Η αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική προοπτική της χώρας πλήττει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις, τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης. Εκτιμά ωστόσο ότι φέτος, παρά τη συγκράτηση που εμφανίζουν οι κρατήσεις τους πρώτους μήνες του έτους, η κίνηση θα ανέλθει τουλάχιστον στο επίπεδο της περυσινής χρονιάς, η οποία υπήρξε η καλύτερη στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.
Τονίζει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί περαιτέρω αύξηση 10%-15% επί των περυσινών επιδόσεων, η οποία διακυβεύεται λόγω της αβεβαιότητας. «Είναι άδικο για τη χώρα να μην κερδίσει επιπλέον μερίδιο αγοράς».
Αναφέρει πως η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους. Σημειώνεται ότι το ΞΕΕ ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και του υπουργείου Τουρισμού, αναλαμβάνει πλέον την κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων -διαδικασία που έως πρότινος γινόταν από ειδικευμένες εταιρίες- γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των εγχώριων μονάδων, αλλά και να διασφαλίσει το αδιάβλητο της εν λόγω κρίσης.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο διαμονής, ο κ. Τσακίρης επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί όταν υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά προσθέτει ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση πλήττει την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που τίθεται ευθέως στο διεθνή ανταγωνισμό.
Χαρακτηρίζει μεγάλο πρόβλημα τον σκιώδη ανταγωνισμό, υπολογίζοντας ότι τα παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα ανέρχονται σε 80.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΞΕΕ, μέσω των γκρίζων μισθώσεων που πραγματοποιούν ιδιώτες και φορείς, διαφεύγει φορολογητέα ύλη της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Κατ' επέκταση ο κ. Τσακίρης υπολογίζει ότι χάνονται δημόσια έσοδα 600-700 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην αύξηση της τουριστικής κίνησης με προορισμό την πρωτεύουσα, υπογραμμίζει ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι η Αθήνα έχει γίνει φθηνή, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η πρόσβαση του τουρίστα στο κέντρο της πόλης.
Επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για «χαλάρωση της αστυνόμευσης κατά της παραβατικότητας», γεγονός που επηρεάζει το κλίμα ασφάλειας στην πόλη. Ξεκαθαρίζει παράλληλα πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας έχει ενισχυθεί και πλασματικά, καθώς τα τελευταία χρόνια έκλεισαν περίπου 80 ξενοδοχεία, μειώνοντας τη δυναμικότητα.
Στα θετικά καταγράφει την αυξανόμενη τάση υπέρ της κρουαζιέρας, εκτιμώντας ότι αφενός αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν συνολικά και αφετέρου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ροές και προς το σύνολο της τουριστικής αγοράς. «Υπολογίζεται πως ένας τουρίστας κρουαζιέρας μπορεί να αποδώσει 10πλάσιο έσοδο», σημειώνει..