Αποφεύγετε να ξεκινάτε τις εταιρίες με δανεικά

Στην εποχή της οικονομίας των υπηρεσιών, ορισμένες κατηγορίες εταιρειών δεν θέλουν πολλά για να ξεκινήσουν. Οι αρνητικές συνέπειες όταν ο επιχειρηματίας ξεκινά το εγχείρημα βασιζόμενος σε ξένο δανεισμό.

Αποφεύγετε να ξεκινάτε τις εταιρίες με δανεικά

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσετε είναι «πού θα βρω το αρχικό κεφάλαιο, την μαγιά»; Πολύ συχνά, ο κόσμος πιστεύει ότι η απάντηση είναι να αντλήσεις χρήματα από τρίτους. Αν ξεκινάτε μία επιχείρηση όπως ένα εργοστάσιο ή ένα εστιατόριο, τότε πράγματι ίσως χρειαστείτε ρευστό απ' έξω.

Όμως, πολλές εταιρείες δεν χρειάζονται πολυδάπανη υποδομή –ειδικά σήμερα.

Ζούμε σε μία οικονομία υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. σύμβουλοι, εταιρείες λογισμικού, διοργανωτές γάμων, γραφίστες και εκατοντάδες άλλοι κλάδοι) δεν θέλουν πολλά για να ξεκινήσουν. Αν έχετε μία τέτοια επιχείρηση, αποφύγετε την έξωθεν χρηματοδότηση. Μάλιστα, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησής σας, φροντίστε να πάρετε από τρίτους όσο λιγότερο ρευστό μπορείτε.

Το να ξοδεύετε τα χρήματα των άλλων μπορεί να ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά έχει τις παγίδες του. Να γιατί:

*Παραχωρείτε τον έλεγχο. Όταν στρέφεστε σε τρίτους για χρηματοδότηση, πρέπει να λογοδοτείτε και σε αυτούς. Στην αρχή όλα είναι μια χαρά, αφού οι πάντες συμφωνούν. Στην πορεία, όμως; Ξεκινάτε την δική σας δουλειά για να δέχεστε εντολές από άλλους; Με ξένα χρήματα, εκεί θα καταλήξετε.

*Τα χρήματά τους πίσω, ή πώς μία καλή επιχείρηση μπορεί να πάει πίσω. Οι επενδυτές θέλουν τα χρήματά τους πίσω –και, κυρίως, γρήγορα (συνήθως σε τρία με πέντε χρόνια). Η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου πάει περίπατο όταν το μόνο που θέλουν οι εμπλεκόμενοι είναι να εξαργυρώσουν το συντομότερο δυνατό.

*Το να ξοδεύεις χρήματα τρίτων είναι εθιστικό. Δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα από το να ξοδεύετε τα χρήματα άλλων. Αφού σάς τελειώσουν, στρέφεστε στους χρηματοδότες σας για ενίσχυση. Και κάθε φορά που απευθύνεστε σε αυτούς, παίρνουν ακόμα ένα κομμάτι της εταιρείας σας.

*Συνήθως πρόκειται για ασύμφορη κίνηση. Στο ξεκίνημά σας δεν έχετε καθόλου επιρροή. Είναι η χειρότερη περίσταση για να κάνετε οικονομικές συναλλαγές.

*Οι πελάτες περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Στο τέλος καταλήγετε να φτιάχνετε το προϊόν που θέλουν οι επενδυτές, αντί γι αυτό που θέλουν οι πελάτες.

*Η αναζήτηση ρευστού σάς απομακρύνει από τον στόχο. Η ανεύρεση πόρων είναι δύσκολη και εξοντωτική.

Απαιτούνται μήνες συνεχόμενων μίτινγκς, νομικών ελιγμών, συμβολαίων, κλπ. Πρόκειται για μία άκρως αποπροσανατολιστική διαδικασία, την στιγμή που θα έπρεπε να είστε συγκεντρωμένοι στο να φτιάξετε κάτι καλό.

Με λίγα λόγια, δεν αξίζει τον κόπο.

Ακούμε ξανά και ξανά για περιπτώσεις επιχειρηματιών που ακολούθησαν αυτό τον δρόμο και το μετάνιωσαν.

Συνήθως αφηγούνται μία από τις πολλές παραλλαγές του επενδυτικού χανγκόβερ: Στην αρχή, κυριεύονται από τον πυρετό της γρήγορης επένδυσης. Μετά, όμως, όταν αρχίζουν τα μίτινγκς με τους επενδυτές ή/και το διοικητικό συμβούλιο, αναρωτιούνται πανικόβλητοι: «πού πήγα κι έμπλεξα;».

Τώρα κάποιος άλλος παίρνει τις αποφάσεις. Γι αυτό, πριν μπείτε σε αυτό το... λούκι, αναζητήστε άλλους τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v