Τρεις όροι Θεοδωράκη για μετεκλογική συνεργασία

Το «νέο» έχει σχέση με τις ιδέες ξεκαθαρίζει ο Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στο Euro2day.gr. Οι προτάσεις σε φορολογία και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις. Ζητά μπόνους για εταιρείες με «λευκό ποινικό μητρώο». Πώς απαντά στο «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης».

Μετεκλογική συνεργασία υπό τρεις βασικούς προγραμματικούς όρους και με ταυτόχρονη συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν κυβερνητικό σχήμα αποδέχεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης. 

Δέσμευση για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύγκρουση με τη «μικρή και μεγάλη διαφθορά», και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας αποτελούν τα προαπαιτούμενα του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ωστόσο επιμένει και στη στελέχωση της κυβέρνησης με κατάλληλα πρόσωπα, εκτιμώντας ότι οι θεσμοί στη χώρα λαμβάνουν υπόσταση και περιεχόμενο από τα πρόσωπα που τους υπηρετούν. «Αν βάζεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων τον Λαφαζάνη, ή έχεις πολύ χιούμορ ή είσαι ανίκανος», αναφέρει χαρακτηριστικά για να εξηγήσει τη θέση του.

Αναγνωρίζει την ψήφιση του Μνημονίου εκ μέρους του κόμματος του ως «αναγκαίο κακό» και την εκτέλεση του ως δέσμευση ωστόσο υποστηρίζει ταχύτατες μεταρρυθμίσεις «που θα οδηγήσουν σε γρήγορη έξοδο από τα μνημόνια». Θεωρεί ότι με την επίτευξη κάθε στόχου που ορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα υποστήριξης όσων πραγματικά επλήγησαν, και όχι για «τους ψηφοφόρους κομμάτων και συντεχνιών».

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις για τις οποίες εκτιμά ότι θα έπρεπε να υπάρχει ταχεία διαδικασία διευκόλυνσης τους, ελέγχοντας μόνον το σκέλος της νομιμότητας τους. «Δεν είναι αρμόδιος ο κάθε υπουργός να σταματά μια επένδυση» αναφέρει σημειώνοντας ότι υπάρχουν ισχυροί θεσμοί όπως το ΣτΕ που μπορούν να αποφανθούν. Αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις πολιτών έναντι προθέσεων για επενδύσεις, εκτιμώντας ότι «η κοινή γνώμη δεν παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση».

Ο χρόνος που κατασπαταλά η γραφειοκρατία είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη μοιραίος τόσο για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, όσο και για τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Πέρα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, ωστόσο, εισηγείται φορολογική ελάφρυνση για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, προνόμια και κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις και μπόνους για όσες επιχειρήσεις προσφέρουν στην απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Μένοντας στο κομμάτι της οικονομίας, καταφέρεται προσωπικά εναντίον του τέως πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, θεωρώντας τον υπεύθυνο για το κλείσιμο των τραπεζών, σημειώνοντας μάλιστα ότι τον είχε προειδοποιήσει.

Καταλήγει πως παρά τις εντάσεις των προεκλογικών ημερών, διατηρεί καλό επίπεδο επικοινωνίας με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Αλ. Τσίπρα. Συμπληρώνει δε πως ανεξάρτητα από το πώς και με ποιους θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη, καθώς «απαιτείται συνυπευθυνότητα για τις λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v