Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναδεικνύεται στις ημέρες μας, τη σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η EY Ελλάδος και ο ΣΕΒ, η σημαντικότερη πρόκληση, με διαφορά αναδεικνύεται το ανθρώπινο δυναμικό (73%). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τις προοπτικές εύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένη εμπειρία και γνώση (85%), αλλά και ανειδίκευτου ή entry-level ανθρώπινου δυναμικού με βασικές δεξιότητες και προσόντα (62%).
Μάλιστα οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν ψηλά (65%) και την τελευταία τριετία, αν και το μείζον πρόβλημα ήταν το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων (72%), οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες (63%), και το κόστος των πρώτων υλών και υλικών παραγωγής (61%).
«Πρόβλημα και πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος», επισημαίνει ο Βαγγέλης Κανελλόπουλος, επικεφαλής της WorkInGreece, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και είναι η εύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό.
«Φέρνουμε τους κατάλληλους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα κενά που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά», αναφέρει και προσθέτει: «οι μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, είναι μια μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η WorkInGreece, αντλεί εργαζόμενους από 12 χώρες (Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη) και αξιοποιώντας τεχνολογίες υψηλού επιπέδου, όπως τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους για την κάθε θέση εργασίας.
Τα 15.000 βιογραφικά
Επίσης, με τη χρήση μεθόδων ΑΙ αξιολογείται κατά πόσο πράγματι οι εργαζόμενοι θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα για την συγκεκριμένη θέση εργασίας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μειώνοντας την πιθανότητα να μην έρθουν ή να διαφύγουν παράνομα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν προστεθεί στην πλατφόρμα περισσότερα από 15.000 αξιόλογα βιογραφικά όλων των βαθμίδων, από χαμηλή, μέση και υψηλή εξειδίκευση.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν 80.000 ελλείψεις στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία είναι στο 10%, ο κ. Κανελλόπουλος επισημαίνει πως «για κάποιον λόγο αυτό το 10% της ανεργίας δεν το εισπράττουν όσες επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό. Εμείς έχουμε -μέσα σε διάστημα μόλις 7 μηνών απ’ όταν ξεκινήσαμε- περίπου 1.400 ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αναζητούν προσωπικό από το εξωτερικό. Από μια μικρή αγροτική ή τουριστική εκμετάλλευση μέχρι μια μεγάλη εταιρεία, όλοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα κενά τους», αναφέρει.
Όσο για τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες, ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει πως αυτό εξαρτάται και από τη γεωγραφική διασπορά των εργοδοτών. «Στις Κυκλάδες για παράδειγμα ζητούνται κυρίως εργαζόμενοι για τουριστικά επαγγέλματα, στην Δυτική Ελλάδα εργαζόμενοι του πρωτογενή τομέα και στους νομούς με ΒΙΠΕ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για βιομηχανικούς εργάτες».
Όπως λέει στο Euro2day.gr παρά τη γενικότερη αντίληψη που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. «Έχουμε πολλά αιτήματα από τον κλάδο των κατασκευών και της βιομηχανίας που ζητούν εργαζόμενους με εξειδίκευση. Ζητούν ανθρώπους που να έχουν πτυχία, γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό τους».
Επισημαίνει ωστόσο πως «η πραγματική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις είναι η εύρεση και αξιοποίηση προσωπικού μεσαίας και υψηλής εξειδίκευσης. Σκοπός δεν είναι να καλύψεις τις βασικές σου ελλείψεις, αλλά να συμπληρώσεις αυτό που λείπει στην επιχείρησή σου αξιοποιώντας ανθρώπους που διαθέτουν ικανότητες και γνώσεις».