Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου κ. Ευάγγελος Χαϊδάς προχωρεί σε έναν απολογισμό του 2015, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρήση.
Ο όμιλος θα επικεντρωθεί στη βασική του δραστηριότητα -αυτή του μαρμάρου- ερευνώντας και για νέα λατομεία και ανοίγοντας συνεχώς νέες γεωγραφικές αγορές, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ήδη μάλιστα από το 2015 η Ικτίνος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και σε χώρες της Νότιας Αμερικής.
Αντίθετα, στασιμότητα αναμένεται να επικρατήσει τόσο στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στην εκμετάλλευση του μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη.
Κύριε Χαϊδά, πώς εξελίχθηκε το 2015 για την εταιρεία σας; Ποιο ποσοστό των εργασιών σας αφορά πωλήσεις στο εξωτερικό;
Θεωρώ πως η πορεία της εταιρείας το 2015 ήταν ικανοποιητική, αν λάβουμε υπόψη μας την επιβολή των capital controls και γενικότερα την κρίση που επικράτησε στην ελληνική οικονομία. Εμείς λοιπόν μέσα σ' αυτό το κλίμα καταφέραμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας περίπου κατά 25%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών μας -κοντά στο 85%- να αφορά εξαγωγές.
Θα ήθελα να επισημάνω πως ανοίξαμε καινούριες αγορές στη Νότιο Αμερική, ενώ επίσης κινηθήκαμε δυναμικά στη Μέση Ανατολή και φυσικά στην παραδοσιακή αγορά της Κίνας και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής. Γενικότερα διευρύναμε την γκάμα των γεωγραφικών μας προορισμών, προσπαθώντας να μην εξαρτόμαστε από μία κυρίως χώρα όπως συνέβαινε παλαιότερα με την Κίνα.
Γνωρίζετε πολύ καλά την Κίνα, λόγω της πολυετούς σας δραστηριοποίησης στη συγκεκριμένη χώρα. Μπορείτε να μας πείτε πώς έχουν εκεί τα πράγματα;
Στην Κίνα, τα κτίρια και οι οικοδομικές εργασίες χρηματοδοτούνται από δανειοδοτήσεις τραπεζών. Κάποια στιγμή λοιπόν τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το πώς θα αποπληρωθούν όλα αυτά τα δάνεια. Γεγονός είναι ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονταν αλματωδώς και πως κάτω από εκείνες τις συνθήκες, η κυβέρνηση θέλησε να βάλει ένα φρένο στην όλη κατάσταση, σταματώντας τις δανειοδοτήσεις που δίδονταν με μεγάλη ευχέρεια.
Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί ως ένα βαθμό η οικοδομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν ακόμη τεράστιες ανάγκες. Και αυτό, γιατί εκτός από τις παραθαλάσσιες πόλεις, υπάρχουν και αστικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας με δύο έως πέντε εκατομμύρια κατοίκους, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε στάδιο υποανάπτυξης και κάποια στιγμή πρέπει να αναπτυχθούν. Πιστεύω λοιπόν πως σιγά-σιγά, μετά την κάμψη που παρατηρήθηκε, η αγορά θα επανέλθει.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016;
Υπάρχει αναμφίβολα μειωμένη ορατότητα και οι επιχειρήσεις περιμένουν να δουν το τι τελικά θα γίνει με την εκπλήρωση των συμφωνιών και των μέτρων που έχει υπογράψει η χώρα. Βέβαια, αν ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα και μπορέσει να μπει η οικονομία σε μια βάση, οι προοπτικές είναι μεγάλες, αν συνεκτιμήσει κάποιος και την υστέρηση που έχει παρατηρηθεί κατά την τελευταία εξαετία.
Ποια στρατηγική αναμένεται να ακολουθήσει η εταιρεία στη βασική της δραστηριότητα που είναι αυτή του μαρμάρου;
Με την πρώτη ύλη που διαθέτουμε στα λατομεία μας (μάρμαρα μονοπωλιακά και περιζήτητα στο εξωτερικό) και τη ζήτηση που φαίνεται να κινείται στο διεθνές στερέωμα, προϋπολογίζουμε για φέτος ανοδικές πωλήσεις.
Στην εσωτερική αγορά έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό όνομα στις κατασκευές μαρμάρου. Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες που μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τέτοιου είδους κατασκευαστικά έργα. Στόχος μας είναι οι μεγάλες κατασκευές, όπως ξενοδοχεία, βίλες και σπίτια πολυτελείας.
Επιπρόσθετα, στόχος μας είναι η εξεύρεση πρώτης ύλης μέσα από νέα λατομεία (έχουμε πολλές άδειες ερευνών), έτσι ώστε να προσθέσουμε σταδιακά στην γκάμα της παραγωγής μας και άλλα προϊόντα μαρμάρου.
Τι εξελίξεις υπάρχουν στους δευτερεύοντες τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το τουριστικό project στην Κρήτη;
Η δραστηριότητά μας στην ενέργεια δεν έχει οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί από τη στιγμή της επένδυσης μέχρι σήμερα, το κράτος δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα μειώνοντας τις τιμές. Το μοναδικό αιολικό πάρκο το οποίο δουλεύουμε, σημειώνει οριακά ή και καθόλου κέρδη. Η ουσία είναι ότι έχουμε διακόψει τις προσπάθειες επέκτασής μας στον κλάδο, μέχρι ότου τουλάχιστον ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι. Στον τουριστικό τομέα, η επένδυση στην Κρήτη δεν εξαρτάται από εμάς (η εισηγμένη κατέχει το 20%).