Εγγλέζος: ΣΕΔ και πανεπιστήμια «παρακολουθούν» τις εισηγμένες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος μιλά στο Euro2day.gr για το πρόγραμμα παρακολούθησης των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών σε συνεργασία με επτά πανεπιστήμια.

Εγγλέζος: ΣΕΔ και πανεπιστήμια «παρακολουθούν» τις εισηγμένες

Με στόχο τη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, αλλά και την προώθηση και ανάδειξη της ουσιαστικής εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά από τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου το πρόγραμμα παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών.

Για τα οφέλη και τους στόχους προγράμματος που γίνεται με τη συνδρομή επτά ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, μιλά στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΕΔ κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος.

Κύριε Εγγλέζο, τι είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που «τρέχει» φέτος για δεύτερη χρονιά ο ΣΕΔ, μετά την περυσινή πιλοτική εφαρμογή του;

Το πρόγραμμα παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων γίνεται για δεύτερη χρονιά από τον Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου σε συνεργασία με επτά-οκτώ ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς φέτος προστέθηκαν το ΕΚΠΑ, τα ΤΕΙ της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο της Θράκης και το Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Στόχος του προγράμματος είναι να έρχονται σε επαφή οι φοιτητές και γενικότερα η ακαδημαϊκή κοινότητα με τα στελέχη της αγοράς και τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι φοιτητές μαθαίνουν στην πράξη για το πώς διεξάγεται μια γενική συνέλευση, καθώς πέρα από την εκεί φυσική τους παρουσία έχει προηγηθεί η δημιουργία ομάδων εργασίας για την προεργασία, την ενημέρωση και τη σύνταξη-υποβολή ερωτηματολογίου που συμπληρώνεται από τις εταιρείες.

Πέρα από τους κανόνες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων, τομείς που εξετάζονται είναι η εταιρική διακυβέρνηση, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, οι οικονομικές καταστάσεις, οι σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή, η παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου (ανεξάρτητων και μη) στη συνέλευση και αρκετά άλλα.

Η παρακολούθηση των τακτικών ετήσιων -απολογιστικών στην πράξη- γενικών συνελεύσεων αποτελεί ένα «σχολείο» για τους φοιτητές και στόχος μας είναι το φετινό πρόγραμμα να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών, από όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους και σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη της χώρας μας.

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους φοιτητές και επίσης ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ένα πανεπιστήμιο, προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια, όταν αυτή ολοκληρωθεί την 30ή Ιουνίου.

Ποιοι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή του ΣΕΔ;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω του καθηγητές των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων που στηρίζουν ενεργά την προσπάθειά μας αυτή.

Αναμφίβολα αναγνωρίζουμε τη στήριξη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας -το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του- και ειδικότερα τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη.

Υπέρ του προγράμματος αυτού βέβαια, έχουν εκδηλωθεί -μεταξύ πολλών άλλων- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ένωση των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και πολλές εισηγμένες εταιρείες που βλέπουν το συμφέρον τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, ποιος είναι ο απώτερος στόχος του ΣΕΔ μέσα από το πρόγραμμα παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων; Η πίεση των εταιρειών προς αυτή την κατεύθυνση;

Αν θέλαμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τις εισηγμένες εταιρείες, είχαμε άλλους τρόπους όπως π.χ. να παραστούμε στις γενικές συνελεύσεις με την ιδιότητα του μετόχου, έχοντας προηγουμένως δώσει λίγα ευρώ προκειμένου να αποκτήσουμε δέκα-είκοσι τίτλους.

Αρχικά αποσκοπούμε στο να επικοινωνήσουμε με φιλικό τρόπο στις εταιρείες πως είναι προς όφελός τους να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και ειλικρινή εταιρική διακυβέρνηση. Όλα τα σοβαρά επενδυτικά fundς του εξωτερικού, προκειμένου να επενδύσουν κεφάλαια σε μια εταιρεία, το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν είναι η εταιρική διακυβέρνηση και στη συνέχεια τα οικονομικά στοιχεία και όλα τα άλλα. Και βέβαια υπάρχει επίσης το ζήτημα του σεβασμού των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας.

Τα κόλπα που ορισμένοι χρησιμοποιούσαν παλιά για να προφασιστούν πως ακολουθούν την εταιρική διακυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν. Εμείς γνωρίζουμε τι κάνει κάθε εταιρεία, χωρίς να μας το πει. Βλέπουμε τη γενικότερη φιλοσοφία της και από την ιστοσελίδα της και μόνο, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πολλά πράγματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα παρακολούθησης γενικών συνελεύσεων με τη συνέλευση της εταιρείας Π. Πετρόπουλoς. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;

Δεν πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση αυτή, προκειμένου να μην επηρεάσω τη δουλειά των φοιτητών. Ανεξάρτητα πάντως από το αν όλα λειτουργούν άριστα ή όχι, γεγονός είναι πως η Π. Πετρόπουλoς συγκαταλέγεται στις σοβαρές εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και απόδειξη είναι οι οικονομικές της επιδόσεις σε περίοδο κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v