ΧΑΚ: MoU με δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Νώντας Μεταξάς μιλά στο Euro2day.gr για τις κινήσεις που επιχειρούνται προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα της τοπικής αγοράς. Αρχικό ενδιαφέρον ελληνικής ενεργειακής εταιρείας για τη Νέα Αγορά.

ΧΑΚ: MoU με δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σειρά κινήσεων προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον και ο όγκος εργασιών της τοπικής αγοράς μέσα από την προσθήκη νέων προϊόντων, μέσα από την προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό και μέσα από διεθνείς συνεργασίες, επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ κ. Νώντας Μεταξάς μιλά στο Euro2day.gr και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συζητήσεις που διεξάγονται με δύο ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς Ομίλους, αλλά και για τον στόχο προκειμένου να ξεκινήσει στην Κύπρο η διαπραγμάτευση ισλαμικών ομολόγων.

Κινητικότητα επίσης παρατηρείται και στη Νέα Αγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου, όπου ελλαδική εταιρεία από τον χώρο της ενέργειας έχει ήδη εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον ένταξης.

Κύριε Μεταξά, πώς επηρεάστηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από την οικονομική κρίση του 2013;

Το ΧΑΚ πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει σε καθημερινή βάση τις συνέπειες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013. Είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών μας επικεντρωνόταν στους τραπεζικούς τίτλους. Από τότε λοιπόν, η Λαϊκή Τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση και η μετοχή της σταμάτησε να διαπραγματεύεται. Επίσης, ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου αφού ξεκίνησε να διαπραγματεύεται εκ νέου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκείνο που συγκέντρωνε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Όλοι ευχόμαστε την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα και αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε αναμφίβολα θα ωφεληθεί και το ΧΑΚ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Προσπαθούμε λοιπόν να τονώσουμε το ενδιαφέρον και τον όγκο εργασιών του ΧΑΚ μέσα από την προσθήκη νέων προϊόντων, μέσα από την προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό και μέσα από διεθνείς συνεργασίες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν την τάση και σε διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτικές είναι οι προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της Νέας Αγοράς, προσελκύοντας εταιρείες τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Στη συγκεκριμένη Αγορά υπάρχουν εταιρείες από την Κύπρο, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κίνα.

Αληθεύει ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας, προκειμένου να υποβάλει αίτηση ένταξης στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ;

Ναι, αλήθεια είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εγγραφής από ελλαδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας και το όλο θέμα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.

Πέρα από την υπάρχουσα Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ του ΧΑΚ και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, προσπαθείτε να συνάψετε και άλλες διεθνείς συνεργασίες. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Βεβαίως. Έχουμε υπογράψει MοU με δύο μεγάλους ομίλους ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των οποίων τα ονόματα δεν μπορώ να αναφέρω. Αυτό που επιδιώκουμε -γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των συζητήσεων- είναι συμφωνίες με στόχο τη δυνατότητα εγγραφής εταιρειών και μελών. Δεν μιλάμε για κοινές πλατφόρμες, αλλά για τη δυνατότητα μιας εταιρείας των αγορών αυτών να εγγραφεί στη δική μας χρηματιστηριακή αγορά και αντίστροφα.

Με το ζήτημα των ισλαμικών ομολόγων, τι ακριβώς ισχύει;

Τα ισλαμικά ομόλογα είναι ένα είδος χρηματοδότησης. Εκδίδονται προφανώς σε χώρες που ισχύει ο ισλαμικός νόμος. Τα ισλαμικά ομόλογα δεν έχουν τόκο και αμείβουν τους επενδυτές με άλλο τρόπο. Στόχος μας λοιπόν είναι τέτοιου είδους προϊόντα να μπορέσουν να διαπραγματεύονται στο κυπριακό χρηματιστήριο. Τονίζω ωστόσο, ότι προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά συμφωνία επί του θέματος. Πάντως, τυχόν εγγραφή τέτοιων ομολόγων θα φέρει σημαντική ρευστότητα στην αγορά μας, με πολλαπλά οφέλη μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v