίπλα με τις νέες τεχνολογίες, για να γίνουν πιο παραγωγικοί και να κερδίσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τα τελευταία νέα από τη διεθνή αγορά λένε ότι το 2019, θα δούμε τις εταιρείες να αρχίζουν να εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να προσθέσουν στην ανθρώπινη εμπειρία.
Ευρώπη και τεχνητή νοημοσύνη
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το συντονισμένο σχέδιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του χρόνου, το οποίο εκπονήθηκε από κοινού με τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό προτείνει κοινές δράσεις για στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Επιτροπής, σε τέσσερις βασικούς τομείς:
• αύξηση των επενδύσεων
• διάθεση περισσότερων δεδομένων
• προώθηση του ταλέντου
• διασφάλιση της εμπιστοσύνης
Μάλιστα, προβλέπονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από τώρα μέχρι τα τέλη του 2020 και πάνω από 20 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.
Οι κοινές δράσεις για την επίτευξη των στόχων για τις επενδύσεις υπαγορεύουν, μεταξύ άλλων:
• Εθνικές στρατηγικές για την τεχνητή νοημοσύνη, με όλα τα κράτη-μέλη έως τα μέσα του 2019 να έχουν χαράξει τις δικές τους στρατηγικές, που θα περιγράφουν τα επίπεδα επενδύσεων και τα μέτρα εφαρμογής
• νέα ευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τεχνητή νοημοσύνη
• νέο ταμείο για την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αντίστοιχα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα ταλέντα που υπάρχουν στην Ευρώπη, καθώς είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη στιγμή, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε επαγγελματίες στον τομέα των ΤΠΕ και στερούνται εξειδικευμένων προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή, από κοινού με τις ευρωπαϊκές χώρες, θα στηρίξει πτυχία προηγμένων γνώσεων σε αυτό τον τομέα, μέσω, για παράδειγμα, ειδικών υποτροφιών. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τέτοια προγράμματα θα ενταχθούν και σε επιστήμες με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως η νομική.
Κορυφαίες δεξιότητες για το 2019
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ετήσια λίστα με τις κορυφαίες δεξιότητες για το 2019, που δημοσίευσε το LinkedIn. Η λίστα δανείζεται τα δεδομένα από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και προσδιορίζει το προφίλ του «ιδανικού» εργαζομένου για τη χρονιά που διανύουμε, περιλαμβάνοντας τα top «hard skills» και «soft skills», που απαιτούνται.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποια κορυφαία soft skills όπως:
• Επίλυση προβλημάτων: Μπορεί τα ρομπότ να είναι τέλεια για τη βελτιστοποίηση παλαιών ιδεών, αλλά οι οργανισμοί χρειάζονται δημιουργικούς εργαζομένους που να μπορούν να συλλαμβάνουν λύσεις.
• Πειθώ: Μπορεί να έχεις ένα υπέροχο προϊόν, μία καταπληκτική πλατφόρμα ή μία τέλεια ιδέα, αλλά το κλειδί είναι να πείσεις τους ανθρώπους να το αγοράσουν.
• Προσαρμοστικότητα: Ένα προσαρμοστικό μυαλό είναι ένα βασικό εργαλείο για την πλοήγηση στον σημερινό, αδιάκοπα μεταβαλλόμενο κόσμο, καθώς οι λύσεις του παρελθόντος δεν πρόκειται να λύσουν τα αυριανά προβλήματα.
Αντίστοιχα, κορυφαία hard skills αποτελούν:
• η τεχνητή νοημοσύνη
• η υπολογιστική cloud
• ο αναλυτικός συλλογισμός
• η διαχείριση ανθρώπινων πόρων
• ο σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη.
Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δράσουν, σήμερα, για να αντιμετωπίσουν το μέλλον της εργασίας, που ήδη συντελείται.
Την υποστήριξη αυτή που χρειάζεται ο σύγχρονος υποψήφιος για τον επανασχεδιασμό της καριέρας του προσφέρουν εταιρείες management consulting, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, τα οποία παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση στον υποψήφιο για την υποστήριξη της καριέρας του και τη μετάβασή του στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, μέσω της παροχής συμβουλευτικής καριέρας, της δικτύωσης και της αξιοποίησης των κατάλληλων ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την αγορά εργασίας.
*Η Ελενα Κατσίνα είναι Group Business Leader στην PfB Group