Κούρταλης: Ευκαιρία υπό προϋποθέσεις τα νέα μέτρα

Πώς σχολιάζει τα νέα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης. Πώς βλέπει την πορεία του κλάδου και γιατί δυσφορεί για το περιεχόμενο του υπό ψήφιση αναπτυξιακού νόμου.

Κούρταλης: Ευκαιρία υπό προϋποθέσεις τα νέα μέτρα

Παρά τις έντονες παρενέργειές τους, τα νέα μέτρα θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε ένα ευρύτερο κλίμα επενδυτικής σταθερότητας, που είναι αναγκαίο για την οικονομία.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος ωστόσο δεν βλέπει να ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως για παράδειγμα η μείωση του ενεργειακού κόστους, ο περιορισμός των μη μισθολογικών δαπανών και η έλλειψη χρηματοδότησης. Όσο για το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ούτε και αυτό ικανοποιεί τους Έλληνες κλωστοϋφαντουργούς.

Κύριε Κούρταλη, πώς αξιολογείτε τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή;

Ασφαλώς και πρόκειται για ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, ακόμη και τους πλέον οικονομικά αδύναμους.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα επαναλάβω αυτό που λέω συνεχώς από το 2010: Αν από τότε παίρναμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα «με τη μία», τότε θα είχαμε μπορέσει να βγούμε πολύ πιο σύντομα από τα αποκαλούμενα «μνημόνια».

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα προτίμησαν είτε να αποφασίζουν σταδιακά τα όποια μέτρα (μιλάμε για μια μορφή... σαλαμοποίησης), είτε να τα ψηφίζουν και στη συνέχεια να μην τα εφαρμόζουν, είτε τέλος να επιμένουν να προστατεύουν κάποιες δικές τους ομάδες. Η πολιτική αυτή που ακολουθήθηκε ήταν εσφαλμένη, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη.

Η ουσία λοιπόν είναι πως ναι μεν τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, αλλά αν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους, τότε ενδέχεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικής επενδυτικής σταθερότητας. Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να προσελκύσεις επενδύσεις, όταν συνεχώς μιλάμε για αξιολογήσεις και αβεβαιότητες; Κάτω λοιπόν από προϋποθέσεις, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός για την οικονομία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%.

Ακούγονται καλά όλα αυτά, πλην όμως το ζητούμενο είναι το πόσο εύκολη είναι η επίτευξη ενός τόσο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Το +4% στο ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται εύκολα.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί από τον υπό ψήφιση αναπτυξιακό νόμο;

Θα έλεγα πως δεν είναι ικανοποιημένοι. Πιστεύω πως προτεραιότητα στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο είναι οι επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια. Άρα, ο αναπτυξιακός νόμος θα έπρεπε να προσφέρει επιχορηγήσεις, ιδίως σε μια περίοδο έντονης χρηματοπιστωτικής στενότητας. Άρα, το περιεχόμενο του σχετικού προσχεδίου δεν αρκεί.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης ισχυρίζεται πως στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να είναι η στήριξη των ήδη υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων και όχι η αποκλειστική εστίαση σε νεοφυείς εταιρείες.

Θα έλεγα πως συμφωνώ μαζί του. Καλές είναι οι ξένες επενδύσεις και οι καινοτομίες. Ωστόσο ψάχνουμε συνεχώς για ξένους επενδυτές και για καινοτομίες, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς, κατά βάση, βιομηχανικές επιχειρήσεις με ήδη διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγή τους, αυξάνοντας τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές μάλιστα, περιορίζουν την παραγωγή τους, επειδή απλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες.

Πώς εξελίσσεται φέτος η πορεία του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, η εγχώρια παραγωγή συνεχίζει και φέτος να ακολουθεί πτωτική πορεία. Το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάστακτο και πολύ ακριβότερο σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν και άλλα σοβαρά δομικά προβλήματα, όπως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και φυσικά η έλλειψη χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα. Μια σειρά ζητημάτων που έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια στην Πολιτεία, δυστυχώς, δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Ακούμε στην αρχή καλά λόγια και μετά σχεδόν τίποτε.

Δυστυχώς βλέπουμε εταιρείες να κλείνουν από τον χώρο του υφάσματος, ή έστω να περιορίζεται ο αριθμός στις βάρδιες σε κάποιες από αυτές τις μονάδες.

Πάντως, οι εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών παρουσιάζουν φέτος ένα μονοψήφιο ποσοστό ανόδου, γύρω στο 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v