”Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης στην κινητή”

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης στην κινητή τηλεφωνία τονίζει ο κ. Ε. Σαρσέντης, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων & Στρατηγικής Ανάπτυξης της Cosmote, εκτιμώντας ότι το triple play δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο το βλέπουν ορισμένοι. Τι δήλωσε για την πιθανή επιστροφή μερίσματος, τον Γερμανό, τα νέα προϊόντα και τη ”συνεργασία” με τη μητρική.

”Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης στην κινητή”
Συνέντευξη στον Φώτη Κόλλια

Τα ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η Cosmote για το πρώτο εξάμηνο του 2007 (αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14%, χωρίς τη Γερμανός, και αύξηση του EBITDA κατά 17,5%) συνοδεύονται και από ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύουν τα οφέλη από την εξαγορά της Γερμανός και την παρουσία της εταιρίας στις γειτονικές αγορές.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, η Cosmote βελτίωσε το EBITDA κατά 17,5% όταν την ίδια περίοδο οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί της Ευρώπης παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, μείωση του EBITDA κατά 3% και στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της Γηραιάς Ηπείρου τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 3%, επισημαίνει ο κ. Ευρίκος Σαρσέντης, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάπτυξης.

Η Cosmote στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ”υποσκέλισε τον ανταγωνισμό στις τέσσερις από τις πέντε αγορές όπου δραστηριοποιείται καθώς ήταν πρώτη με βάση τις καθαρές νέες συνδέσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία”, προσθέτει.

Ο κ. Σαρσέντης υποστηρίζει ότι η απόδοση της Γερμανός κινείται πέραν των αρχικών προσδοκιών της διοίκησης μετά τη διακοπή συνεργασίας με τις άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα η Γερμανός έχει ”υπερδιπλασιάσει τις καθαρές νέες συνδέσεις για την Cosmote σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο και έχει συμβάλει καταλυτικά σε αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία”.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου της χρονιάς, που η Γερμανός δουλεύει αποκλειστικά για την Cosmote ”προσέλκυσε 18% περισσότερους πελάτες συμβολαίου σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο”. Το τελευταίο δωδεκάμηνο η Γερμανός έχει φέρει στην Cosmote 1,8 εκατ. πελάτες συνολικά, αναδεικνύοντας την εταιρία πρώτη σε νέες συνδέσεις, σε όλες τις αγορές, τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Τις περαιτέρω επιδιώξεις του ομίλου περιέγραψε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγ. Μαρτιγόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η ρευστότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για κινήσεις περαιτέρω επέκτασης.

Στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συγκεκριμένες κινήσεις θα εξεταστεί η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

”Προφανώς δεν μιλάμε για πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα” ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρσέντης και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ενεργά κάποια υποψήφια εξαγορά. ”Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια πρόταση σε λογική τιμή, που ταιριάζει στη στρατηγική μας και μπορεί εύλογα να προσθέσει αξία, θα κινηθούμε”.

Ως προφανής στόχος επέκτασης της Cosmote φαίνονται ορισμένες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία και η Σλοβενία. Πάντως, κατά τον κ. Σαρσέντη, ”το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν νεότερα για την τυχόν επιστροφή κεφαλαίου εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου”. Υπενθυμίζεται ότι και το 2005 η Cosmote είχε δώσει πρόσθετο μέρισμα 90 ευρωλεπτών ανά μετοχή.

Η άμεση επέκταση στις συνδυασμένες υπηρεσίες σταθερής και κινήτης τηλεφωνίας (triple play, δηλαδή σταθερή - κινητή τηλεφωνία και πρόσβαση στο Διαδίκτυο με έναν λογαριασμό) έχει ήδη ανακοινωθεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ. Ποιος, όμως, θα παρέχει τις νέες υπηρεσίες; Η Cosmote ή ο ΟΤΕ;

”Ετοιμάζουμε πακέτα υπηρεσιών και όταν έρθει η ώρα θα σας το ανακοινώσουμε” υποστήριξε ο κ. Μαρτιγόπουλος κατά την τηλεδιάσκεψη. Όσο για το ποιος θα τα παρέχει, ο κ. Σαρσέντης επισημαίνει ότι ”υπάρχουν μοντέλα εμπορικής συνεργασίας ώστε ο ΟΤΕ και η Cosmote να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τις νέες υπηρεσίες”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ”το triple play δεν είναι όσο κρίσιμο το βλέπουν ορισμένοι για την ανάπτυξη της εταιρίας καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στην κινητή τηλεφωνία”. ”Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η κινητή τηλεφωνία είχε μερίδιο περί το 37% στη συνολική εξερχόμενη κίνηση (σταθερή και κινητή τηλεφωνία)”, λέει ο διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Cosmote.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θεωρείται από τον κ. Σαρσέντη χαμηλό και ενδεικτικό των περιθωρίων ανάπτυξης της αγοράς (έστω και αν θα συνεχίσουν να ασκούνται πιέσεις στις τιμές) καθώς σε αρκετές αγορές της Ευρώπης προσεγγίζει το 50% και σε ορισμένες κινείται κοντά στο 60%.



Οι αναλυτές δεν ρώτησαν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη τη διοίκηση της Cosmote για τα γνωστά σχέδια περί πλήρους μετοχικού ελέγχου της εταιρίας από τον ΟΤΕ. Όμως, το σενάριο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα όσων παρακολουθούν την εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.

”Και ποιος δεν θα ήθελε να ελέγχει το 100% της Cosmote” περιορίζεται να δηλώσει ο κ. Σαρσέντης, ο οποίος προσθέτει ότι η πρόταση για πλήρη μετοχικό έλεγχο από τον ΟΤΕ κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με σχόλια αναλυτών, οι απορροφήσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας από τα πρώην μονοπώλια της Ευρώπης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αντίστροφα αποτελέσματα: Η Orange, για παράδειγμα, απορροφήθηκε από τη France Telecom, αλλά έχασε την πρώτη θέση στη βρετανική αγορά από την αυτόνομη O2 (προ μηνών πέρασε στον όμιλο Telefonica).

Αντίστοιχες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν και στην Ιταλία όταν η Telecom Italia απορρόφησε την TIM.

Παρά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγ. Βουρλούμη, ο Οργανισμός δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει οριστική απόφαση για πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cosmote. Επειδή θα κληθεί να δαπανήσει περί τα 2,5 - 3 δισ. ευρώ για την αγορά του ποσοστού της μειοψηφίας, ενδεχομένως εξετάζει εναλλακτικούς, αποδοτικότερους, τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων.

* Ο κ. Ευρίκος Σαρσέντης είναι Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Cosmote

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v