Πρόθυμος να συμβάλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση -στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας- την επομένη των εκλογών δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής στο νεοσύστατο Ποτάμι, υποψήφιος στη Β' Πειραιώς και στα Χανιά.
Με την εκτίμηση πως το κόμμα του θα καταλάβει την τρίτη θέση στις επικείμενες εκλογές και με το σκεπτικό πως «οι συνεργασίες για τη χώρα είναι υποχρεωτικός όρος», δηλώνει διατεθειμένος να συνεργαστεί τόσο με τη Νέα Δημοκρατία, όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως θα συνεργαστεί «με όποιον του υποδείξει ο ελληνικός λαός», αν και διευκρινίζει ότι δεν θα συναινέσει σε επιπόλαιες πολιτικές που θα μπορούσαν να ρίξουν τη χώρα στον γκρεμό.
Δεδομένης της συγκυρίας, εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται μια «Εθνική Ελλάδος», μια ομάδα διαπραγμάτευσης που θα αναμετρηθεί σε ενιαίο μέτωπο με τους δανειστές, και η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς και τεχνοκράτες, που διαθέτουν ωστόσο πολιτική εμπειρία. Αναφέρει με έμφαση ότι δεν θεωρεί κανένα κόμμα -ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ- «ικανό να φέρει εις πέρας μια τέτοια κρίσιμη διαπραγμάτευση». Από την άλλη, σημειώνει πως δεν πιστεύει σε ψεύτικες οικουμενικές κυβερνήσεις ή σε αναγκαστικές συνεργασίες που συγκροτούνται, ώστε να πράξουν το μίνιμουμ. Συμπληρώνει επίσης πως «αν βάλουμε τον Σαμαρά και τον Τσίπρα να κάνουν κυβέρνηση, δεν θα έχουμε αποτελέσματα».
Αναφορικά με τη διελκυστίνδα με τους δανειστές και τη διαπραγμάτευση, υποστηρίζει ότι η χώρα αφενός πρέπει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της και αφετέρου να αντιμετωπίσει ζητήματα που τίθενται αναγκαστικά, όπως π.χ. το ασφαλιστικό. Θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να τεθεί επιτακτικά στους Ευρωπαίους το ζήτημα ενίσχυσης της ανάπτυξης. «Ζητάμε συνέχεια διευθετήσεις από τους Έλληνες, χωρίς να έχουμε κάποιες ενισχύσεις που να δημιουργούν ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παραδέχεται πως το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πως για να εξυπηρετηθεί πρέπει να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που σήμερα δεν φαίνονται επιτεύξιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί πως χρειάζεται ένα μίγμα μέτρων για την ελάφρυνσή του (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου και περίοδος χάριτος), τα οποία «τέμνονται με τις θέσεις της Ν.Δ. αλλά και εν μέρει του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει επίσης πως το Ποτάμι επεξεργάζεται σε συνεργασία με ξένους ειδικούς τη διαμόρφωση μιας αναλυτικής πρότασης για τη διευθέτηση του χρέους, την οποία θα παρουσιάσει μετεκλογικά.
Ως προτεραιότητα της όποιας νέας κυβέρνησης θεωρεί αφενός το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τους δανειστές και αφετέρου τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας. Εκτιμά ότι απαιτούνται άμεσες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη λειτουργία του Δημοσίου. Προσθέτει επίσης ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν και για αυτά απαιτείται ευρεία συναίνεση από το «άτολμο πολιτικό σύστημα».
Τέλος, ασκεί κριτική σε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει από τη συγκυβέρνηση, αναφέροντας μάλιστα ότι «έχουν γίνει λάθη σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί δεν είχαν λύσεις και αντέγραφαν τις συνταγές των υφυπουργών της Μέρκελ». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αρθούν μέτρα ή μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται να χαραχθούν βαθιές τομές με ορίζοντα το μέλλον.