Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφια βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη απαντά στις επιθέσεις της ΝΔ για την ασφάλεια, αναφέρεται στο έργο της κυβέρνησης στο Δημόσιο, με αιχμή την αξιολόγηση, και στηλιτεύει την “γαλάζια” δέσμευση για επιστροφή στην μνημονιακή αναλογία “1 προς 5” προσλήψεων-αποχωρήσεων
Η λεγόμενη «μεσαία τάξη» σας τιμώρησε στις ευρωεκλογές. Προλαβαίνετε να την πείσετε τώρα;
Στην πενταετία 2010-2014 περίπου 400.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, επιβλήθηκε το 83% των φόρων, επήλθε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας της οικονομίας σε περίοδο ειρήνης, καθώς χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκαν όχι μία, ούτε δύο, αλλά 11 φορές οι συντάξεις, η χώρα χρεοκόπησε, το ασφαλιστικό ήταν μισό βήμα πριν την οριστική του κατάρρευση, τα κρατικά ταμεία είχαν στεγνώσει και η αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας συρρικνώθηκε.
‘Ολα αυτά, και όχι μόνο, φορτώθηκαν βίαια - από αυτούς που σήμερα διεκδικούν μέσω της εθνικής κάλπης τη δικαίωση και τη λαϊκή νομιμοποίηση - κυρίως στη "μεσαία" τάξη, που υπέστη δραματική πτώση του εισοδηματικού δαπέδου της.
Κι αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όχι όσοι τα περιγράφουν και προσπαθούν να τα καρπωθούν μικροπολιτικά, αλλά όσοι τα βίωσαν στο πετσί τους.
Δεν εκτιμώ λοιπόν πως η ψήφος της «μεσαίας τάξης» πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ως τιμωρητική, περισσότερο ταιριάζει στον παραδοσιακά "προειδοποιητικό χαρακτήρα" της ψήφου των ευρωεκλογών, στο "μήνυμα" προς τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Η σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών απ' το 2019, η μη κατάργηση του αφορολόγητου, η μη μείωση των συντάξεων, η θεσμοθέτηση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δημόσια δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, η δωρεάν παιδεία κ.ο.κ. είναι βήματα αυτής της κυβέρνησης τα οποία δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί και να πείσει πως δεν αφορούν τη "μεσαία τάξη".
Η ΝΔ ωστόσο υπόσχεται ελαφρύνσεις στους «μεσαίους».
Το ενδιαφέρον της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη είναι όψιμο. Η ΝΔ όσο κι αν υπόσχεται γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις, κρύβει ότι αυτές προϋποθέτουν περικοπές δαπανών, επιδομάτων και μείωση του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα της ΝΔ αφορούν μόλις το 8% των ανώτερων εισοδημάτων και αυτό κρύβει πίσω από το σύνθημα για την Ελλάδα «όλων».
Με το έργο μας και με το πρόγραμμά μας μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο να μας εμπιστευθεί στις 7 του Ιούλη ώστε να συνεχιστούν τα θετικά βήματα προς την ανάπτυξη και να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα και σε πρόγραμμα ΔΝΤ που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ και το οποίο δεν καταφέρνει να καλύψει πίσω από τη μάσκα της εύληπτης, κενόλογης, συνθηματολογικής της υποκρισίας.
«Δεν θέλουμε επιδόματα αλλά δουλειές και καλούς μισθούς» λέει η ΝΔ. Σε μία γονατισμένη από τα οκταετή μνημόνια αυτό «έπιασε», πιστεύετε; Και πώς το αποκρούετε;
Είναι η ΝΔ που θέλει δουλειές όταν επί των ημερών της ανέβασε την ανεργία κοντά στο 30% και τα λουκέτα των επιχειρήσεων χτύπησαν κόκκινο; Είναι η ΝΔ που θέλει καλούς μισθούς όταν αυτή επέβαλλε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό; Δεν είναι η ΝΔ που κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, που χαλάρωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και συντήρησε μια εργασιακή ζούγκλα; Και μήπως δεν είναι αυτή η ΝΔ που έκανε όλη την κοινωνία να ζει με τον φόβο «νέων μέτρων», που οι πολίτες συνειρμικά τα μετέφραζαν - και έτσι ήταν - ως νέες περικοπές;
Η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προκύψει από παρθενογένεση. Είναι η ίδια με την χθεσινή και μάλιστα μετατοπισμένη προς το νεοφιλελευθερέστερον και απειλεί να ξαναγυρίσει τη χώρα πίσω στο αποτυχημένο μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.
Εμείς δουλέψαμε στοχευμένα, μεθοδικά και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, πράγμα που δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Μειώσαμε την ανεργία στο 18%, φέραμε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια θετικά μέτρα, βάλαμε την οικονομία σε ασφαλή ρότα ανάπτυξης και θέλουμε να μοιράσουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο στην κοινωνία.
Βεβαίως και η κοινωνία πέρασε από συμπληγάδες, βεβαίως και υπάρχει κόπωση. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Όμως είναι η πρώτη φορά έπειτα σχεδόν από μια δεκαετία που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν και να αισιοδοξούν για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι προτίμησαν τη ΝΔ (κατά τα δημοσκοπικά ευρήματα των ευρωεκλογών) καθώς υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ κατά τέσσερις μονάδες. Ευθύνεται η σχεδόν διετής προσπάθεια αξιολόγησης που επιχειρήσατε;
Νομίζω ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα θα ήταν παρακινδυνευμένο. Ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης γνωρίζω ότι η αντίδραση στην αξιολόγηση ήταν από ορισμένους συνδικαλιστικούς κύκλους, οι οποίοι κυρίως πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις γιατί παραλάβαμε ένα δημόσιο πελατειακό, ρουσφετολογικό, αδιαφανές και γραφειοκρατικό. Έτσι λειτουργούσε το δημόσιο επί δεκαετίες. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε και υλοποιούμε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που αντίστοιχο δεν έχει γίνει ποτέ.
Δεν μείναμε στις εξαγγελίες. Κάναμε μεταρρυθμίσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Καθορίστηκαν διαφανείς διαδικασίες στην αξιολόγηση προσωπικού, έγιναν κρίσεις προϊσταμένων για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του ΑΣΕΠ. Και παρότι προκάλεσα κατ’ επανάληψη δημοσίως όσους μιλάνε για διορισμούς με ρουσφέτια να μου φέρουν ένα παράδειγμα πρόσληψης που έγινε εκτός ΑΣΕΠ, δεν έλαβα απάντηση.
Θα προσθέσω ακόμη ότι πλέον δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα στοχευμένων προσλήψεων με τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση”. Πολλά έργα υποδομής είναι σε εξέλιξη στην κατεύθυνση του ψηφιακού κράτους, με εμβληματικά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και το ψηφιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η Ελλάδα πλέον παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στις τεχνολογικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να μας υποσχεθεί έργα που εμείς ήδη υλοποιούμε!
Η επαναφορά του “ένα προς πέντε” στο Δημόσιο αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στο Δημόσιο. Το ευρω-αποτέλεσμα δεν έδειξε να τους θύμωσε. Γιατί;
Το θέμα αφορά όλους τους πολίτες, και όχι όσους θέλουν να ενταχθούν στο δημόσιο. Γιατί όλοι οι πολίτες συναλλάσσονται με το δημόσιο και αξιώνουν ποιοτικές υπηρεσίες. Η επαναφορά, λοιπόν, του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» θα απαξιώσει βασικές υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, όπως στα νοσοκομεία και τα σχολεία. Χρειαζόμαστε και γιατρούς, και εκπαιδευτικούς, και επιστήμονες της πληροφορικής για το ψηφιακό δημόσιο. Για να γίνει το δημόσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό, χρειάζονται στοχευμένες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Στο πρόγραμμα της ΝΔ αυτό δεν υπάρχει, αφού ξεκάθαρα επιδιώκει τη συρρίκνωσή του για να ανοίξει ο δρόμος στα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει καμία απάντηση πώς θα καταφέρει να κάνει προσλήψεις εάν ακολουθήσει τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις,” όπως ο ίδιος διακηρύττει.
Στον τομέα δημόσιας ασφάλειας η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται προσλήψεις αστυνομικών, περιπολίες, επαναφορά της ομάδας “Δέλτα” κ.α. Εσείς;
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία ως υπουργός Μεταρρύθμισης. Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο διακήρυττε στην ΔΕΘ ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις στην Αστυνομία, αρκεί –όπως έλεγε- να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο προσωπικό. Τώρα, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, άλλαξε γνώμη και λέει ότι θα κάνει 1.500 προσλήψεις. Τι άλλαξε άραγε μέσα σε τόσους λίγους μήνες;
Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά πως οι αστυνομικοί περνούν από σχολές. Και πολύ περισσότερο ξεχνά ότι σύμφωνα με την αναλογία 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις που θέλει να επαναφέρει, για να προσλάβει 1500 αστυνομικούς θα πρέπει να κάνει 7500 απολύσεις, ή ακόμα να στερήσει το Δημόσιο από 7500 εργαζόμενους στην Υγεία και την Παιδεία. Και για αυτά, παρότι έχει προκληθεί να απαντήσει, δε λέει κουβέντα.
Επιπλέον, η ΝΔ υπόσχεται ότι θα ενισχύσει την αστυνομία με 1000 καινούργια περιπολικά. Εμείς κάνουμε πράξη την ανανέωση του στόλου των οχημάτων αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ήδη οι παραλαβές έχουν ξεκινήσει - την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν 114 οχήματα- και έχουμε προγραμματίσει την προμήθεια 2000 οχημάτων. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε εφαρμόσει το μοντέλο των πεζών και εποχούμενων περιπολιών, που επίσης υπόσχεται η ΝΔ να… υλοποιήσει.
Για τα Εξάρχεια και το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πιο σαφής;
Τα Εξάρχεια είναι σταθερό μοτίβο του. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα θα φέρει την τάξη στα Εξάρχεια. Στη συνέχεια είπε ότι θα χρειαστεί έναν μήνα, και τελευταία λέει ότι θα κάνει ό,τι του «πουν οι ειδικοί»!
Στο άλλο προσφιλές θέμα του, το πανεπιστημιακό άσυλο, τώρα τα γυρίζει. Υποσχόταν ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει. Αλλά στην υποψία να γίνει πρωθυπουργός, τώρα λέει ότι θα ρωτήσει τη γνώμη των πρυτάνεων για το πώς μπορεί να γίνει.
Οι προτάσεις της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη εξαντλούνται σε ανέξοδους παλληκαρισμούς καταστολής. Παρότι έχει αποδειχθεί ότι η σκληρή και χωρίς σχέδιο αστυνομική καταστολή μόνο προβλήματα δημιουργεί. Σας θυμίζω ότι περιστατικά υπέρβασης ορίων ήταν η συνήθης καθημερινότητα όταν κυβερνούσε η ΝΔ. Κι αυτό ευαγγελίζεται: Τυφλή καταστολή.
Το σχήμα είναι ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά στα ψηφοδέλτιά σας βρίσκονται είναι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο στο κυβερνητικό “διαζύγιο” και η Κατερίνα Παπακώστα. Λίγο θολό το στίγμα;
Η Προοδευτική Συμμαχία συνιστά τη δημοκρατική απάντηση και προοπτική απέναντι στην υπαρκτή απειλή δεξιάς και ακροδεξιάς συμπόρευσης. Καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχο πόλο και έγινε επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί απαίτηση των καιρών.
Όπως κάθε τέτοιο εγχείρημα θέλει χρόνο για να αποτιμηθεί. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα εξελιχθεί ώστε να καλύψει την πολιτική γεωγραφία ενός ευρύτερου χώρου που έρχεται να εκφράσει.