Ενα... ποτηράκι κάνει καλό στο management

Τελευταίες ιατρικές και ψυχολογικές έρευνες απέδειξαν στις επιχειρήσεις ότι, τα στελέχη που ξέρουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί ή οινόπνευμα, έχουν καλύτερες επιδόσεις και δημιουργικότερες σχέσεις από τους εγκρατείς μάνατζερς.

Ενα... ποτηράκι κάνει καλό στο management
Έρευνες που έγιναν στο επίπεδο στελεχών επιχειρήσεων απέδειξαν ότι οι μάνατζερς που γνωρίζουν τί είναι καλό φαΐ και ξέρουν να πίνουν με μέτρο, είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στις διαπραγματεύσεις τους και περισσότερο αγαπητοί μεταξύ των συναδέλφων τους και των υφισταμένων τους.

Το πουριτανικό μοντέλο του εγκρατούς και αυστηρού μάνατζερ, ο οποίος φαινομενικά δεν έχει κανένα πάθος, ανήκει για καλά στο παρελθόν. Ο σημερινός αποτελεσματικός μάνατζερ γραφείου πρέπει, πριν απ΄ όλα, να έχει ανθρώπινο πρόσωπο και να γνωρίζει να διατηρεί με τους ανθρώπους που διευθύνει ή συναλλάσσεται σχέσεις φιλικές και αμοιβαίας κατανόησης.

Υπό αυτήν την έννοια, το να πίνει ο ηγέτης κάπου-κάπου ένα ποτηράκι με τους συνεργάτες του θα τού αποβεί πολλαπλώς χρήσιμο. Θα πλησιάσει πιο κοντά τους ανθρώπους του, θα τους μάθει καλύτερα και θα τους δώσει την αίσθηση ότι μπορούν να υπολογίζουν σε αυτόν.

Το τραπέζι και το μπαρ είναι οι εξέχοντες τόποι όπου επαληθεύονται βασικές κοινωνικές λειτουργίες, όπως η επικοινωνία μέσω καλού φαγητού και ποτού. Γύρω από αυτό το πλέγμα, συγκροτούνται φιλίες και δεσμοί, γνωστοί και προσφιλείς από τα αρχαία χρόνια, που, πέρα από την ευχαρίστηση την οποίαν προκαλούν, εξανθρωπίζουν το σύγχρονο μάνατζμεντ με στοιχεία παραγωγικότητας τα οποία οι εφευρέτες του, όπως οι Τέϊλορ, Φαγιόλ και Μάγιο, σίγουρα δεν μπορούσαν όχι μόνον να καταλάβουν, αλλά ούτε καν να φανταστούν.

Εξάλλου, παρόμοιες απόψεις υποστηρίζει και ο διαπρεπής Έλληνας καρδιολόγος κ. Ευτύχιος Βορίδης, ο οποίος έχει δώσει και αρκετές διαλέξεις πάνω στο θέμα αυτό. Κατά την άποψή του, λίγο καλό κρασάκι έχει ευνοϊκές συνέπειες στο κυκλοφορικό, μπορεί να προλάβει καρδιακά προβλήματα και προσφέρει αισιοδοξία σε ψυχολογικό επίπεδο.

Παρόμοιες θέσεις υποστηρίζει, εξάλλου, και ο Αμερικανός Τζιμ Περντιού στο κλασσικό βιβλίο του «Το Γαλλικό Παράδοξο», στο οποίο ανατέμνει την μακροβιότητα των Γάλλων, οι οποίοι καταναλώνουν κρασί με μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v