Γιατί είναι απαραίτητη η... πνευματική γυμναστική

Όσο περισσότερο το μυαλό μας επιδιώκει να μαθαίνει, τόσο πιο αργά χάνονται πολύτιμα γνωστικά στοιχεία του. Tέσσερα βήματα για την διατήρηση της πνευματικής ετοιμότητας σε προχωρημένη ηλικία.

Γιατί είναι απαραίτητη η... πνευματική γυμναστική

Ο μεγάλος Ουΐνστων Τσώρτσιλ μέχρι τα 90 χρόνια του κάπνιζε πούρα, έπινε το ουΐσκι του, αλλά παράλληλα διατηρούσε πρωτοφανή πνευματική διαύγεια. Το ίδιο ισχύει και για τον σχεδόν 90χρονο σήμερα πολυδισεκατομμυριούχο Γουώρεν Μπάφφετ. Ακμαίος διανοητικά είναι και ο 92χρονος Γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν –λάτρης του καλού κόκκινου κρασιού, ο θεμελιωτής της θεωρίας της πολυπλοκότητας ασχολείται καθημερινά με την επίλυση προβλημάτων.

Γιατί όλες αυτές οι προσωπικότητες, αν και σε βαθύ γήρας, διατηρούν σχεδόν ατόφια την πνευματική τους δύναμη; Ανατρέποντας παράλληλα και κάποιες θεωρίες περί της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Κατά τον Αμερικανό νευροψυχολόγο Κλιντ Κιτς, οι ηγέτες που στα 60 χρόνια τους είναι πνευματικώς εξίσου ακμαίοι με τους εικοσιπεντάρηδες, το επιτυγχάνουν διότι συνεχώς ακονίζουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Με άλλα λόγια, «γυμνάζουν» την ικανότητά τους να λογίζονται, να μαθαίνουν, να ενθυμούνται, να σχεδιάζουν και να προσαρμόζονται. «Οι ηγέτες αυτοί εφαρμόζουν ειδικές τεχνικές τόνωσης της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων και κυκλωμάτων νευρώνων. Χρησιμοποιούν έμμεσες εμπειρίες, όπως η παρατήρηση και η προσομοίωση, για να σχηματίσουν νέα μονοπάτια νευρώνων, αναζητούν νέες εμπειρίες και τρόπους υλοποίησης νέων προσπαθειών σε τομείς καινούργιους γι’ αυτούς», τονίζει ο Κλιντ Κιτς.

Ακόμα περισσότερο, οι καλύτεροι των ηγετών, για να προάγουν την γνωστική τους ικανότητα, ασκούνται στο να σκέπτονται θετικά και να προωθούν τον τρόπο θετικής σκέψης και στους συνεργάτες τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κλιντ Κιτς προτείνει τέσσερα βήματα για την διατήρηση της πνευματικής ετοιμότητας:

*Την χρήση εμπειριών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Με τον τρόπο αυτόν, επιταχύνεται η μάθηση και βελτιώνεται η λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς νέων προοπτικών.

*Την συμμετοχή σε παιχνίδια που ενέχουν ρίσκο και τα οποία υποβάλλουν το μυαλό σε πίεση (σκάκι, μπριτζ, σταυρόλεξα, κ.α.).

*Την αναζήτηση νέων προτύπων, ικανών να οδηγήσουν σε συμπεριφορές συμβατές με το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή οι ηγετικοί μάνατζερς, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να αναλάβουν νέες δράσεις και να είναι ανοικτοί σε διαφορετικές απόψεις.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η αναζήτηση νεωτερικότητας, η οποία, μέσα από τις καινούργιες εμπειρίες που προσφέρει, γεννά νέα γνώση και επιτρέπει την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.

Συνεπώς, η ανωτερότητα για τα στελέχη των επιχειρήσεων τα οποία κινούνται σε μεταβαλλόμενα επιχειρησιακά περιβάλλοντα έγκειται στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να αναγνωρίσουν καταστάσεις και πρότυπα και να δημιουργήσουν έννοιες από υψηλούς αριθμούς στοιχείων. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την γρήγορη πρόσβαση στις νέες συνθήκες και διευκολύνει την χάραξη αποτελεσματικής τακτικής δράσης.

Προκύπτει συνεπώς ξεκάθαρα, όπως επισημαίνει και η Γαλλίδα νευροψυχίατρος Μονίκ Ρουσσέν, ότι η «γυμναστική του εγκεφάλου» (Gym Cerveau) είναι σήμερα απαραίτητη για τα στελέχη επιχειρήσεων και τους ηγέτες που θέλουν να είναι αποτελεσματικοί και να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v