Η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, κατέχοντας ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά, ενώ περίπου το 40%-50% των πωλήσεών της κατευθύνεται άμεσα ή έμμεσα στο εξωτερικό (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αφρική).
Η εταιρεία έχει καταφέρει να παραμείνει κερδοφόρος κατά τη διάρκεια της κρίσης, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και την υποδομή για διπλασιασμό του κύκλου εργασιών της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Κρεμμύδας μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία του 2016, τους φετινούς στόχους της εταιρείας και τις μακροπρόθεσμα διαγραφόμενες προοπτικές της.
Κύριε Κρεμμύδα, πώς εξελίχθηκε το 2016 για τη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας;
Το 2016 ήταν λίγο καλύτερο από το 2015, παρά την οικονομική κρίση. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα αποτελέσματα θα είναι βελτιωμένα περίπου κατά 10%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διευρύναμε το μερίδιό μας σε μια μειούμενη εγχώρια αγορά, αλλά και στο ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε γύρω στο 40%-50% το ποσοστό των πωλήσεών μας που είτε άμεσα, είτε έμμεσα κατευθύνονται στο εξωτερικό. Ο έμμεσος τρόπος αφορά τις πωλήσεις μας σε τεχνικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας για να κατασκευάσουν έργα στο εξωτερικό. Οι επιδόσεις μας στο εξωτερικό θα μπορούσαν ίσως να ήταν καλύτερες, αν σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Λιβύη, Συρία) δεν παρουσιάζονταν τα γνωστά ζητήματα.
Με ποιο τρόπο η ΓΕΒ καταφέρνει και αντιμετωπίζει την κρίση, διατηρώντας κερδοφόρα αποτελέσματα;
Αναμφίβολα έχουμε επηρεαστεί από την κρίση, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεών μας σε σχέση με το παρελθόν. Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι η παραδοσιακά ισχυρή της κεφαλαιουχική δομή, καθώς παραδοσιακά επανεπένδυε το 50% των κερδών της. Έτσι, δεν επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την επιβολή των capital controls σε σχέση με κάποιες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Και πέραν αυτού, διευρύνουμε συνεχώς την γκάμα του προσφερόμενου χαρτοφυλακίου μας, με την άμεση διαθεσιμότητα των προϊόντων να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κλάδο. Και φυσικά πέραν όλων των άλλων, διαθέτουμε μακρά εμπειρία και δουλεύουμε εντατικά προκειμένου να επιτυγχάνουμε κάθε φορά το καλύτερο δυνατό.
Το ύψος του καθαρού τραπεζικού σας δανεισμού μειώθηκε μέσα στο 2016;
Ο τραπεζικός μας δανεισμός ήταν ήδη πολύ χαμηλός και θα μπορούσε πέρυσι ίσως και να μηδενιστεί. Ωστόσο, επιλέξαμε να ενισχύσουμε με στοκ τις αποθήκες μας. Αυτό -επί του παρόντος τουλάχιστον- μας έχει ωφελήσει γιατί η διεθνής τιμή του χάλυβα έχει ανεβεί. Άρα, αν διατηρηθούν οι τιμές του μετάλλου ως έχουν, θα δούμε ίσως μια διεύρυνση στο περιθώριο κέρδους μας, ή έστω θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανταγωνιστικότερες προσφορές στους υποψήφιους πελάτες μας.
Έχει διαφοροποιηθεί το εξωτερικό περιβάλλον για τη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2017 και ποιες οι δικές σας προσδοκίες για τη φετινή πορεία της εισηγμένης;
Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις μας στο εξωτερικό, τα πράγματα πολύ πιθανόν να εξελιχθούν καλύτερα από πέρυσι. Πρώτον, γιατί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει ξεπαγώσει επενδύσεις εξόρυξης, άρα θα προκύψουν ενδεχομένως δουλειές που θα διεκδικήσουμε. Δεύτερον, έχουν αυξηθεί τα έργα που γίνονται στην Αφρική, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει κάπως βελτιωμένη με αυτή που επικρατούσε δύο χρόνια πριν.
Στην Ελλάδα τώρα, τα πράγματα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση και από το αν και πότε τρέξουν τα έργα. Και αυτό γιατί ενώ σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, δεν φαίνεται πως στη συνέχεια θα προχωρήσουν κάποια άλλα σημαντικά έργα. Όλες οι μεγάλες δουλειές που ακούμε, φαίνεται να πηγαίνουν χρονικά προς τα πίσω. Συνολικά τώρα, ως αισιόδοξος άνθρωπος, θα πω πως η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει ως λογικό στόχο να επαναλάβει και φέτος την περυσινή της επίδοση, αν φυσικά δεν δούμε κάποια σημαντική επιδείνωση του οικονομικού μας περιβάλλοντος.
Ποιο είναι το «κλειδί» προκειμένου η Γενική Εμπορίου να ανεβάσει κατά πολύ τις επιδόσεις της; Σκέφτεστε το ενδεχόμενο των εξαγορών άλλων εταιρειών;
Ο όμιλος, με πολύ περιορισμένη αύξηση προσωπικού, θα μπορούσε ίσως και να διπλασιάσει τον τζίρο του. Έχει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις, διαθέτει stock και έχει ασήμαντο δανεισμό. Άρα, λοιπόν, αν υλοποιηθούν επενδύσεις στην Ελλάδα, τότε έχουμε περιθώρια να αναπτυχθούμε κατά πολύ. Επιπλέον, η βελτίωση της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της COSCO και φυσικά η θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επεκταθούμε στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Δεν βρίσκω λοιπόν τον λόγο να προχωρήσουμε σε κάποια εξαγορά, ιδίως αν η εταιρεία αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η επέκταση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει σταματήσει.
Ναι. Παραμένουμε στα δύο αιολικά πάρκα που λειτουργούμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Είναι κερδοφόρα και αποφέρουν μια απόδοση 8%-10%.
Κινδυνεύει ή ωφελείται η εταιρεία στο σενάριο της δραχμής;
Θεωρητικά, στην περίπτωση της δραχμής -και επειδή η εταιρεία δεν έχει σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις-, η αξία των αποθεμάτων της θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ωστόσο το όποιο όφελος θα διαρκέσει μόνο για μία οικονομική χρήση. Μετά; Η επιστροφή στη δραχμή δεν εξυπηρετεί σε τίποτε.
Εσείς τι θα περιμένατε από μια ελληνική κυβέρνηση;
Να πείσει τον ελληνικό λαό, προκειμένου να κοιτάξει ο καθένας μας στον καθρέφτη και να παραδεχτεί τα λάθη που έκανε. Οι πολιτικοί άλλωστε έκαναν ό,τι θέλαμε εμείς, προκειμένου να τους ψηφίζουμε. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πώς θα πάμε μπροστά οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά. Επιβάλλεται να δουλέψουμε όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία, προκειμένου να παράξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και έτσι να έχουν μέλλον τα παιδιά μας. Γιατί διαφορετικά, θα δημιουργήσουμε μια φτωχοποιημένη χώρα, με πολύ χαμηλές συντάξεις και απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς.