«Ο άνθρωπος που τρώγεται με μικροπράγματα είναι καταδικασμένος να πέσει είτε σε κατάθλιψη, είτε να πάθει κάτι από μία έρπουσα νευρική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο το άτομο αυτό να κάνει και κάτι δημιουργικό στη ζωή του». Αυτό υπογραμμίζει ο Βέλγος ψυχολόγος Φιλίπ Πιτιό και υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με μικροπράγματα αποτελεί πρωτοφανή κατασπατάληση ενός πολύτιμου κεφαλαίου, του χρόνου -που ποτέ δεν μπορεί να επανασχηματισθεί όταν χαθεί.
Πάνω στο θέμα αυτό εντυπωσιακά είναι και τα βιβλία του Γιάννη Μπαδογιαννάκη, ο οποίος τονίζει ότι ο χρόνος που χάνεται ποτέ δεν επανέρχεται.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Κάρλσον, στο βιβλίο του «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα», αναφέρει ότι μεγάλο ρόλο στο επίπεδο αυτό παίζει η «δυναμική της οικογένειας». Κατά την άποψή του, η οικειότητα, οι αναπόφευκτες συνήθειες, οι εκνευρισμοί, οι υποχρεώσεις και όλα τα άλλα «οικογενειακά θέματα» μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρό στρες στο περιβάλλον που ζούμε.
«Τα μέλη της οικογένειάς μας, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ξέρουν πολύ καλά ποια είναι τα κουμπιά μας και πότε να τα πατήσουν! Προσθέστε στις οικογενειακές σχέσεις και όλες τις υποχρεώσεις και τις ενοχλήσεις που συνδέονται με το σπίτι -λογαριασμούς, άπλυτα πιάτα, καθάρισμα, διάφορα έξοδα, στοίβες με άχρηστα πράγματα, λεπτούς τοίχους, περιποίηση του κήπου, τηλεφωνήματα, κατοικίδια ζώα, γείτονες, πλυντήρια που πρέπει να μπουν, θόρυβος, και πάει λέγοντας- και έχετε όλα τα συστατικά για έναν νευρικό κλονισμό.
Ας είμαστε ειλικρινείς: Το να είναι κανείς μέλος μιας οικογένειας αποτελεί προνόμιο και σίγουρα του προσφέρει πάρα πολλά, αλλά είναι επίσης και κάτι πολύ δύσκολο, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι μια χαρά.
Αν θέλετε να έχετε μία λειτουργική και γεμάτη αγάπη σχέση με την οικογένειά σας, πρέπει να μάθετε να είστε υπομονετικοί και να μην επιτρέπετε στα μικροπράγματα να σας κάνουν έξω φρενών και να κυριαρχούν στη ζωή σας. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά δύσκολα θέματα, που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τη σπιτική ζωή. Άρα, η αλήθεια είναι ότι αν βασανίζεστε για μικροπράγματα που έχουν σχέση με την οικογενειακή ζωή, το πιθανότερο είναι πως προετοιμάζετε τον εαυτό σας να καταντήσει ερείπιο από τα νεύρα. Για μένα, το όλο ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα πράγματα που διακυβεύονται εδώ είναι πολύ σημαντικά -είναι η αρμονία του σπιτιού σας, ακόμα και η ίδια η πνευματική σας υγεία», γράφει ο Ρ. Κάρλσον.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Ρ.Κάρλσον όσο και άλλοι διαπρεπείς ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που μαθαίνουν να μη βασανίζονται για μικροπράγματα σε σχέση με την οικογένεια και τη σπιτική τους ζωή έχουν ένα τεράστιο προβάδισμα. Σπαταλούν πολύ λιγότερη ενέργεια σε εκνευρισμούς και στενοχώριες, και έτσι τους περισσεύει πολύ περισσότερη για να διασκεδάσουν, να προσφέρουν αγάπη και να είναι πιο παραγωγικοί. Η ενέργεια που συνήθιζαν να αφιερώνουν στο να νιώθουν «στρεσαρισμένοι» εστιάζεται πλέον στη δημιουργία ευχάριστων εμπειριών και αναμνήσεων.
Όταν τα μικροπράγματα δεν σας επηρεάζουν τόσο πολύ, η οικογένειά σας αποτελεί πηγή χαράς περισσότερο από ποτέ. Θα γίνετε πιο υπομονετικοί και ανέμελοι, θα νιώθετε λιγότερο περιορισμένοι και αγχωμένοι και θα έχετε μία πιο αρμονική και εύκολη ζωή. Αυτό το αίσθημα της εσωτερικής ειρήνης θα επεκταθεί και θα το αισθανθούν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Όταν μάθετε να διατηρείτε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική και δεν τους επιτρέπετε να σας ενοχλούν τόσο εύκολα, οι μέρες σας θα γίνουν πιο εύκολες και με λιγότερο στρες. Θα ανακαλύψετε την αθωότητα που υπάρχει μέσα στους άλλους και σε ορισμένα είδη συμπεριφοράς που πριν σας έκαναν έξω φρενών. Αυτό θα συσφίξει τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς σας και θα προσφέρει σε εσάς περισσότερη ηρεμία.
Έτσι θα είστε λιγότερο σκληροί με τον εαυτό σας και θα πάψετε να απαιτείτε από τη ζωή να υπηρετεί την ευτυχία σας. Θα έχετε περισσότερη αγάπη στην καρδιά σας και θα μπορείτε να τη μοιραστείτε με όσους βρίσκονται γύρω σας. Τέλος, θα γίνετε λιγότερο αντιδραστικοί, πράγμα που θα σας βοηθήσει να βγάζετε τον καλύτερο εαυτό των αγαπημένων σας προσώπων.
«Όλα αυτά μπορούν να φανούν πολύτιμοι συντελεστές επιτυχίας, όταν προσανατολίζεται κανείς να χαράξει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του και, κυρίως, στη σταδιοδρομία του», τονίζει η ψυχολόγος Πηνελόπη Διαμαντοπούλου.
Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που η επιθυμία να μη βασανίζονται για μικροπράγματα έχει γίνει μία από τις προτεραιότητες εκατομμυρίων ανθρώπων.