Φιωτάκης (Barclays): Tα ελληνικά ομόλογα μπορούν να υπεραποδώσουν

Πού στηρίζει την αισιοδοξία του για τους ελληνικούς τίτλους ο Global Head FX & EM Macro Strategy της Barclays. Οι εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα και τις εκλογές. Τι θα κρίνει τις κινήσεις EKT και Fed.

Φιωτάκης (Barclays): Tα ελληνικά ομόλογα μπορούν να υπεραποδώσουν

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ, τις ισοτιμίες των βασικών νομισμάτων, την πορεία του πληθωρισμού, των ομολόγων και αναφορικά με την Ελλάδα οι εθνικές εκλογές καθώς και το επίτευγμα της επενδυτικής βαθμίδας, είναι τα θέματα συζήτησης με τον Θεμιστοκλή (Θέμο) Φιωτάκη, Global Head FX & EM Macro Strategy της Barclays. Με την ιδιότητά του αυτή, είναι υπεύθυνος για τις προβλέψεις και τις στρατηγικές απόψεις της Barclays για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε όλα τα νομίσματα των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών.

Ο κ. Φιωτάκης εξηγεί γιατί στις κορυφαίες προτάσεις τους για το 2023 υποστήριξαν ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να υπεραποδώσουν, καθώς και τον ρόλο του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ενδεχόμενο αναβάθμισης μετά τις εκλογές είναι ένας προσωρινός καταλύτης, για να αποκτήσει ρυθμό η εγχώρια αγορά ομολόγων.

Πολύ ενδιαφέρον έχει η άποψή του ότι «μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δεν έχει κινηθεί τόσο επιθετικά όσο η Fed, οπότε εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από τη Fed και ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός στην Ευρώπη».

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στο προσκήνιο. Ποιες είναι οι τελευταίες σκέψεις σας σχετικά με την πορεία των αυξήσεων της Fed και της ΕΚΤ και ποιες είναι οι πιθανότητες ύφεσης για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη;

Προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς, τα στοιχεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ άντεξαν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ενδείξεις αυτής της ανθεκτικότητας εδώ και εβδομάδες. Επιπλέον, η επαναλειτουργία της Κίνας ανεβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενους 6-9 μήνες κυρίως στις ανοικτές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ενώ θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτό είναι ‘hawkish’ (σ.σ. στοιχείο που ευνοεί την αυστηρή νομισματική πολιτική) για τη Fed, η πραγματικότητα είναι ότι την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός φαίνεται να χαλαρώνει, καθώς ορισμένοι περιορισμοί που οφείλονται στην προσφορά έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και οι πιέσεις στις τιμές και στα αποθέματα που παρατηρήθηκαν το 2022 μειώνονται. Αυτό αποτελεί ένα ευνοϊκό σενάριο για τις κεντρικές τράπεζες, εφόσον παραταθεί. Προφανώς μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν έχει κινηθεί τόσο επιθετικά όσο η Fed, οπότε εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από τη Fed. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός στην Ευρώπη και έτσι η αγορά αναμένει ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ θα μειωθεί το επόμενο έτος.

Ποιες είναι οι τελευταίες σας προβλέψεις/αναθεωρήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ (EUR), της βρετανικής λίρας (GBP), του ιαπωνικού γεν (JPY), του αυστραλιανού δολαρίου (AUD) και του καναδικού δολαρίου (CAD) έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD); Τελείωσε ο ανοδικός κύκλος του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος ή πρόκειται απλώς για μια παύση;

Γενικά αναμένουμε ότι το δολάριο θα εξασθενήσει φέτος. Περισσότερο από το 80% της μεγάλης κλίμακας ενίσχυσης του δολαρίου το 2022 συνδέθηκε με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και τη σημαντική επιβράδυνση στην Κίνα. Και οι δύο παράγοντες έχουν υποχωρήσει ή και αντιστραφεί και ενώ οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, είναι απίθανο να ξαναδούμε τους τύπους πιέσεων που είδαμε πέρυσι. Ορισμένες από τις μικρότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του καναδικού δολαρίου, αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην αγορά ακινήτων τους και ενδέχεται να υποαποδώσουν την ευρύτερη τάση. Για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας, η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να αυστηροποιήσει την πολιτική σύμφωνα με τις ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα ζητήματα προσφοράς οδηγεί επίσης σε κάποια υποαπόδοση. Οι προβλέψεις μας για τα κυριότερα νομίσματα της ομάδας των χωρών του G10 απεικονίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Ο πληθωρισμός παραμένει κοντά σε διψήφια επίπεδα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Θα αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουμε;

Ναι και όχι. Είναι απίθανο να δούμε τον πληθωρισμό να καταρρέει πολύ γρήγορα στα επίπεδα που είδαμε την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, η περσινή εμπειρία ήταν μοναδική. Ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά από τα ακραία επίπεδα σε πολύ πιο «φυσιολογικά» επίπεδα, αν και εξακολουθεί να είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η διάρκεια στα ομόλογα έχει «αξία»;

Ναι, αλλά πρέπει να προσέχει κανείς την τοποθεσία (location). Η βελτίωση της ανάπτυξης μπορεί να κάνει το trade των επιτοκίων λίγο πιο ευμετάβλητο και θα μπορούσαν να υπάρξουν χώρες που θα οδηγήσουν τα επιτόκια υψηλότερα από αυτά που τιμολογούνται σήμερα. Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών είναι ένα καλό παράδειγμα που υποστηρίξαμε πρόσφατα (στις κορυφαίες συναλλαγές μας) ότι υπάρχει αξία. Τα ελληνικά ομόλογα είναι μια άλλη τοποθεσία.

Τέλος, σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι οι ελληνικές εκλογές ένα βασικό ευρωπαϊκό ζήτημα, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια και θα καταφέρει τελικά η χώρα φέτος το επίτευγμα της επενδυτικής βαθμίδας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στις κορυφαίες προτάσεις μας για το 2023 υποστηρίξαμε ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να υπεραποδώσουν. Τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί σημαντική υπεραπόδοση στην ανάπτυξη - λόγω της χαμηλής μόχλευσης, του χαμηλού σημείου εκκίνησης, του αντίκτυπου των προηγούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, του αντίκτυπου μεγάλης κλίμακας από την ανάπτυξη και την απορρόφηση των κεφαλαίων του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NGEU funds). Το ενδεχόμενο αναβάθμισης μετά τις εκλογές είναι ένας προσωρινός καταλύτης για να αποκτήσει ρυθμό η ανατιμολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v