Γ. Παναγόπουλος: ”Οχι σε στρατηγικό επενδυτή”

Πρόσωπο-”κλειδί” στη διαπραγμάτευση των συνδικαλιστών με τη διοίκηση και την κυβέρνηση για θέματα που θα ωφελήσουν τον ΟΤΕ, όπως η εθελουσία έξοδος και η αναδιοργάνωση, αποτελεί ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, που μιλάει στο ”Μέτοχο” για το συγκεκριμένο σχέδιο και τις θέσεις των εργαζομένων σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Γ. Παναγόπουλος: ”Οχι σε στρατηγικό επενδυτή”
Πρόσωπο-”κλειδί” στη διαπραγμάτευση των συνδικαλιστών με τη διοίκηση και την κυβέρνηση για θέματα που ενδεχομένως θα ωφελήσουν τον ΟΤΕ, όπως η εθελουσία έξοδος και η αναδιοργάνωση, αποτελεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο οποίος μιλάει για το συγκεκριμένο σχέδιο και για τις θέσεις των εργαζομένων σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Συνέντευξη στον Σταμάτη Ζαχαρό

- Κύριε Παναγόπουλε, φαίνεται πλέον ότι είμαστε πολύ κοντά στη λύση του θέματος της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Τι νομίζετε ότι έφταιγε τόσους μήνες και δεν είχε λυθεί νωρίτερα το θέμα;

Τόσους μήνες υπήρχε μια προσέγγιση από την πλευρά της διοίκησης, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είχε γίνει ”στο γόνατο”. Δεν είχε γίνει καμία σοβαρή μελέτη με βάση την οποία θα μας έλεγαν τι ακριβώς ζητούν.

Δεν είχαμε πεισθεί επομένως και εμείς ότι η εθελούσια έξοδος, την οποία μας παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο για την ”εξυγίανση” του ΟΤΕ, θα μπορούσε να λειτουργήσει από μόνη της. Προσωπικά θεωρώ ότι η εθελουσία μπορεί να βοηθήσει τον ΟΤΕ, σε μικρό όμως βαθμό. Το συγκεκριμένο έλλειμμα το αποδέχθηκε αργότερα και η διοίκηση.

Έτσι τους τελευταίους μήνες υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, διότι πριν θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το αντιμετώπιζαν κάπως ”πρόχειρα”. Στη συνέχεια, όταν συναντηθήκαμε με την κυβέρνηση και ενώ είχε προηγηθεί η μονογραφηθείσα συμφωνία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η εθελουσία την αλλαγή του κανονισμού εργασίας εδώ και τώρα, και εκεί κόλλησε το θέμα...

Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι η εθελουσία δεν είναι δική μας διεκδίκηση και ότι παράλληλα πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες ενέργειες, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η αναδιοργάνωση, νέες στοχευμένες προσλήψεις και μια σειρά ζητήματα που μαζί με τη διοίκηση θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε τελικά ποια είναι η λύση.

Επιπλέον, ο κανονισμός εργασίας θεωρώ ότι είναι εσωτερικό θέμα του ΟΤΕ και δεν πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση. Δεν είμαστε αρνητικοί στο να αλλάξουμε τον κανονισμό, αν χρειάζεται κάπου τροποποίηση. Η CosmOTE έχει διαφορετικό κανονισμό εργασίας από εκείνον του ΟΤΕ, ο οποίος σε κάποια σημεία υπερέχει.

Νομίζουμε ότι μια μείξη του κανονισμού του ΟΤΕ με αυτόν της CosmOTE θα ήταν άριστη λύση για τον όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν ακουμπάμε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα...

- Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν;

Κατ’ αρχάς ζητήσαμε το business plan και στη συνέχεια να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού κατανεμημένες σωστά γεωγραφικά, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει στον ΟΤΕ από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την εθελουσία.

Άλλο ένα θέμα που θίξαμε είναι η αναγκαιότητα της λειτουργικής αναδιοργάνωσης, διότι βλέπουμε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, αλλά και παλαιότερα, ο Οργανισμός οδηγείται στην απαξίωση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρεία για να προσαρμοστεί στο νέο απελευθερωμένο περιβάλλον θα πρέπει να αλλάξει αμέσως τον επιχειρησιακό προσανατολισμό της.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν κάποια πράγματα και έχουν ήδη καταλάβει πολλά. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν καταλάβει οι διοικήσεις και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν έχουμε δει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Αλογοσκούφης μάς είπε απλώς ότι ο ΟΤΕ θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 33%

- Ο ανταγωνισμός που εντείνεται και η υποκατάσταση της σταθερής τηλεφωνίας νομίζετε ότι θα επηρεάσει το μέλλον του ΟΤΕ;

Το μέλλον του ΟΤΕ θα είναι αρκετά δύσκολο. Ο Έλληνας πολίτης ωστόσο εμπιστεύεται τον ΟΤΕ, αν και αυτός δεν είναι πάντα σωστός απέναντί του. Πράγματι, λοιπόν, το περιβάλλον δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Εμείς όμως λέμε ”ναι” στον υγιή ανταγωνισμό και ”όχι” σε αυτόν που τα τελευταία χρόνια επέβαλε η ΕΕΤΤ, ο οποίος ήταν ένας ανταγωνισμός άναρχος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού είμαστε βέβαιοι ότι η θέση του ΟΤΕ θα είναι ισχυρή και δεσπόζουσα. Πρέπει επομένως η κυβέρνηση πολύ γρήγορα να δημιουργήσει εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να λειτουργήσουν σε σταθερό και δίκαιο καθεστώς οι εταιρείες του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την υποκατάσταση της σταθερής τηλεφωνίας, δεν μας τρομάζει. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπροσαρμοστεί η επιχειρησιακή στρατηγική σε επίπεδο ομίλου.

- Είστε μια από τις πιο ισχυρές ομοσπονδίες εργαζομένων στην Ελλάδα, εδώ και μερικά χρόνια όμως πάψατε να λαμβάνετε μέρος στη διοίκηση. Ποια είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα; Επλήγη ο ΟΤΕ;

Κοιτάξτε, η προηγούμενη κυβέρνηση -και το λέω εγώ αυτό- (σ.σ. ανήκει στην παράταξη εργαζομένων που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης αποφάσισε να μη λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις που αφορούν στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να πληγεί τελικά ο ΟΤΕ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν δείτε άλλες εταιρείες, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των παρόχων. Νομίζω ότι έχουμε να προσφέρουμε πάρα πολλά πράγματα και κακώς κατά τη γνώμη μου επί ΠΑΣΟΚ βγήκαν οι εργαζόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο. Η διοίκηση σήμερα έχει άλλη άποψη και η κυβέρνηση λέει συνεχώς και μονότονα ότι η διοίκηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

- Ο συνδικαλισμός γενικά περνάει μια κρίση τα τελευταία χρόνια. Η ισχύς σας μπορεί να περιοριστεί με την πάροδο των χρόνων;

Κάποτε στην ομοσπονδία υπήρχαν 35 χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Εμείς στο επόμενο συνέδριο σκοπεύουμε να αλλάξουμε ακόμη και τον τίτλο της ομοσπονδίας, ώστε να καλύπτει και να εκφράζει όλους τους εργαζόμενους στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Θεωρούμε ότι η αγορά άλλαξε και υπάρχουν και άλλες εταιρείες στον κλάδο της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με χιλιάδες εργαζόμενους. Πιστεύουμε ότι πρέπει και αυτοί να απολαμβάνουν ένα εργασιακό καθεστώς με σταθερούς κανονισμούς, που αποτελούν θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων.

- Ακούγονται πολλά σενάρια για το μέλλον του ΟΤΕ. Σε ενδεχόμενη εμπλοκή ενός στρατηγικού επενδυτή που δεν θα είχε κοινωνικά κριτήρια για τη δημιουργία του εργασιακού περιβάλλοντος και δεν θα φοβόταν το πολιτικό κόστος πώς θα αντιδρούσατε;

Το να έρθει ένας στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ είναι ένα θέμα που οι εργαζόμενοι στον όμιλο αλλά και οι Έλληνες πολίτες είχαν απορρίψει. Οι εποχές άλλαξαν, αλλά δεν πιστεύουμε ούτε τώρα ότι ο ΟΤΕ έχει ανάγκη από έναν στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έρθει να επιβάλει κάποιους νέους κανόνες.

Εμείς είμαστε απέναντι σε στρατηγικούς επενδυτές τέτοιου τύπου, είμαστε όμως υπέρ στρατηγικών συμμαχιών, που θα ωφελήσουν ενδεχόμενα την εταιρεία, θα δίνουν προοπτική και θα δικαιώνουν τη στρατηγική της σημασία για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας, με δημόσιο φυσικά έλεγχο και με θεσμοθετημένη την εργατική συμμετοχή.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο 368 της εφημερίδαςΜέτοχος και Επενδύσεις” με ημερομηνία 8 Απριλίου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v