Beyrer: Συμφωνήστε πρώτα στους... αριθμούς

Μια καλή αρχή είναι να... συμφωνήσετε στα πραγματικά δεδομένα με τους δανειστές, τονίζει ο M. Beyrer, γενικός διευθυντής των ευρωπαϊκών βιομηχανιών (BusinessEurope). Προτεραιότητα στη συμφωνία και τη ρευστότητα. Πού απαιτούνται μεγάλες αλλαγές.

Beyrer: Συμφωνήστε πρώτα στους... αριθμούς

Ο Markus Beyrer, στέλεχος που συνδέει την πολιτική εμπειρία (ήταν ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Αυστριακού καγκελαρίου Wolfgang Schüssel την περίοδο 2000 – 2002) με την πολυετή θητεία σε σειρά θέσεων του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει πως για να βγει η Ελλάδα από την πολυετή κρίση «πρώτα πρέπει να συμφωνήσει στην ανάγκη των αλλαγών».

O κ. Beyrer, που βρέθηκε στην Αθήνα για την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, υποστηρίζει πως σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, ανάμεσα σε αρκετά άλλα, «είναι η εμπιστοσύνη».

Επιπλέον, «ενώ πριν από έξι μήνες υπήρχαν θετικές εκτιμήσεις, τώρα έχουμε επιστρέψει σε προβλέψεις για την ανάπτυξη που κινούνται κοντά στο μηδέν. Πρέπει η σημερινή εικόνα να αντιστραφεί. Αυτό που συνέβη το τελευταίο τρίμηνο είναι πως δεν ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη, αν μπορώ να το διατυπώσω έτσι, όταν όλοι γνωρίζουμε τη σχέση της με την οικονομία».

Όσο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε το σχέδιο που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές να είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ο κ. Beyrer επισημαίνει: «Πράγματι η προηγούμενη συνταγή είχε σοβαρές επιπτώσεις στους Ελληνες, γεγονός που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Κανένας δεν είπε πως όλα τα συστατικά της συνταγής ήταν εξαιρετικά επειδή ολόκληρη η ευρωζώνη έπρεπε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ήταν καινούργια, αρκετά επικίνδυνη και δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί. Πρέπει, όμως, να επισημάνω πως με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις καταφέραμε ως ευρωζώνη να επιβιώσουμε».

Ο γενικός διευθυντής του BusinessEurope προσθέτει, επίσης: «Η συνταγή δούλεψε στις περισσότερες χώρες. Το βλέπεις στην Ιρλανδία που εμφανίζει πάλι εικόνες που θυμίζουν τον κελτικό τίγρη, με ρυθμό ανάπτυξης περί το 5%, ενώ η Ισπανία θα αναπτυχθεί φέτος κοντά στο 3%». Όπως εξηγεί, «φυσικά και απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι να καταλάβουν οι πολίτες το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Φυσικά και όταν φτιάχνεις ένα σχέδιο στο χαρτί πρέπει να υπάρχει και αντίκτυπο σε αυτούς, π.χ. μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτό είναι κατανοητό. Όμως πρέπει να ξεκινήσεις».

Για τον Markus Beyrer, «μια καλή αρχή είναι να συμφωνήσεις στα πραγματικά περιστατικά και στους αριθμούς (facts and figures). Αφού συμφωνήσεις σ’ αυτά τότε έχεις μια γενική εικόνα και με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα μπορείς να συζητήσεις ανάλογα και με τις ιδεολογικές διαφορές. Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Alfred Gusenbauer (2007 – 2008), είχε πει «φοβάμαι τα μηνύματα από τους σημαντικούς υπολογισμούς», γιατί στο τέλος της ημέρας δεν μπορείς να αγνοήσεις το μήνυμα των βασικών αριθμητικών υπολογισμών». 

«Τώρα άμεση προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί συμφωνία» λέει ο κ. Beyrer. Στη συνέχεια, τονίζει, «πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια. Πρέπει να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια γιατί όσο καθυστερεί η ρύθμισή τους, τόσο και διογκώνονται. Στην Ισπανία το έκαναν αυτό».

Κρίσιμες και οι ιδιωτικοποιήσεις

Προτεραιότητα θεωρεί και τις ιδιωτικοποιήσεις, θέμα το οποίο έχει απασχολήσει επί πολλές εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Όπως επισημαίνει, «είμαι ο πρώτος που καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να πωλήσεις ένα κρατικό περιουσιακό στοιχείο στη χειρότερη στιγμή για την αξία του. Αυτό το καταλαβαίνω. Από την άλλη υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν χρειάζεται να βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του Δημοσίου. Ο ΟΤΕ είναι κατά τη γνώμη μου ένα καλό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης. Η κρατική ιδιοκτησία δεν είναι πάντα πηγή αποδοτικότητας, για να το πω ευγενικά».

Μεγάλες αλλαγές απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος λέει ο Markus Beyrer: «Η Ελλάδα είναι μεν ειδική περίπτωση, αλλά δεν είναι η μοναδική. Τα ίδια προβλήματα τα εντοπίζεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είναι τόσο διογκωμένα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Όταν κάποιος κάνει μια επένδυση θέλει να γνωρίζει πότε θα διευθετηθεί ένα ζήτημα στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα. Όταν χρειάζονται δέκα χρόνια είναι σοβαρό πρόβλημα. Φυσικά και υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο ζήτημα, αλλά όχι τόσο διογκωμένο. Το ίδιο ισχύει και με την αδειοδότηση βιομηχανιών».

Οσο για τα επιχειρήματα, που έχουν καταθέσει και εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, σύμφωνα με τα οποία οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν αφήνουν την οικονομία να πάρει ανάσα και να αναπτυχθεί, ο κ. Beyrer θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, «την ίδια στιγμή όμως πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη πως θα γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις». Όπως λέει, «πράγματι η οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δυσκολεύουν την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα δομικά προβλήματα της οικονομίας υπήρχαν και πριν από την κρίση και πρέπει να τα λύσετε. Τα προβλήματα αυτά δεν προκλήθηκαν από τους θεσμούς. Υπήρχαν».

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Beyrer είχε υποστηρίξει πως η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Εκτίμησε πως η συνεργασία με τη Μόσχα μπορεί να αποφέρει καρπούς π.χ. στον ενεργειακό τομέα, χωρίς να αποτελεί αντίδοτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v