Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργάνωση ομάδας: Όταν δύο συν δύο κάνει... πέντε

Όσο ικανός και να είναι ο manager είναι αδύνατο να τα καταφέρει μόνος χωρίς συνεργάτες. Τα μυστικά της οργάνωσης μιας ομάδας και οι... ανθρώπινες ανάγκες. Γιατί οι περισσότεροι στους οποίους ποντάρεις θα... αποτύχουν.

Οργάνωση ομάδας: Όταν δύο συν δύο κάνει... πέντε

Η πρώτη βασική αρχή στην οποία στηρίζεται το μάνατζμεντ είναι η αναγνώριση τόσο της αξίας, όσο και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από αναγνώριση. Άρα, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ικανοί. Χρειάζεται να περάσουμε από μία λογική διαταγών σε μία άλλη, μοιρασμένων υπευθυνοτήτων. Κανείς δεν επιθυμεί να αλλάξει με διαταγές. Σε κάθε περίπτωση που οι άνθρωποι άλλαξαν, είχαν πρώτα αντιμετωπισθεί ως ενήλικοι και συνεργάτες.

Ως μάνατζερ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους θα ποντάρεις μέσα στις επιχειρήσεις, θα αποτύχουν. Αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσεις να στοιχηματίζεις. Αν δεν το κάνεις, θα χάσεις οπωσδήποτε. Αν στοιχηματίσεις, μερικοί από αυτούς στους οποίους βασίστηκες θα αποδειχθούν νικητές. Αυτοί οι λίγοι θα αποτελέσουν το ικανοποιητικό αντιστάθμισμα των χαμένων.

Ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία η ανθρώπινη φυλή τα καταφέρνει είναι η ικανότητα να οργανώνεται για ομαδικές προσπάθειες. Το ενδιαφέρον για τον εαυτό σου επιβάλλει συλλογική εργασία. Στις επιχειρήσεις δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος. Ο ανταγωνισμός είναι κάτι πολύ σκληρό. Εξάλλου, μειώνεις πολύ τις πιθανότητές σου, όσο καλός κι αν είσαι, αν περιορίζεσαι στις προσωπικές σου ικανότητες και γνώσεις. Για να επιβιώσεις και να πετύχεις πρέπει να συνεργαστείς με άλλους, ή να τους καθοδηγείς εσύ.

Συνέργια, είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται συχνά στις συγχωνεύσεις εταιρειών. Όταν δύο σωστά επιλεγμένες εταιρείες ενωθούν, η νέα εταιρεία που δημιουργείται έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από ό,τι είχαν προηγουμένως οι δύο εταιρείες μαζί. Αυτό λέγεται συνέργια. Συνήθως, οι επιχειρηματίες αναφέρονται στην συνέργια λέγοντας ότι «δύο συν δύο κάνει πέντε». Μέχρι να έρθει η μέρα που θα διευθύνεις εσύ μία εταιρεία και θα διαπραγματεύεσαι διάφορες συγχωνεύσεις, να έχεις καλά μέσα στο μυαλό σου τον όρο συνεργία. Σίγουρα θα μπορείς να τον χρησιμοποιείς τότε. Μπορείς, όμως, και τώρα.

Αν ρωτάς γιατί, η απάντηση είναι διότι ισχύει τόσο για τα άτομα, όσο και για τις εταιρείες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες της συνέργιας τοποθετώντας τους σωστούς ανθρώπους μαζί. Εσύ μαζί με τον Γ, πιθανόν κάνετε τέσσερα –όμως, εσύ μαζί με τον Α πιθανόν κάνετε πέντε. Όταν ποντάρεις σε κάποιον, βάζεις την τύχη σου στα χέρια του. Ιδού μερικά πράγματα που ενδέχεται να παρουσιασθούν: απάτη, προδοσία, «δεν βαριέσαι, άσε να το κάνει ο Γιώργος» (ο Γιώργος είσαι εσύ), ανικανότητα, υπέρμετρος εγωισμός, έπαρση, τεμπελιά, προσωπικές συγκρούσεις, περιαυτολογία, ιδιοτροπίες.

Θα περάσεις πολλές δύσκολες νύχτες έως ότου μάθεις ότι οι παραπάνω αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. Κανείς δεν σε υποχρέωσε να μπεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Ωστόσο, αν έχεις σκοπό να παραμείνεις στο παιχνίδι, θα πρέπει να το παίξεις σωστά. Και αν αποφασίσεις να το παίξεις, να ξέρεις πως και θα χάσεις, αλλά και θα κερδίσεις.

Από τους ανθρώπους που θα επιλέξεις για συνεργάτες σου θα εξαρτηθεί το πόσο θα κερδίσεις ή το πόσο θα χάσεις. Στην δουλειά, όλα είναι σαν τυχερό παιχνίδι. Η μεγαλύτερη όμως αβεβαιότητα αφορά τους ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v