Γιατί κάθε κρίση μπορεί να κρύβει και μια ευκαιρία

Κάθε σύνολο συνθηκών, όσο κακό και αν είναι, δίνει μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη. Αν οι συνθήκες καθόριζαν πάντα την ζωή και τις προοπτικές των ανθρώπων, τότε η ανθρωπότητα δεν θα είχε προχωρήσει.

Γιατί κάθε κρίση μπορεί να κρύβει και μια ευκαιρία

«Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι μπορείτε να αλλάξετε την ζωή σας αλλάζοντας τις σκέψεις και τις πνευματικές σας συνήθειες. Αναλογιστήκατε όμως ποτέ τί σημαίνει αυτό;».

Αυτή είναι η πρώτη πρόταση της εισαγωγής του βιβλίου του Tom Butler-Bowdon «50 Καλύτεροι Τρόποι για να Βοηθήσετε τον Εαυτό σας». Το βιβλίο εντοπίζει μερικές από τις πιο χρήσιμες ιδέες από 50 εμπνευσμένα βιβλία αφιερωμένα στην προσωπική μεταμόρφωση. Ας αναφερθούμε σε κάποιο από αυτά προβληματιζόμενοι στην λογική ότι, αν ήμασταν καλύτεροι άνθρωποι, σίγουρα θα ήμασταν και καλύτεροι στην εργασία μας και στην διοίκηση.

Είμαστε το άθροισμα των σκέψεών μας

Ευγενείς σκέψεις δημιουργούν ένα ευγενές άτομο, αρνητικές σκέψεις σφυρηλατούν ένα δυστυχισμένο άτομο. Στο άτομο που είναι τελματωμένο στην αρνητικότητα, ο κόσμος μοιάζει καμωμένος από σύγχυση και φόβο. Από την άλλη, παρατηρεί ο Άλεν, όταν περιορίζουμε τις αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις, «όλος ο κόσμος γλυκαίνει γύρω μας και είναι έτοιμος να μάς βοηθήσει».

Προσελκύουμε όχι μόνον αυτό που αγαπάμε, αλλά και αυτό που φοβόμαστε. Η εξήγηση γι’ αυτό είναι απλή: Οι σκέψεις που τραβούν την προσοχή μας, καλές ή κακές, πηγαίνουν στο ασυνείδητο για να γίνουν τα καύσιμα για μεταγενέστερα γεγονότα του πραγματικού κόσμου. Όπως έλεγε και ο Έμερσον, «το άτομο είναι ό,τι σκέφτεται όλη μέρα».

Οι συνθήκες μας είμαστε εμείς

Μέρος της φήμης του βιβλίο του Άλεν οφείλεται στην ιδέα ότι «οι συνθήκες δεν κάνουν το άτομο, αλλά το αποκαλύπτουν». Αυτό σημαίνει ότι κάθε σύνολο συνθηκών, όσο κακό και αν είναι, δίνει μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη. Αν οι συνθήκες καθόριζαν πάντα την ζωή και τις προοπτικές των ανθρώπων, τότε η ανθρωπότητα δεν θα είχε προχωρήσει.

Στην πραγματικότητα, οι συνθήκες φαίνονται σχεδιασμένες να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό μας και, αν καταλήξουμε ότι «αδικηθήκαμε», τότε είναι απίθανο να αρχίσουμε συνειδητές προσπάθειες να ξεφύγουμε από μία κατάσταση. Και τότε το πιθανότερο είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Πάντως, όπως ξέρει κάθε βιογράφος, η πρώιμη ζωή κάποιου και οι συνθήκες της είναι συχνά το μεγαλύτερο δώρο σε αυτό το άτομο.

Η ωμή πλευρά του βιβλίου του Άλεν είναι ότι ο μόνος που ευθύνεται για την παρούσα κατάστασή μας είμαστε εμείς.

Η αισιόδοξη πλευρά είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν στην γνώση ότι όλα εξαρτώνται από εμάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v