H νέα επανάσταση στη γεωργία και το management

Η εντυπωσιακή είσοδος της ρομποτικής στον γεωργικό τομέα μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα του κόστους παραγωγής και επιβάλλει νέους κανόνες διαχείρισης πόρων, ανθρώπων και κεφαλαίων. Η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και οι έξυπνες τεχνολογίες.

  • Tου Μαρκ Σεβαλιέ*
H νέα επανάσταση στη γεωργία και το management

Η νέα γεωργική επανάσταση είναι εδώ και δύσκολα θα σταματήσει ό,τι και αν κάνουν οι δυνάμεις που δεν θέλουν αλλαγές.

Η τεχνολογία είναι σαν τον χείμαρρο –όταν φουσκώσει, δεν σταματά... Ειδικά δε στην Αμερική, μία ήπειρο-εφαλτήριο για τις πιο εντυπωσιακές τεχνολογίες στον πλανήτη μας. Με τις τελευταίες πάντα να συνδυάζονται και με μία μοναδική διάσταση του επιχειρείν σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Σήμερα, έτσι, ένας νέος άνεμος φυσάει στην αμερικανική γεωργία, που η υψηλή τεχνολογία την κάνει όλο και πιο παραγωγική, άρα οικονομικά βιώσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, η γεωργική βιομηχανία των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται, να αυτοσχεδιάζει και να αυτοματοποιείται προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και της έλλειψης πόρων. Η ρομποτική, οι έξυπνες τεχνολογίες και τα drones είναι μεταξύ των τεχνολογιών που θα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην βιομηχανία, καθώς οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων θα έλθουν αντιμέτωποι με το ζήτημα της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, της μείωσης των πόρων και της αύξησης του κόστους εργασίας. Τρακτέρ χωρίς οδηγούς, drones που θα παρακολουθούν την ποιότητα του εδάφους και την αυτόματη άρδευση, ή ακόμα και ρομποτικές μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών, θα είναι εργαλεία που οι αγρότες θα έχουν στην διάθεσή τους καθώς θα επιδιώκουν το κέρδος σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η χρήση της αυτοματοποίησης ή της ρομποτικής δεν είναι κάτι καινούργιο για τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους. Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά στις ΗΠΑ, έχουν ενσωματώσει από την δεκαετία του 1990 ρομποτικά μηχανήματα αρμέγματος για την βελτίωση της παραγωγής και η χρήση των μηχανών αυτών αναμένεται να εξαπλωθεί. Επίσης, άλλα μηχανήματα για πολλά μεγάλα αγροκτήματα στις κεντρικές ΗΠΑ είναι εξοπλισμένα με υπολογιστές. Η σπορά είναι συχνά αυτοματοποιημένη και η συγκομιδή μπορεί να καθοδηγείται από GPS. Ωστόσο, η τεχνολογία ενσωματώνεται μόνον όταν έχει οικονομικό νόημα –που σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα και το κόστος εργασίας θα είναι τόσο σημαντικά για την περαιτέρω προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής όσο και η ανάπτυξη της ίδιας της τεχνολογίας.

Η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και οι έξυπνες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην βελτίωση της γεωργικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια των επόμενων δέκα ετών. Τα drones, μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε για άλλους τομείς και συνήθως σχετίζεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρόκειται να βελτιώσει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ο γεωργικός τομέας συλλέγει και χρησιμοποιεί πληροφορίες. Αισθητήρες που συνεχώς καταμετρούν τα πάντα, από την υγρασία του εδάφους μέχρι την περιεκτικότητα σε άζωτο των βιομετρικών στοιχείων των ζώων, θα επιτρέψουν στους αγρότες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τους πιο περιορισμένους πόρους, όπως το νερό και το λίπασμα.

Η προσαρμογή αυτού του είδους τεχνολογίας θα είναι απλούστερη και ταχύτερη απ' ό,τι η υιοθέτηση μίας πλήρως αυτοματοποιημένης συγκομιδής ή ενός τρακτέρ χωρίς οδηγό. Αποτελεί έτσι το επόμενο βήμα σε μία ήδη εξελισσόμενη τάση της γεωργίας, η οποία θα λειτουργεί με γνώμονα την συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων.

Τα απαραίτητα γι αυτό drones είναι ήδη σχετικά φθηνά και το εκτιμώμενο κόστος για τον αγρότη θα μπορούσε να είναι μέχρι και 1.000 δολλάρια ανά drone. Αν και κάτι τέτοιο εξαρτάται από την συγκεκριμένη τεχνολογία και τους κανονισμούς της Federal Aviation Administration, πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές θα μπορούσαν να γίνουν οικονομικά βιώσιμοι και να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Τα drones θα μπορέσουν λοιπόν να συμβάλλουν στην αύξηση της ακρίβειας κατά την συγκομιδή, αυξάνοντας κατά συνέπεια τα κέρδη και μειώνοντας το κόστος, αλλά δεν θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν το βασικό κόστος της γεωργικής παραγωγής: την χειρωνακτική εργασία. Αναμένουμε ότι το κόστος εργασίας θα συνεχίσει προς στιγμήν να αυξάνεται, όμως οι βελτιώσεις στην ρομποτική θα μειώσουν τελικά το κόστος της χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Συνεπώς, οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν πρώτα κάποιες άλλες βιομηχανίες να αναπτύξουν ορισμένες από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, αλλά, ακριβώς όπως και στις προηγούμενες δεκαετίες, η αμερικανική γεωργική βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική και θα προμηθεύει την παγκόσμια αγορά χάρη στην χρήση νέων τεχνολογιών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή, η οποία θα πρέπει και αυτή να αναδιαρθρωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική, υπό όρους αυξημένης ζήτησης. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, αλλά όχι πάντα αυτονόητο για τους ενδιαφερόμενους.

 

*Υπεύθυνος επιχειρηματικού ρεπορτάζ στο γαλλικό οικονομικό μηνιαίο περιοδικό «Alternatives Economiques»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v