Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακούλης: Οι παλιές αμαρτίες… έπνιξαν τα κέρδη και το 2023

Για μια ακόμη χρονιά οι προβλέψεις 2,5 εκατ. ευρώ μετέτρεψαν το θετικό αποτέλεσμα σε ζημιά. Ο πρόεδρος της εισηγμένης εξηγεί το "γιατί" και προβλέπει ότι το 2024 η εικόνα του ισολογισμού θα βελτιωθεί.

Κυριακούλης: Οι παλιές αμαρτίες… έπνιξαν τα κέρδη και το 2023

Τις λογιστικές καταστάσεις του 2023 ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες, όπου το αποτέλεσμα της χρήσης ήταν ζημιογόνο εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που επαναλήφθηκαν για μια ακόμη χρονιά.

Ειδικότερα, ο εισηγμένος Όμιλος αύξησε το 2023 τον κύκλο εργασιών του από τα 28,73 στα 40,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως υποχρεώθηκε σε ζημία προ φόρων 1,16 εκατ. ευρώ (-2,699 εκατ. το 2022) εξ’ αιτίας της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων με προβλέψεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (2,98 εκατ. το 2022).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της εισηγμένης Σπύρος Kυριακούλης περιέγραψε τις παλιές... αμαρτίες, επισημαίνοντας πως «το αποτέλεσμα των υψηλών προβλέψεων που μας ταλαιπωρεί έντονα κατά τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μια πολιτική πιστώσεων που είχαμε ακολουθήσει κατά το παρελθόν και η οποία μας είχε ευνοήσει μέχρι το 2019. Στη συνέχεια όμως, τα πράγματα άλλαξαν και υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η πιστωτική αυτή πολιτική έχει αλλάξει. Άλλωστε, οι προβλέψεις που εγγράψαμε πέρυσι αφορούσαν κατά κύριο λόγο το παρελθόν, καθώς μόνο ένα περιορισμένο ποσοστό προήλθε από συναλλαγές που έγιναν το 2024. Οι ορκωτοί ελεγκτές επίσης, είναι αυστηροί στο έργο τους. Φέτος για παράδειγμα, έχουμε ήδη εισπράξει γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ από απαιτήσεις που είχαμε διαγράψει κατά το παρελθόν.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος το ύψος των μελλοντικών σχετικών επιβαρύνσεων, θέλω να ελπίζω ότι μετά και από τη χρήση του 2024 θα απαλλαγούμε από το βραχνά των υψηλών προβλέψεων. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πορεία της αγοράς και της οικονομίας».

Σχολιάζοντας επίσης το ζήτημα του κόστους του χρήματος, ο Σπύρος Kυριακούλης επεσήμανε πως η άνοδος των διεθνών επιτοκίων επηρέασε δυσμενώς τον Όμιλο, προβλέποντας μια υποχώρησή τους από την ΕΚΤ στο μέλλον, αλλά με μάλλον αργούς ρυθμούς. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό των δανειακών υποχρεώσεων της Kυριακούλης είναι σταθερού επιτοκίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του εισηγμένου Ομίλου μιλώντας για την πορεία του yachting στην Ελλάδα αναφέρθηκε:

  • Σε ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την εγχώρια αγορά, όπως για παράδειγμα τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια και υψηλές χρεώσεις από τις μαρίνες.
  • Στο θετικό γεγονός ότι τα σκάφη αναψυχής αποτελούν μια ήπια μορφή τουρισμού και σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες (πχ κρουαζιέρες, airbnb) δεν πιθανολογείται να τεθούν περιοριστικά μέτρα από την Πολιτεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v