H Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας καταφέρνει να διατηρεί σε πολύ καλό επίπεδο τη ρευστότητά της και να παραμένει σε κερδοφόρο πορεία, παρά την εγχώρια οικονομική κρίση και την καθίζηση των επενδύσεων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Κρεμμύδας μιλά στο Euro2day.gr για τους λόγους που καθιστούν ανταγωνιστική την εταιρεία, για τις εξαγωγικές της προοπτικές, καθώς και για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε περίπτωση που βελτιωθούν τα δεδομένα σε περιοχές όπως η Ελλάδα, η Λιβύη και η Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους Έλληνες πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τους πολιτικούς να αποφασίσουν σοβαρά να στηρίξουν τις επενδύσεις στην οικονομία.
Κύριε Κρεμμύδα ποιο είναι το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας;
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο του βιομηχανικού-υδραυλικού εξοπλισμού. Προσφέρει λοιπόν προϊόντα σε όλα τα μεγάλα projects που εκτελούνται, όπως διυλιστήρια, ναυπηγικές εργασίες, εμπορικά κέντρα, έργα κλιματισμού, πυρόσβεσης, φρεάτια δρόμων και τόσα άλλα.
Στο κύριο αντικείμενο της εταιρείας δραστηριοποιούνται 4-5 επιχειρήσεις, με τις 2-3 να είναι οι μεγαλύτερες σε μέγεθος. Στο κομμάτι αυτό, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας ελέγχει περίπου το 40% της εγχώριας αγοράς. Φυσικά, υπάρχει και ανταγωνισμός από το εξωτερικό.
Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας σε σχέση με έναν ανταγωνιστή από το εξωτερικό;
Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Είμαστε ανταγωνιστικοί, γιατί ακολουθήσαμε μια σοβαρή και σωστή πολιτική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο γιατί προχωρήσαμε στις απαιτούμενες επενδύσεις, αλλά και γιατί από οικονομικής άποψης, δεν αντιμετωπίσαμε ταμειακά προβλήματα, ούτε επιβαρυνθήκαμε με υψηλούς τόκους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ έχουμε ίδια κεφάλαια 22 εκατ., ο τραπεζικός μας δανεισμός είναι μόλις 2 εκατ., ενώ δεν πληρώσαμε ποτέ επιτόκια της τάξεως του 7%, του 8% και του 10%. Ακόμη και τις επενδύσεις της θυγατρικής μας στο χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων, τις αυτοχρηματοδοτήσαμε.
Επηρεαστήκατε από την επιβολή των capital controls στα μέσα της περυσινής χρονιάς;
Δεν αντιμετωπίσαμε ουσιαστικό πρόβλημα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, διότι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε εισαγωγές. Αντίθετα, επηρεάστηκαν ορισμένοι πελάτες μας, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δικές μας δουλειές.
Η πορεία της ΓΕΒ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επενδύσεις, οι οποίες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης; Πώς αντιδράσατε;
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποχρεωθήκαμε σε σοβαρή υποχώρηση των πωλήσεών μας, αλλά καταφέραμε να αποφύγουμε τα ζημιογόνα αποτελέσματα μέσα από τις εξαγωγές, που υλοποιούμε είτε απ' ευθείας, είτε μέσω των τεχνικών εταιρειών, αρκετές εκ των οποίων βγήκαν στο εξωτερικό.
Οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών μας πωλήσεων και υλοποιούνται σε πάρα πολλές χώρες. Φυσικά, μας επηρέασαν -εκτός όλων των άλλων- και εξελίξεις όπως οι πόλεμοι σε Λιβύη-Ιράκ (παραδοσιακοί πελάτες μας) και η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου (έχει σταματήσει διεθνώς μια σειρά από επενδυτικά έργα).
Πώς εξελίχθηκε το 2015 και ποιες οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή χρονιά;
Το 2015 σημειώσαμε κύκλο εργασιών περίπου ανάλογο με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, αλλά πήγαμε καλύτερα στο μέτωπο των αποτελεσμάτων.
Για το 2016 ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν για καλή χρονιά, γιατί έχουμε βελτιωθεί σε πολλά πράγματα. Ωστόσο το πώς τελικά θα πάμε δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις γενικότερες εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η εταιρεία βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε να είναι, αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα, όπου ενώ όλοι συμφωνούμε πως για να λυθεί το πρόβλημα ο μοναδικός τρόπος είναι να αυξηθούν οι δουλειές και οι επενδύσεις, ταυτόχρονα σαμποτάρουμε τις επενδύσεις! Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε και να πάμε μπροστά.
Πόσο αισιόδοξος είστε για την ελληνική οικονομία;
Επιβάλλεται να αλλάξει η κουλτούρα των Ελλήνων και να προχωρήσουμε όλοι στην αυτοκριτική μας, διότι τα περισσότερα λάθη τα κάναμε εμείς οι ίδιοι, είτε επιχειρηματίες είμαστε, είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε άλλοι.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλοι μας θέλουμε να επιβαρύνουμε όλους τους άλλους και εμείς να μη θιγούμε στο παραμικρό. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι στα δημόσια έσοδα. Αναλόγως με την οικονομική μας κατάσταση, πρέπει να πληρώσουμε τους φόρους που μας αναλογούν και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά να πάνε εκεί που χρειάζεται η οικονομία: Όχι στο κράτος, αλλά στην υποστήριξη επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει ο κόσμος να βρει δουλειά και θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Οι πολίτες λοιπόν θα πρέπει να απαλλάξουμε τους πολιτικούς από φόβο του αποκαλούμενου πολιτικού κόστους. Ο καθένας μας λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες του και να πληρώσει αυτό που του αναλογεί. Και φυσικά όλοι να είμαστε απαιτητικοί για το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα.
Ας φωνάξουμε δέκα «σοφούς» να βγάλουν ένα πρόγραμμα και να πουν πως από εδώ και στο εξής πώς θα ξεκινήσει μια σωστή πολιτική. Διαφορετικά, θα βλέπουμε σε λίγα χρόνια τη Βουλγαρία και θα τη θεωρούμε μια πλούσια χώρα...
Τι ποσοστό των παραγωγικών της δυνατοτήτων χρησιμοποιεί η εταιρεία;
Με το υπάρχον μέγεθος, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε διπλάσιο, ή και τριπλάσιο κύκλο εργασιών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα μεγάλες παραγγελίες, γιατί όλα αυτά τα έργα έχουν νεκρώσει.
Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα κατάσταση δείχνει τις δυνατότητες που έχει η εταιρεία σε περίπτωση αλλαγής του εγχώριου περιβάλλοντος, ή και του περιβάλλοντος στο εξωτερικό (πχ να ξαναρχίσουν οι δουλειές σε Λιβύη και Μέση Ανατολή).
Εμείς από τα 45 εκατ. πωλήσεις πριν την κρίση κατεβήκαμε στα 25, ενώ είχαμε προετοιμαστεί έτσι ώστε τα 45 να τα κάνουμε 80 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που μπορούμε -με την προσθήκη ορισμένων ατόμων ακόμη- να πιάσουμε τα 80 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 1990. Το έχετε μετανιώσει;
Γιατί να το μετανιώσουμε; Καθόλου. Αντί το 1990 η εταιρεία να πουληθεί σε ξένους που μας έκαναν τότε σχετική πρόταση, προτιμήσαμε να τη βάλουμε στο χρηματιστήριο. Αντλήσαμε κάποια κεφάλαια που τα επενδύσαμε. Δεν έχουμε πολλά δάνεια, δεν κάναμε τρελά πράγματα, το 50% των κερδών το επενδύαμε συστηματικά στην εταιρεία, και εξ' αιτίας όλων αυτών, καταφέρνουμε να διατηρούμαστε στην κερδοφορία.