Η γερμανική τράπεζα DZ Bank και ο Sebastian Fellechner εκτιμούν ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές δημιουργούν πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς οι οργανισμοί αξιολόγησης έχουν στρέψει την προσοχή στις δηλώσεις τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, ο Fellechner δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την επίτευξη του στόχου. Η Fitch, για παράδειγμα, δήλωσε στην τελευταία της απόφαση για την αξιολόγηση ότι οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.
Κατά την άποψη του αναλυτή της DZ Bank, υπεύθυνου για τη χώρα μας, αυτή είναι ένα πολύ θετική εκτίμηση σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, o Fellechner, παρά την αβεβαιότητα των εκλογών, διατηρεί το trade υπέρ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, υποθέτει ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ κρίσιμο για την αγορά. Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν τίποτα πιθανότατα δεν θα αλλάξει, ενώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένει αυξημένη αποστροφή κινδύνου στην αγορά.
Πώς διαβάζετε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την Ελλάδα; Τι περιμένετε από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου;
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά δυστυχώς ο νικητής των εκλογών και το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Εξετάζοντας τις δημοσκοπήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, υποθέτουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να επιτύχει σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να καταφέρει να επιτύχει πλειοψηφία μετά από νέες εκλογές τον Ιούλιο. Θεωρούμε λιγότερο πιθανή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μέχρι στιγμής μόνο στη δεύτερη θέση και εξαρτάται πολύ περισσότερο από τους εταίρους ενός συνασπισμού.
Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την S&P, πότε πιστεύετε ότι η χώρα θα αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας;
Στο παρελθόν, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δείξει ότι μπορούν να αφήσουν να περάσουν ένα έως δύο χρόνια προτού πραγματοποιηθεί αναβάθμιση ή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, μετά από αλλαγή των προοπτικών. Συνεπώς, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, εάν μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί να απέχει ακόμη μήνες.
Η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές σε GGBs από αμοιβαία κεφάλαια δείκτη που είναι περιορισμένα. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» στα GGBs;
Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα ήταν σίγουρα πολύ θετική για την Ελλάδα και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGB). Ωστόσο, δεν περιμένουμε να αλλάξει όλος ο κόσμος στη συνέχεια. Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ανταγωνισμό με άλλους εκδότες που είναι ήδη στην επενδυτική βαθμίδα, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα πρέπει στη συνέχεια επίσης να κρατηθούν ως επένδυση έναντι αυτών των ομοειδών.
Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή σας αναφέρατε ότι «δεν λείπουν πολλά για την επιστροφή στο κλαμπ των κρατών με επενδυτική βαθμίδα, αλλά το σημαντικότερο δημοσιονομικό σχέδιο της Ελλάδος θα μπορούσε να παραπαίει». Θα μπορούσατε παρακαλώ να το αναλύσετε αυτό;
Αναμένουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών και ένας ενδεχομένως μακρύς δρόμος μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι επομένως πιθανό να επηρεάσουν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Εάν ο σχηματισμός της κυβέρνησης παραταθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να περιμένουν αυτή τη διαδικασία, προτού η Ελλάδα παρουσιάσει περαιτέρω βελτιώσεις στο προφίλ της αξιολόγησής της.
Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένετε αυξημένη αποστροφή κινδύνου στην αγορά. Για να ισχύει αυτό το σενάριο, ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ή ακόμη και δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών;
Το 2015, η αγορά δεν γνώριζε πολύ καλά ούτε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον κ. Βαρουφάκη. Κατά συνέπεια, η αγορά αντέδρασε με πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Μεγάλο μέρος αυτής της αβεβαιότητας είχε να κάνει με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών, ιδίως με τον τρόπο που διαπραγματευόταν με τους εταίρους στην ΕΕ. Μετά την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη και αφού ο κ. Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών εκείνη την περίοδο, η αγορά αντέδρασε και πάλι με μεγάλη ανακούφιση. Η αγορά εκτίμησε ιδιαίτερα τη μετατόπιση από μια επικριτική στάση απέναντι στην ΕΕ σε μια κεντροαριστερή πολιτική.
Μετά τις εκλογές, αναμένω ότι η Αθήνα θα επιμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην πορεία της οικονομικής της πολιτικής, ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έχει γίνει στο μεταξύ τόσο ρεαλιστική, που ακόμη και ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα ήθελε να διακινδυνεύσει αυτό το κέρδος κύρους.
Όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την Πορτογαλία σε επενδυτική βαθμίδα το 2017, το δεκαετές spread μεταξύ του πορτογαλικού και του ισπανικού (PGB-SPGB) ομολόγου μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης μέσα σε μία εβδομάδα. Είχατε αυτό στο μυαλό σας, όταν προτείνατε μια θέση αγοράς στο ελληνικό δεκαετές (GGB 3,875 06/28) και μια θέση πώλησης στο ιταλικό δεκαετές (BTP 0,25 03/28);
Θα με συγχωρέσετε, αλλά δεν θέλω να σχολιάσω ή να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Η έρευνά μας απευθύνεται ειδικά σε θεσμικούς επενδυτές. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά μέσα για το ευρύ κοινό.