Κυριακούλης: Τι σχεδιάζει για το 2008

Αρκετά καλή χρονιά για την εταιρία χαρακτηρίζει το 2007 ο αντιπρόεδρος της Κυριακούλης, Σπύρος Κυριακούλης, δηλώνοντας παράλληλα ”ανοιχτός” σε μια πιθανή συνεργασία με ξένους επενδυτές. Τι σχολιάζει για την πορεία της μετοχής.

Κυριακούλης: Τι σχεδιάζει για το 2008
Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

O αντιπρόεδρος της Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε., κ. Σπύρος Κυριακούλης, θεωρεί το 2007 αρκετά καλή χρονιά για την εταιρεία του και αναλύει τα φετινά σχέδια του εισηγμένου ομίλου.

Στα σκάφη αναψυχής η ηγετική παρουσία διατηρείται και οι πληρότητες των μαρινών ενισχύονται. Στην αγορά ακινήτων ”τρέχουν” ήδη τρία projects, ενώ στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων αναμένεται η εξέλιξη των δύο αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Πώς εξελίχθηκε η οικονομική πορεία του εισηγμένου ομίλου το 2007;

Όπως φάνηκε από τα στοιχεία του εννεαμήνου, το 2007 ήταν αρκετά καλή χρονιά. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε άνοδο κατά 15,41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 (από τα 16,74 εκατ. ευρώ στα 19,33 εκατ. ευρώ), το EBITDA αυξήθηκε κατά 6,77% (στα 3,83 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους που κατανέμονται σε μετόχους της εισηγμένης κατά 12,14% (1,63 εκατ. ευρώ έναντι 1,45 εκατ. ευρώ).

Κατά το τελευταίο τρίμηνο, παραδοσιακά, η εποχικότητα είναι αρνητική στη δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια -λόγω και της αλλαγής που παρατηρείται στις καιρικές συνθήκες- σημειώνεται μετακύλιση της ζήτησης κατά έναν μήνα αργότερα.

Έτσι, πέρυσι είχαμε σημαντικό κύκλο εργασιών και μέσα στον Οκτώβριο. Είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις επιδόσεων σχετικά με τη φετινή χρονιά. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι σε δύο διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαμε -μία στη Γαλλία, στο Παρίσι, και μία στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας- λάβαμε κάποια πρώτα θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής.

Συνεχίστηκε και μέσα στο 2007 η ωρίμανση των επενδύσεων στις μαρίνες; Βελτιώνεται η αποδοτικότητά τους; Άλλαξαν οι ετήσιες κυλιόμενες προβλέψεις;

Οι επιδόσεις των μαρινών εξελίσσονται ικανοποιητικά, σύμφωνα ακριβώς με τις προβλέψεις μας. Έτσι, σε σύγκριση με το 2006, ο μέσος ημερήσιος όρος των ελλιμενιζόμενων σκαφών αυξήθηκε κατά 7,5% στα Γουβιά της Κέρκυρας, κατά 9,2% στη Λευκάδα, κατά 1,7% στη Ζέα, ενώ έμεινε στάσιμος στην Καλαμάτα. Πέραν αυτού, όμως, οι μαρίνες εξασφαλίζουν πολύ σημαντικά έμμεσα οφέλη στον κλάδο των σκαφών αναψυχής.

Δραστηριοποιείστε και στον κλάδο των ακινήτων. Κατά πόσο συμμερίζεστε ένα σενάριο σημαντικής πτώσης στις τιμές των ακινήτων, με δεδομένα τα discounts με τα οποία διαπραγματεύονται οι εταιρείες του κλάδου;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η Κυριακούλης δεν δραστηριοποιείται γενικά στον κλάδο των ακινήτων, αλλά μόνο στην αγορά κατοικίας. Σήμερα η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, με λίγες συναλλαγές να πραγματοποιούνται.

Υπάρχει στασιμότητα, καθώς ο κόσμος περιμένει να δει με ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν τόσο τα επιτόκια όσο και οι τιμές. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι τιμές των ακινήτων δεν θα υποχωρήσουν και αυτό για δύο λόγους:

1 Γιατί βλέπουμε σημαντική άνοδο του κόστους κατασκευής των κατοικιών (επίδραση από την πορεία της τιμής του πετρελαίου κ.λπ.).

2 Γιατί η πτωτική τάση στις τιμές των κατοικιών θα επηρεάσει κατ’ ανάλογο τρόπο και την προσφορά. Κάποιος περιορισμός στην προσφορά φαίνεται ότι ξεκίνησε από πέρυσι. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία, κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος 2007 - Οκτώβριος 2007 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση κατά 4,1% στον αριθμό των αδειών, 7,9% στην επιφάνεια και 5,8% στον όγκο.

Ποια είναι η σημερινή παρουσία της Κυριακούλης στον χώρο των ακινήτων και πώς σκοπεύετε να πορευτείτε στο μέλλον;

Κατασκευάζουμε ένα συγκρότημα δύο κτιρίων στο Μαρούσι, μία πολυκατοικία στον Πειραιά και ένα συγκρότημα μεζονετών στη Βάρη. Το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πορεία της αγοράς ακινήτων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση στην αγορά, τόσο θα επενδύουμε με τη σειρά μας περισσότερο. Αν δούμε τη ζήτηση να υποχωρεί, τότε και εμείς θα μειώσουμε τον ρυθμό των επενδύσεών μας. Γιατί τα ακίνητα πρέπει όχι μόνο να πωλούνται υψηλότερα από το κόστος κατασκευής τους αλλά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας κεφαλαίου και τη συμπίεση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Υπάρχουν θέματα στρατηγικής εισόδου σε νέες δραστηριότητες; Θα εξετάζατε τη συνεργασία σας με εταιρείες του εξωτερικού;

Ήδη έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να δραστηριοποιηθούμε στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Έχουμε υποβάλει αιτήσεις για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στον νομό Μεσσηνίας, ισχύος 1,232 MWp και 338 ΚWp αντίστοιχα, σε εκτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη αγοράσει, και περιμένουμε την έκβαση των αιτήσεων αυτών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών με ξένους, είμαστε ”ανοιχτοί”. Για παράδειγμα, η θυγατρική μας Μεσογειακά Χωριά A.E. θα μπορούσε να εντοπίσει περιοχές για τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, καθώς διαθέτει τις γνώσεις ώστε να επιλέξει και να αναπτύξει κάποια καλή για τον σκοπό αυτόν περιοχή, η οποία μάλιστα να είναι προσβάσιμη στους ξένους και να προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές.

Ωστόσο, θα θέλαμε και κάποιον συνεταίρο, που θα έχει πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να πουλήσουμε τις κατοικίες αυτές. Για να μην παρεξηγηθώ, όμως, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει σήμερα συγκεκριμένη σχετική συζήτηση.

Πώς σχολιάζετε την πορεία της μετοχής της εταιρείας σας;

Αν λάβουμε ως μέτρο σύγκρισης την πορεία του δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap 80, βλέπουμε ότι μέσα στο 2007 η μετοχή της Κυριακούλης υπεραπέδωσε: άνοδο +21,8% σημείωσε η μετοχή, +18,3% ο Δείκτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπεραπόδοση δεν οφείλεται σε κάποιο βραχυπρόθεσμο ανοδικό ”πέταγμα”, αλλά είχε διαρκή χαρακτήρα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος χωρίσει το έτος σε τρίμηνα ή τετράμηνα κ.λπ., θα διαπιστώσει ότι στα πλείστα αυτά χρονικά διαστήματα η μετοχή πήγε καλύτερα από τον Δείκτη.

Ποια είναι η διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας;

Η οικογένεια Κυριακούλη κατέχει το 72,56% του συνόλου των μετοχών και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 517 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15/02 - 19/02/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v